Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Marca 2015 Super Moderator Share Napisano 19 Marca 2015 Może lepiej jakiś bardzo, bardzo ciemny szary.W tej skali kolor gun metal nie powinien się błyszczeć dużymi ziarnami aluminium. Stąd własnie pojawiła się propozycja - ciemny szary + ciemny wash (kwestia koloru do zastanowienia się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Może lepiej jakiś bardzo, bardzo ciemny szary. Ja stosuję Tamkę, bardzo dobra farba, ciemno szara metaliczna. http://shop.omnimodels.com/cgi-bin/woi0001p?&P=WR&I=TAMR8110 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Stąd własnie pojawiła się propozycja - ciemny szary + ciemny wash (kwestia koloru do zastanowienia się) Propozycją był czarny, chyba.. Ja również uważam farby Tamiya lub Gunze, zwłaszcza ich metalizer, za jedne z najlepszych. I szczerze polecam. Ten kolor wystarczy na wieczność.. ;) Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 możesz też przetrzeć krawędzie miękkim ołówkiem. Efekt nawet lepszy niż metalizery... Kolor genralnie to ciemnoszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 fajny pomysł z tym ołòwkiem.musze przetestować I czekam na twojego washa jaki bedzie efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 Cierpliwość wyćwiczona aż za bardzo Udało się pomalować trochę, nie do końca ponieważ nie miałem wszystkich części przy sobie do przyklejenia na nadbudówkach i pokładzie. Nareszcie podczas odklejania taśmy maskującej nie zerwało farby części podwodnej (tzn zerwało ale mniej niż 1% w całości modelu) Kilka zdjęć "na szybko" ze stanu pracy w obecnej chwili: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Na taśmę ściągającą farbę można zaradzić. Przed położeniem na pokład przyklej ją kilka razy do maty żeby klej osłabić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 Mam inny patent bo ten z osłabianiem kleju na taśmie kiepsko się sprawdzał. Mianowicie podam na przykładzie mojego okrętu: -pomalowałem na czerwono burtę -lakier bezbarwny na kolor czerwony i trochę na niepomalowane -kilka dni do przeschnięcia -przyklejać taśmę prosto z rolki bez osłabiania kleju Ten patent kilka razy już się sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 A ten "patent" sparwdza się jeszcze lepiej kiedy osłabisz klej. Wtedy będziesz miał 100 a nie 99 % bez oderwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 Kilka dni wolnych i człowiek od razu zabiera się do pracy i są już pierwsze efekty. Zdjęcia trochę marne bo aparat sam wszystko ustawia po swojemu mimo iż chwilę wcześniej zmieniałem ustawienia, ale co nieco widać ;) Dodano nowe drobiazgi: -relingi na nadbudówkach, -relingi na wieżach artylerii, -katapulty, -łodzie, -"haki" na burtach -dźwigi -zamieniony trop z Eduard na LionRoar Dźwigi i haki na burtach są luzem, w najbliższym czasie będą przyklejone na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Dziobowe żurawiki masz zamocowane niewłaściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Witam Wszelkie drobne elementy które wystają poza obrys kadłuba przyklejam zawsze na końcu. Np. żurawiki. Łatwo to to urwać w trakcie sklejania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Mam takie wrażenie że lufy się rozchodzą? Zrób sobie szablon bo szkoda takich gaf na takim modelu.Troszkę wiecej dokładności przy fototrawionkach i mniej kleju.Wiem wiem przygadał kocioł garnkowi.ogólnie całkiem całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 31 Marca 2015 Autor Share Napisano 31 Marca 2015 Jeśli chodzi o żurawiki dziobowe to przypuszczam że dwa pierwsze powinny być w drugą stronę? To już jest prawie końcówka dlatego pozwoliłem sobie przykleić te drobiazgi. A lufy na zdjęciach widać mocno, że się rozjeżdżają. To był tak zwany "złom" który dostałem i nie miałem zbytniej możliwości zmiany czy ustawiania ich równo. Postaram się trochę poprawić ale nie obiecuję lepszych efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o żurawiki dziobowe to przypuszczam że dwa pierwsze powinny być w drugą stronę? . tak to powinno wyglądać...: źródło: "AOS Yamato". J.Skulski To już jest prawie końcówka dlatego pozwoliłem sobie przykleić te drobiazgi. "Te" drobiazgi lepiej jest przyklejać pomalowane. Teraz będziesz musiał je maskować lub maskować pokład w czasie malowania "tych". Lepiej je oderwać i przykleić ponownie pomalowane. To był tak zwany "złom" który dostałem i nie miałem zbytniej możliwości zmiany czy ustawiania ich równo. . One są po prostu krzywo przyklejone... po prostu trzeba nad złomem popracować... ogólnie dobrze idzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o malowanie to wg instrukcji wszystko jest jedną barwą. Te dodatki również. Najpierw pomaluję na ciemny szary całość a później pędzlem pokład na deskowy kolor. Fajnie wtedy miejscami jest ciemniejszy oraz jaśniejszy, takie lekkie cieniowanie (sprawdzone w praktyce) więc z maskowaniem nie będzie problemu. Obiecuję zmianę żurawików oraz trochę wyprostować działa by aż tak bardzo się nie rozjeżdżały. Może przed majówką zdążę zrobić, a na pewno będzie skończony przed Bałtyckim Festiwalem Modelarskim w Koszalinie na który oczywiście zapraszam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 No to lista rzeczy do zrobienia bardzo skróciła się, ponieważ powstały już relingi, dźwigi, samoloty, łodzie. Dzisiaj rusza maszyna produkcyjna, bo trzeba stworzyć jeszcze dodatkowo 27 takich działek jak na pierwszym zdjęciu. Ale czuję, że małe japońskie rączki pomogą mi szybko to zrobić i zamontować na dumie narodowej Japonii Jak się uda to jutro nastąpi malowanie całości. Działka trochę okrojone z połączeniem blaszek do celownika oraz podstawki, ponieważ aż tak wykwalifikowany nie jestem by robić wszystko z blaszki a po drugie kilku elementów się zapodziało pewnie w dywanie.. Dlatego taka wersja działka jest ostateczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 I jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Jest OK. Rozważasz wymianę kabinki w Jacku na drucianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Jeśli miałbym gotową blachę to pewnie i owszem, wymieniłbym ale raczej nie widzi mi się robienie własnej bo najzwyczajniej w życiu nie porafię :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Fajnie wszystko wygląda, polecałbym zestaw samolotów Fujimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Czy Fujimi robi wodnosamoloty w 350-tce? Innym, całkiem ciekawym sposobem "ucieczki" przed wykananiem oszklonego kokpitu jest jego zasłonięcie, jak to czyniono zabezpieczając delikatną strukturę przed ciężkimi warunkami pogodowymi na oceanie. Np.tu jest to widoczne na krążowniku Mogami: Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 W sumie,to jest sehr gut pomysł Nieco folii spożywczej i gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Tak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 O, a gdzie to dają? Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi