myszoskoczek Napisano 28 Września 2014 Share Napisano 28 Września 2014 Cześć! W tym warsztacie pokażę wam prace nad modelem Revella- F-4F Phantom II 1:72. Phantom to dwusilnikowy amerykański myśliwiec z lat '60 i '70. Był tak udaną konstrukcją że był używany w US NAVY, MARINES i USAF, a także w Lotnictwie Iranu, Turcji, Niemiec i brytyjskim RAF'ie. Był używany podczas Wojny Wietnamskiej i Wojny na wyczerpanie w Siłach Izraela w latach 1967-1970. Przejdźmy do modelu- Model to wypust Revella którego in-box znajduje się tu: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=14&p=892923#p892923 Budowę rozpocząłem od wycięcia i złożenia foteli Martin Baker GH7 Zrobiłem pasy z taśmy klejącej Tamiya i wymieniłem uchwyty katapulty na wykonane z drutu 0,2mm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Przemyśl użycie tego zestawu http://www.mojehobby.pl/products/F-4F-Phantom-II-HAS.html Wprawdzie zestaw do Hasegawy i elementy kokpitu stanowczo zbyt szerokie do tego modelu, ale elementy foteli spokojnie da się użyć. Pieniądze relatywnie niewielkie a różnica znacząca. pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Postanowione! Malowanie wybrałem to: "Drone Killer" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Świetny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Malowanie też mi się bardzo podoba. Dzięki Dorotka! Co do blaszek, minute po przeczytanu posta, zamówiłem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Kamuflaż SEA zawsze wychodzi ładnie. To będzie już aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Jeszcze nie wiem ale myślę że tak, ewentualnie będę samą budowę przeciągał, aż go w końcu dostanę w swoje łapska :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 2 Października 2014 Autor Share Napisano 2 Października 2014 Czy ktoś ma jakieś zdjęcia okablowania za fotelami załogi? Zakupiłem blaszki do kokpitu, więc na razie praca stoi. Chyba wezmę się za uzbrojenie... AIM-9B x4 i może dwie AIM-7E? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 2 Października 2014 Share Napisano 2 Października 2014 Jak ma być F-4 E to raczej późniejsze AIM-9 E/J i AIM-7 E-2. BTW z modelu revella to taki nie do końca F-4 E wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 3 Października 2014 Share Napisano 3 Października 2014 BTW z modelu revella to taki nie do końca F-4 E wyjdzie. Uzasadnj proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 3 Października 2014 Autor Share Napisano 3 Października 2014 Właśnie, nie wiem o co chodzi, a mógłbym go poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 3 Października 2014 Share Napisano 3 Października 2014 -dorobić trzeba owalną osłonę na końcu statecznika pionowego. -zeszlifować czyli usunąć na prawej połówce kadłuna podstawę pod antenę modyfikacja występująca w F-4F nie ma jej w F-4E -zastosować odpowiedni rodzaj koncówek skrzydeł (są w zestawie) te ze złożonymi slotami. to najbardziej widoczne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 3 Października 2014 Autor Share Napisano 3 Października 2014 -dorobić trzeba owalną osłonę na końcu statecznika pionowego.-zeszlifować czyli usunąć na prawej połówce kadłuna podstawę pod antenę modyfikacja występująca w F-4F nie ma jej w F-4E -zastosować odpowiedni rodzaj koncówek skrzydeł (są w zestawie) te ze złożonymi slotami. to najbardziej widoczne różnice. Ok, postaram się to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zepot Napisano 4 Października 2014 Share Napisano 4 Października 2014 To bardzo fajny model.Trzeba uważać na owiewkę/osłona kabiny gdy będziesz chciał ja zrobić zamkniętą.Nie bardzo do siebie pasują!!(chyba ze już to poprawili). Pisza o tym w necie.Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 4 Października 2014 Autor Share Napisano 4 Października 2014 To bardzo fajny model.Trzeba uważać na owiewkę/osłona kabiny gdy będziesz chciał ja zrobić zamkniętą.Nie bardzo do siebie pasują!!(chyba ze już to poprawili).Pisza o tym w necie.Powodzenia w budowie. Model będzie miał otwartą kabinę, chyba zrobię wacu bo ta jest taka koślawa/pomarszczona jakby była niedolana jeszcze w formie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 4 Października 2014 Share Napisano 4 Października 2014 Model będzie miał otwartą kabinę, chyba zrobię wacu bo ta jest taka koślawa/pomarszczona jakby była niedolana jeszcze w formie W moim było to samo skopana kabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 4 Października 2014 Autor Share Napisano 4 Października 2014 No troche to jest wkurzające ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 4 Października 2014 Autor Share Napisano 4 Października 2014 Dzięki! Update 1: Rakiety AIM-9E i AIM-7E Paski malowane z ręki, pędzelkiem, chyba nie wyszły najgorzej: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 4 Października 2014 Share Napisano 4 Października 2014 Jak na malowanie z ręki wyszło wg mnie całkiem dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Października 2014 Share Napisano 4 Października 2014 Jak na malowanie z ręki wyszło wg mnie całkiem dobrze Ale jest to ciągle malowanie z ręki z całym dobrodziejstwem inwentarza. @myszoskoczek - jak chcesz mieć coś równo pomalowane to od maskowania nie uciekniesz. I masz do wyboru - pomalować coś szybko albo dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 4 Października 2014 Share Napisano 4 Października 2014 wiadomo że malowanie z ręki jest gorsze od malowania z ręki gdy jest coś tam zamaskowane taśmą lub czymś innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 4 Października 2014 Autor Share Napisano 4 Października 2014 Maskowanie tak małych paseczków (żółte paski na AIM-9 mają szerokość ok. 0,7 mm) Byłoby żmudne i ciężkie jak dla mnie, a i tak myślę że te rakiety nie wyszły tragicznie... Mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Października 2014 Share Napisano 4 Października 2014 Na wszystko jest sposób. ;) Ja rozumiem, że własny model może i powinien się podobać. Byle by tylko nie poprzestać na robieniu czegoś na szybko wiedząc, że można to zrobić lepiej. Są i tacy, którzy będą wmawiać światu, że model pomalowany gęstą farbą prosto z puszki z widocznymi niedomalowaniami i smugami po pędzlu jest piękny. Wiadoma sprawa, że człowiek co jakiś czas uczy się i poznaje nowe sztuczki. Taką taśmę warto kupić nie tylko dla maskowania cienkich pasów, ale też bardzo dobrze nadaje się do maskowania owiewek, bo łatwo ułożyć ją wzdłuż krzywizn a póxniej wnetrze takiej "otoczki" zalać maskolem. Działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 4 Października 2014 Autor Share Napisano 4 Października 2014 Dobra, kiedyś kupię tą taśmę Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 4 Października 2014 Share Napisano 4 Października 2014 Uzasadnj proszę -dorobić trzeba owalną osłonę na końcu statecznika pionowego.-zeszlifować czyli usunąć na prawej połówce kadłuna podstawę pod antenę modyfikacja występująca w F-4F nie ma jej w F-4E -zastosować odpowiedni rodzaj koncówek skrzydeł (są w zestawie) te ze złożonymi slotami. to najbardziej widoczne różnice. Stateczniki poziome ze slotami. Ich chyba nie ma w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi