Teppis Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Witam. Chcę kupić podkład, wpadł mi w oko Liquid Surface Primer White firmy Tamiya , jest dość tani, firma znana. Będę malował akrylówkami Italeri, aerografem. Macie jakieś doświadczenia z tym podkładem? Polecacie czy przeciwnie? Cytuj
kzugaj Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Nie znam tego konkretnego ale uzywalem ten w sprayu i jest ok jak dla mnie szybko schnie i uwidacznia niedociagniecia Cytuj
Teppis Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 Powiedzcie mi, ten podkład mam nanieść na model przed malowaniem, aby uzyskać lepszą przyczepność farby? Ten podkład jest biały, więc się trochę boję.. Cytuj
Dżejrosz Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Powiedzcie mi, ten podkład mam nanieść na model przed malowaniem, aby uzyskać lepszą przyczepność farby? Ten podkład jest biały, więc się trochę boję.. Tak , podkłady używa się przed malowaniem kolorem bazowym , ja nie lubię białych podkładów , bo według mnie rozjaśniają kolor bazowy . Cytuj
Dżejrosz Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 a jak nałożę cienką mgiełkę? Znaczy jak go używałem to malowałem pędzlem i po 2 warstwach w sumie to rozjaśnienie znikało. Cytuj
Teppis Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 To parę pytań jeszcze. 1)Preshading przed podkładem, czy po? 2)Na czym polega post shading, i kiedy się go robi? 3)Czym rocieńczyć takowy podkłąd? Cytuj
Dżejrosz Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 To parę pytań jeszcze. 1)Preshading przed podkładem, czy po? 2)Na czym polega post shading, i kiedy się go robi? 3)Czym rocieńczyć takowy podkłąd? 1. Preshading po podkładzie. 2. Jest to , jeśli się nie mylę , rozjaśnienie koloru bazowego . 3. Ja podkładu nie rozcieńczam , bo maluje z puchy. Cytuj
Teppis Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 A czymś rozcieńczać czy prosto z butelki? Cytuj
Teppis Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Napisano 10 Sierpnia 2014 A na modele samolotów z II WŚ, sidolux matowy? Cytuj
Marak Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 A na modele samolotów z II WŚ, sidolux matowy? Raczej nie ma takiego. Przynajmniej ja nie słyszałem. Cytuj
Teppis Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Napisano 10 Sierpnia 2014 A po Sido, farba jest już mocno zabezpieczona i trwała na różne, że tak powiem "dotyki", wodę i aktywnego chemicznie washa, tak? Lakier bezbarwny nadaje tylko połysku, lub matuje model, dobrze rozumiem? Te lakiery są dostępne tylko w sklepach modelarskich, czy gdzieś jeszcze? Cytuj
Dżejrosz Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 A po Sido, farba jest już mocno zabezpieczona i trwała na różne, że tak powiem "dotyki", wodę i aktywnego chemicznie washa, tak? Lakier bezbarwny nadaje tylko połysku, lub matuje model, dobrze rozumiem? Te lakiery są dostępne tylko w sklepach modelarskich, czy gdzieś jeszcze? No na wodę to może nie , bo sido (akrylowy) może odpaść chyba. Dobrze rozumujesz . Siodlux jest dostępny w drogeriach i sklepach chemicznych (chyba) , ale najlepsze to tylko w sklepach modelarskich. Cytuj
Teppis Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Napisano 11 Sierpnia 2014 A powiedzcie mi, czy aerograf mocno pyli farbą? Ile mniej więcej miejsca potrzebował bym wkoło siebie żeby malować i niczego nie pobrudzić? Cytuj
kjp_a_man Napisano 11 Sierpnia 2014 Napisano 11 Sierpnia 2014 A powiedzcie mi, czy aerograf mocno pyli farbą? Ile mniej więcej miejsca potrzebował bym wkoło siebie żeby malować i niczego nie pobrudzić?Ło…aryja! Zacznij działać. Wyjdzie w praniu, a jak popatrzysz wstecz to uznasz, że było warto. W zasadniczej odpowiedzi na pytanie proponuję pooglądać filmiki by qdc. Tam bardzo ładnie widać ile miejsca potrzeba. Jeszcze inny wariant jest do obejrzenia tutaj i tutaj: . Cytuj
Teppis Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Napisano 13 Sierpnia 2014 Powiedzcie mi, czy mam dobry plan. Wiadomo że po samej budowie modelu i szpachlowaniu to wszystko. 1.Podkład 2.Kolor bazowy 3.Sido 4.kalki 5.brudzenie? Cytuj
zigihammer Napisano 14 Sierpnia 2014 Napisano 14 Sierpnia 2014 Na kalki tez daj sido i potem syf. Cytuj
Teppis Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Napisano 18 Sierpnia 2014 A jakiego dokładnie potrzebuję Sidoluxu? Bo są do rożnych typów podłóg, jakiego używacie? Cytuj
Teppis Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Napisano 18 Sierpnia 2014 a gdzie go szukać? Byłem na przykład w tesco, gdzie jest pełno podobnych środków, ale go nie było.. Może być w OBI? Cytuj
Teppis Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Napisano 18 Sierpnia 2014 Mam już sido. Powiedzcie mi, na jakim ciśnieniu nakładać go aerografem? Jest on strasznie "rzadki" i boję się że kiedy ustawię zbyt duże ciśnienie, farba będzie się rozbryzgiwać, a nie osiadać na modelu. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 W zasadniczej odpowiedzi na pytanie proponuję pooglądać filmiki by qdc Nie żebym się przechwalał własnym doświadczeniem i techniką czy coś, ale jeśli ktoś nie szpachluje modelu a kalkomanie kładzie PO zrobieniu washa no to dla mnie osobiście modelarzem jest z przypadku. Obejrzałem co prawda jedynie BWP-1 ale wykonanie jest tragiczne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi