Skocz do zawartości

F-4E/F Phantom II//Revell//1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! W tym warsztacie pokażę wam prace nad modelem Revella- F-4F Phantom II 1:72. Phantom to dwusilnikowy amerykański myśliwiec z lat '60 i '70. Był tak udaną konstrukcją że był używany w US NAVY, MARINES i USAF, a także w Lotnictwie Iranu, Turcji, Niemiec i brytyjskim RAF'ie. Był używany podczas Wojny Wietnamskiej i Wojny na wyczerpanie w Siłach Izraela w latach 1967-1970. Przejdźmy do modelu-

Model to wypust Revella którego in-box znajduje się tu:

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=14&p=892923#p892923

Budowę rozpocząłem od wycięcia i złożenia foteli Martin Baker GH7

20100403_7557.jpg

Zrobiłem pasy z taśmy klejącej Tamiya i wymieniłem uchwyty katapulty na wykonane z drutu 0,2mm

9c84efde-56ad-4311-abe6-b0181d405764_zps8576b288.jpg?t=1411913071

Pozdrawiam

Napisano

Postanowione!

Malowanie wybrałem to:

"Drone Killer"

F-4E%20Drone%20Killer.jpg

Napisano

Malowanie też mi się bardzo podoba. Dzięki Dorotka!

Co do blaszek, minute po przeczytanu posta, zamówiłem :P

Napisano

Jeszcze nie wiem ale myślę że tak, ewentualnie będę samą budowę przeciągał, aż go w końcu dostanę w swoje łapska :P

Napisano

Czy ktoś ma jakieś zdjęcia okablowania za fotelami załogi?

Zakupiłem blaszki do kokpitu, więc na razie praca stoi. Chyba wezmę się za uzbrojenie... AIM-9B x4 i może dwie AIM-7E?

Napisano

Właśnie, nie wiem o co chodzi, a mógłbym go poprawić

Napisano

-dorobić trzeba owalną osłonę na końcu statecznika pionowego.

-zeszlifować czyli usunąć na prawej połówce kadłuna podstawę pod antenę modyfikacja występująca w F-4F nie ma jej w F-4E

-zastosować odpowiedni rodzaj koncówek skrzydeł (są w zestawie) te ze złożonymi slotami.

to najbardziej widoczne różnice.

Napisano

-zeszlifować czyli usunąć na prawej połówce kadłuna podstawę pod antenę modyfikacja występująca w F-4F nie ma jej w F-4E

-zastosować odpowiedni rodzaj koncówek skrzydeł (są w zestawie) te ze złożonymi slotami.

Ok, postaram się to zrobić

Napisano

To bardzo fajny model.Trzeba uważać na owiewkę/osłona kabiny gdy będziesz chciał ja zrobić zamkniętą.Nie bardzo do siebie pasują!!(chyba ze już to poprawili).

Pisza o tym w necie.Powodzenia w budowie.

Napisano
To bardzo fajny model.Trzeba uważać na owiewkę/osłona kabiny gdy będziesz chciał ja zrobić zamkniętą.Nie bardzo do siebie pasują!!(chyba ze już to poprawili).

Pisza o tym w necie.Powodzenia w budowie.

Model będzie miał otwartą kabinę, chyba zrobię wacu bo ta jest taka koślawa/pomarszczona jakby była niedolana jeszcze w formie

Napisano
Model będzie miał otwartą kabinę, chyba zrobię wacu bo ta jest taka koślawa/pomarszczona jakby była niedolana jeszcze w formie

W moim było to samo skopana kabina

Napisano

No troche to jest wkurzające ;)

Napisano

Dzięki!

Update 1: Rakiety AIM-9E i AIM-7E

Paski malowane z ręki, pędzelkiem, chyba nie wyszły najgorzej:

fd4f92d1-743f-4b00-9f75-44f63ec5055d_zps653a7cd0.jpg?t=1412415662

f1aea5b1-1236-447a-9e40-e21681e0a26a_zps94d0a567.jpg?t=1412415760

3f66a4bf-cc9b-4b96-8a0d-e0ed51e25a40_zps00bee6fe.jpg?t=1412415827

Pozdrawiam

Napisano
Jak na malowanie z ręki wyszło wg mnie całkiem dobrze

Ale jest to ciągle malowanie z ręki z całym dobrodziejstwem inwentarza.

@myszoskoczek - jak chcesz mieć coś równo pomalowane to od maskowania nie uciekniesz. I masz do wyboru - pomalować coś szybko albo dokładnie.

Napisano

wiadomo że malowanie z ręki jest gorsze od malowania z ręki gdy jest coś tam zamaskowane taśmą lub czymś innym

Napisano

Maskowanie tak małych paseczków (żółte paski na AIM-9 mają szerokość ok. 0,7 mm)

Byłoby żmudne i ciężkie jak dla mnie, a i tak myślę że te rakiety nie wyszły tragicznie...

Mi się podobają.

Napisano

1514_rd.jpg

Na wszystko jest sposób. ;)

Ja rozumiem, że własny model może i powinien się podobać. Byle by tylko nie poprzestać na robieniu czegoś na szybko wiedząc, że można to zrobić lepiej. Są i tacy, którzy będą wmawiać światu, że model pomalowany gęstą farbą prosto z puszki z widocznymi niedomalowaniami i smugami po pędzlu jest piękny.

Wiadoma sprawa, że człowiek co jakiś czas uczy się i poznaje nowe sztuczki. Taką taśmę warto kupić nie tylko dla maskowania cienkich pasów, ale też bardzo dobrze nadaje się do maskowania owiewek, bo łatwo ułożyć ją wzdłuż krzywizn a póxniej wnetrze takiej "otoczki" zalać maskolem. Działaj dalej.

Napisano

Dobra, kiedyś kupię tą taśmę Dzięki!

Napisano
Uzasadnj proszę

Stateczniki poziome ze slotami. Ich chyba nie ma w zestawie.