Mitrandir Napisano 5 Listopada 2014 Autor Share Napisano 5 Listopada 2014 A jednak się brudzą Możesz robić brudasa Widziałem :P W twojej skali będzie ładniejszy ten brudek... To kiedy zaczynasz :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 Dajże mu hokeja skończyć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Listopada 2014 Autor Share Napisano 5 Listopada 2014 Bo ja wiem a dlaczego mam Flaszce ułatwiać Nikt nie mówił, że ma być lekko Wiesz z jego umiejętnościami i w 1/32 to będzie ładniutki model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Listopada 2014 Autor Share Napisano 7 Listopada 2014 Żmudnie, acz do przodu Kolejne sześć godzin bezpowrotnie zmarnowane na hobby Dzisiejsza noc zaowocowała dostawą foteli. i po wydłubaniu pasów całość się tak prezentuje. W trakcie szykowania podstaw do foteli, wyrzezałem witrakowi diurkę na okno w zadku Trzeba będzie jeszcze szybkę dorobić i będzie miał pacjent którędy wyglądać Po dorobieniu podstaw i przymocowaniu foteli wygląda to tak Tu nawet widać tą platformę obrotowo-przesuwną pod fotelem medycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Grzegorz, zorientuj się czy nie ma gdzieś w handlu zestawów fototrawionych pasów, żeby jakoś z nich dobrać klamry i sprzączki. Masę wysiłku wkładasz w rozbudowę detali i nie ma tej kropki nad "i". Przy takim zaangażowaniu nie powinno się tego robić poprzez maźnięcie srebrnej kreski. Ja wiem, że zaraz dostaniesz sporo braw, ale niech to nie usypia dbałości o szczegół. Chodzi mi o to, że przy dużej liczbie detali wykonanych poprawnie, zaopatrzenie każdego w jeden czy dwa mniej starannie wykonanych szczegółow spowoduje, że to właśnie te mniej dokładne będą lepiej widoczne. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Myślałem, myślałem i w końcu wymyśliłem jak Ty robisz te maluśkie rzeczy. Proste - przychodzi wieczór.... zamykasz się w pokoju.... przenosisz się do szuflanii, gdzie stoi Twój helikopek... robisz co trzeba... bo przecież to 'normalne wymiary' ......potem z powrotem do kingsajzu i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Listopada 2014 Autor Share Napisano 7 Listopada 2014 Myślałem, myślałem i w końcu wymyśliłem jak Ty robisz te maluśkie rzeczy. Proste - przychodzi wieczór.... zamykasz się w pokoju.... przenosisz się do szuflanii, gdzie stoi Twój helikopek... robisz co trzeba... bo przecież to 'normalne wymiary' ......potem z powrotem do kingsajzu i już. Musiałeś tak publicznie demaskować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Listopada 2014 Autor Share Napisano 7 Listopada 2014 Grzegorz, zorientuj się czy nie ma gdzieś w handlu zestawów fototrawionych pasów, żeby jakoś z nich dobrać klamry i sprzączki. Masę wysiłku wkładasz w rozbudowę detali i nie ma tej kropki nad "i". Przy takim zaangażowaniu nie powinno się tego robić poprzez maźnięcie srebrnej kreski. Ja wiem, że zaraz dostaniesz sporo braw, ale niech to nie usypia dbałości o szczegół. Chodzi mi o to, że przy dużej liczbie detali wykonanych poprawnie, zaopatrzenie każdego w jeden czy dwa mniej starannie wykonanych szczegółow spowoduje, że to właśnie te mniej dokładne będą lepiej widoczne. Powodzenia Przepraszam Cię Mikołaju :( zapomniałem odpowiedzieć. Nie zrozum nie źle, ale blaszki może użyć każdy modelarz i ten co umie sam zrobić, i ten co nie potrafi. Jak twoim zdaniem mam się nauczyć robić dobre drobne detale, nie robiąc ich? Chcę spróbować własnych sił. Myślisz, że jak bym chciał użyć blaszek, to bym sam dłubał Cóż żeby robić tak jak Ty muszę dużo dłubać mogę Cię tylko przeprosić za straty moralne i estetyczne które ponosisz oglądając moje wypociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Cześć, zupełnie niepotrzebnie kierujesz wymianę poglądów w stronę jakichś trudności w oglądaniu. Wypowiadam się w warsztacie po to, by podsunąć rozwiązanie wypróbowane samemu. Np w zakresie klamr uważam, że ich samodzielne wykonywanie w skali 72 ma sens wtedy gdy się umie fototrawić. Jeśli nie to ich robienie w plastiku jest wysoce ryzykowne – w Jak-u np. są pasy foto (fototrawionek póki co nie umiem). W motolotni są foto, w Su też najprawdopodobniej będą foto. Z kolei namalowanie wg mnie mija się z celem. Robienie detali to niekiedy celowy wybór jakichś elementów fabrycznych. Nadto – skoro pytasz – uważam, że robienia detali warto się uczyć m.in. poprzez próby – jeśli nie jestem zadowolony, robię ponownie i dopiero element który przejdzie moją własną kontrolę jakości idzie do modelu. To czasem warto rozważyć, żeby nie popaść w popularne uzasadnienie „teraz ćwiczę i próbuję, w następnym modelu będzie inaczej”. Nie musisz się ze mną zgadzać, ale w kwestiach detali preferuję metodę ćwiczenia poza modelem „głównym”. Grzegorzu – wyłącznie do rozważenia, napisałem, bo uznałem, że przynajmniej ocenisz przydatność tej sugestii. A jak ostatecznie to wykonasz, to już Twoja decyzja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Listopada 2014 Autor Share Napisano 8 Listopada 2014 Spoko Mikołaju naprawdę nie mam z tego powodu żadnych zmartwień Każdy z nas ma inne umiejętności, czy aspiracje ja robię modele dla zabawy (przede wszystkim własnej) to znaczy, że nie musi on być idealny. Ma być taki mój, w moim stylu, każdy model traktuję jednostkowo i każdy inaczej:) Chcę poznać własne umiejętności i ograniczenia, a nie producentów części foto trawionych Przydatność sugestii, jak najbardziej słuszna o ile ktoś z założenia nie rezygnuje z blaszek :( Choć nie wykluczam, że kiedyś sięgnę po jakieś (np: MH-53E dostałem w prezencie całego BigEda ) Przecież nie wyrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Ja po moich ostatnich bojach z blaszkami mam ich po dziurki w nosie..... i minie jeszcze dużo, dużo czasu zanim będę umiał wykrzesać z nich coś ładnego. Ale moim skromnym zdaniem czasami nie ma sensu ich używać - szczególnie jeżeli chodzi o wnętrze bo, i tak nic nie będzie widać, a tanie one nie są. Szczerze mówiąc wole ta kasę przeznaczyć na inny model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 Ja po moich ostatnich bojach z blaszkami mam ich po dziurki w nosie..... i minie jeszcze dużo, dużo czasu zanim będę umiał wykrzesać z nich coś ładnego. Ale moim skromnym zdaniem czasami nie ma sensu ich używać - szczególnie jeżeli chodzi o wnętrze bo, i tak nic nie będzie widać, a tanie one nie są. Szczerze mówiąc wole ta kasę przeznaczyć na inny model... I tu jest pies pogrzebany niektóre rzeczy robi się dla samej sztuki W moim modelu np: poza bocznymi drzwiami z noszami, cały kadłub będzie zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 10 Grudnia 2014 Share Napisano 10 Grudnia 2014 Halo halo, już miesiąc minął a tu ciągle cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2014 Halo halo, już miesiąc minął a tu ciągle cisza ...I tu mnie masz Zmieniłem pracę, i tryb wdrażania mnie zupełnie wypompowuje jak po 12 hoursach wracam to nawet na modele spojrzeć nie mam siły myślę że do świąt się wyklaruje i będzie znów frajda z dłubania chyba że kolega GEM znów coś "wyprodukuje"... ...normalnie witki opadają Pięknie mu to idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Nic się nie martw-jedziemy na jednym wózku,z tym że u mnie wyklaruje się w okolicach marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Witam Po dłuższej przerwie wracam do żywych, i mając tydzień wolnego spróbuje troszkę podgonić... Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku, oby obfitował w piękne modele Nic się nie martw-jedziemy na jednym wózku,z tym że u mnie wyklaruje się w okolicach marca PS: Sławku przepraszam, że nie odpisałem ale na okresie próbnym cisną niemiłosiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Witam Po dłuższej przerwie wracam do żywych, i mając tydzień wolnego spróbuje troszkę podgonić... Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku, oby obfitował w piękne modele No mam nadzieje.... bo mi juz sil brakuje na mojego Mi-2 i zachęty potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 No mam nadzieje.... bo mi juz sil brakuje na mojego Mi-2 i zachęty potrzebuje Widziałem że katusze przechodzisz spróbujemy Cię zmotywować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Dawaj nowe zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Dawaj nowe zdjęcia! Tak bez ogródek??? Będą już się lepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Dawaj nowe zdjęcia! Tak bez ogródek??? Będą już się lepi Juz sie lepi, juz sie lepi - tylko jakoś nic nie widać zdjęcia prosimy, zdjęcia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Ja się pytam: co się dzieje z tym modelem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Pablo robię model kuchni w 1:1 dla swojej kobity ...poza tym już sytuacja się stabilizuje tzn wciąż nie mam weny Nie no, żartuje z tą weną, coś tam ruszyłem. Już mam czym malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) Wiele wody upłynęło, a nie którzy pewnie położyli krzyżyk na warsztacie Niestety mam złą wiadomość, będzie niestety ciąg dalszy Z dobrych wiadomości, niestety nie dysponuje już aparatem i zdjęcia są robione telefonem Zdeprecjonowany przez kolegę GEMa, nie mam innego wyboru jak dokończyć tan nierówny bój I tak kilka detali doszło, niestety ilość godzin pracy, nie jest adekwatna do obrazu który sobą prezentują. medical gabinet. 35 elementów dzikiego tworzenia... tablica przyrządów wstępnie przygotowane boki ( nie pasujące do siebie po włożeniu wnętrza ) i rzut okiem na całość Szyby boczne już na swoim miejscu (przynajmniej niektóre) pozostał medumat i spacebrown do dorobienia i będzie można próbować zamknąć kadłub> Następnie przyjdzie chwila prawdy, przedni wiatrochron jak juz pokazywałem, spasowanie jest mocno umowne Jak się uda to jedziemy dalej jak nie to cały model wyląduje w koszu Niestety przy tum gabarycie nie ma miejsca na poprawkę... Przepraszam raz jeszcze za jakość zdjęć, ale to jedyne jakie mam Edytowane 24 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Ho, ho, niezłe drobiazgi. Bardzo dobrze to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi