Teppis Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 Witam. Chcę kupić podkład, wpadł mi w oko Liquid Surface Primer White firmy Tamiya , jest dość tani, firma znana. Będę malował akrylówkami Italeri, aerografem. Macie jakieś doświadczenia z tym podkładem? Polecacie czy przeciwnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 Nie znam tego konkretnego ale uzywalem ten w sprayu i jest ok jak dla mnie szybko schnie i uwidacznia niedociagniecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Powiedzcie mi, ten podkład mam nanieść na model przed malowaniem, aby uzyskać lepszą przyczepność farby? Ten podkład jest biały, więc się trochę boję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Powiedzcie mi, ten podkład mam nanieść na model przed malowaniem, aby uzyskać lepszą przyczepność farby? Ten podkład jest biały, więc się trochę boję.. Tak , podkłady używa się przed malowaniem kolorem bazowym , ja nie lubię białych podkładów , bo według mnie rozjaśniają kolor bazowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2014 a jak nałożę cienką mgiełkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 a jak nałożę cienką mgiełkę? Znaczy jak go używałem to malowałem pędzlem i po 2 warstwach w sumie to rozjaśnienie znikało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2014 To parę pytań jeszcze. 1)Preshading przed podkładem, czy po? 2)Na czym polega post shading, i kiedy się go robi? 3)Czym rocieńczyć takowy podkłąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 To parę pytań jeszcze. 1)Preshading przed podkładem, czy po? 2)Na czym polega post shading, i kiedy się go robi? 3)Czym rocieńczyć takowy podkłąd? 1. Preshading po podkładzie. 2. Jest to , jeśli się nie mylę , rozjaśnienie koloru bazowego . 3. Ja podkładu nie rozcieńczam , bo maluje z puchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Sidolux po, czy przed kalkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 przed na pewno, a po nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2014 A czymś rozcieńczać czy prosto z butelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 ja sidoluxu niczym nie rozcieńczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 A na modele samolotów z II WŚ, sidolux matowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 A na modele samolotów z II WŚ, sidolux matowy? Raczej nie ma takiego. Przynajmniej ja nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 A po Sido, farba jest już mocno zabezpieczona i trwała na różne, że tak powiem "dotyki", wodę i aktywnego chemicznie washa, tak? Lakier bezbarwny nadaje tylko połysku, lub matuje model, dobrze rozumiem? Te lakiery są dostępne tylko w sklepach modelarskich, czy gdzieś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 A po Sido, farba jest już mocno zabezpieczona i trwała na różne, że tak powiem "dotyki", wodę i aktywnego chemicznie washa, tak? Lakier bezbarwny nadaje tylko połysku, lub matuje model, dobrze rozumiem? Te lakiery są dostępne tylko w sklepach modelarskich, czy gdzieś jeszcze? No na wodę to może nie , bo sido (akrylowy) może odpaść chyba. Dobrze rozumujesz . Siodlux jest dostępny w drogeriach i sklepach chemicznych (chyba) , ale najlepsze to tylko w sklepach modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 A powiedzcie mi, czy aerograf mocno pyli farbą? Ile mniej więcej miejsca potrzebował bym wkoło siebie żeby malować i niczego nie pobrudzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 A powiedzcie mi, czy aerograf mocno pyli farbą? Ile mniej więcej miejsca potrzebował bym wkoło siebie żeby malować i niczego nie pobrudzić?Ło…aryja! Zacznij działać. Wyjdzie w praniu, a jak popatrzysz wstecz to uznasz, że było warto. W zasadniczej odpowiedzi na pytanie proponuję pooglądać filmiki by qdc. Tam bardzo ładnie widać ile miejsca potrzeba. Jeszcze inny wariant jest do obejrzenia tutaj i tutaj: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Powiedzcie mi, czy mam dobry plan. Wiadomo że po samej budowie modelu i szpachlowaniu to wszystko. 1.Podkład 2.Kolor bazowy 3.Sido 4.kalki 5.brudzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zigihammer Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Na kalki tez daj sido i potem syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 A jakiego dokładnie potrzebuję Sidoluxu? Bo są do rożnych typów podłóg, jakiego używacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Powinien być taki do PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 a gdzie go szukać? Byłem na przykład w tesco, gdzie jest pełno podobnych środków, ale go nie było.. Może być w OBI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Mam już sido. Powiedzcie mi, na jakim ciśnieniu nakładać go aerografem? Jest on strasznie "rzadki" i boję się że kiedy ustawię zbyt duże ciśnienie, farba będzie się rozbryzgiwać, a nie osiadać na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Sierpnia 2014 Share Napisano 19 Sierpnia 2014 W zasadniczej odpowiedzi na pytanie proponuję pooglądać filmiki by qdc Nie żebym się przechwalał własnym doświadczeniem i techniką czy coś, ale jeśli ktoś nie szpachluje modelu a kalkomanie kładzie PO zrobieniu washa no to dla mnie osobiście modelarzem jest z przypadku. Obejrzałem co prawda jedynie BWP-1 ale wykonanie jest tragiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi