Skocz do zawartości

Podkład Tamiya

Teppis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę kupić podkład, wpadł mi w oko Liquid Surface Primer White firmy Tamiya , jest dość tani, firma znana. Będę malował akrylówkami Italeri, aerografem. Macie jakieś doświadczenia z tym podkładem? Polecacie czy przeciwnie?

• 2 weeks later...

Powiedzcie mi, ten podkład mam nanieść na model przed malowaniem, aby uzyskać lepszą przyczepność farby? Ten podkład jest biały, więc się trochę boję..

Powiedzcie mi, ten podkład mam nanieść na model przed malowaniem, aby uzyskać lepszą przyczepność farby? Ten podkład jest biały, więc się trochę boję..

Tak , podkłady używa się przed malowaniem kolorem bazowym , ja nie lubię białych podkładów , bo według mnie rozjaśniają kolor bazowy .

To parę pytań jeszcze.

1)Preshading przed podkładem, czy po?

2)Na czym polega post shading, i kiedy się go robi?

3)Czym rocieńczyć takowy podkłąd?

1. Preshading po podkładzie.

2. Jest to , jeśli się nie mylę , rozjaśnienie koloru bazowego .

3. Ja podkładu nie rozcieńczam , bo maluje z puchy.

A po Sido, farba jest już mocno zabezpieczona i trwała na różne, że tak powiem "dotyki", wodę i aktywnego chemicznie washa, tak? Lakier bezbarwny nadaje tylko połysku, lub matuje model, dobrze rozumiem? Te lakiery są dostępne tylko w sklepach modelarskich, czy gdzieś jeszcze?

A po Sido, farba jest już mocno zabezpieczona i trwała na różne, że tak powiem "dotyki", wodę i aktywnego chemicznie washa, tak? Lakier bezbarwny nadaje tylko połysku, lub matuje model, dobrze rozumiem? Te lakiery są dostępne tylko w sklepach modelarskich, czy gdzieś jeszcze?

No na wodę to może nie , bo sido (akrylowy) może odpaść chyba. Dobrze rozumujesz . Siodlux jest dostępny w drogeriach i sklepach chemicznych (chyba) , ale najlepsze to tylko w sklepach modelarskich.

A powiedzcie mi, czy aerograf mocno pyli farbą? Ile mniej więcej miejsca potrzebował bym wkoło siebie żeby malować i niczego nie pobrudzić?
Ło…aryja! Zacznij działać. Wyjdzie w praniu, a jak popatrzysz wstecz to uznasz, że było warto.

W zasadniczej odpowiedzi na pytanie proponuję pooglądać filmiki by qdc. Tam bardzo ładnie widać ile miejsca potrzeba.

Jeszcze inny wariant jest do obejrzenia tutaj i tutaj: Maluje.jpg.

Mam już sido. Powiedzcie mi, na jakim ciśnieniu nakładać go aerografem? Jest on strasznie "rzadki" i boję się że kiedy ustawię zbyt duże ciśnienie, farba będzie się rozbryzgiwać, a nie osiadać na modelu.

W zasadniczej odpowiedzi na pytanie proponuję pooglądać filmiki by qdc

Nie żebym się przechwalał własnym doświadczeniem i techniką czy coś, ale jeśli ktoś nie szpachluje modelu a kalkomanie kładzie PO zrobieniu washa no to dla mnie osobiście modelarzem jest z przypadku. Obejrzałem co prawda jedynie BWP-1 ale wykonanie jest tragiczne.