Jump to content

Guntruck story, czyli tryptyk z rdzą 1:35

makinen
 Share

Recommended Posts

Postanowiłem dać upust fantazji opartej na fantazji i potrzebie żołnierzy w Iraku i Afganistanie. Temat dotyczy polowych, warsztatowych przeróbek humvee wzbogacających je o wymyślne dopancerzenia. Pojazdy będą trzy, choć konkretów jeszcze nie wybrałem (faworyci już są). W jednym warsztacie trzy pojzacy jako swego rodzaju tryptyk.

Na wstępie prośba do specjalistów od rdzy na pojazdach- w co mam się sensownego zaopatrzyć, żeby spokojnie sobie wykonać rdzawe elementy, jak na zdjęciach poniżej. jeśli będziecie podawać specyfiki, to poprosze konkretne nazwy, a nie np- specyfiki do rdzy od AK. Dziękuję

zdjAumltradecie_zpsd2d04347.jpg

zdjAumltradecie5_zps2e35c374.jpg

zdjecie2_zpsf6605294.jpg

zdjecie4_zps80c9cc9a.jpg

zdjecie7_zpsfbb249d3.jpg

zdjecie8_zps5d4f8432.jpg

zdjecie10_zps3105c769.jpg

decyzja zapadła- pojazdy 5,6,7- jedynka może sie pojawi, jako ekstras. Główni uczestnicy zabawy

IMG_6475_zpsebbd2547.jpg

wydawało mi się, że dam rade przez weekend zbudować 3 podwozia...skończyło się na jednym- do pomalowania na czerwono uchwyt łopaty+brudzenie

IMG_6469_zpsf9047dc8.jpg

IMG_6470_zps4b39884e.jpg

IMG_6471_zps62c12b79.jpg

pojazd nr 6 na taśmie produkcyjnej

IMG_6473_zpsf3917c67.jpg

IMG_6474_zpse2a69b1a.jpg

Na ostatnim zdjęciu masz pojazd z przyspawaną blachą hardox lub jej jakimś odpowiednikiem. Jej kolor jest podobny do wyblakłej mini. Vallejo w zestawie do modulacji german red oxide ma podobny odcień ( first light#253) Tu zdj kawałka hardoxu

hardox1_large.png

Korzystając z wolnego dnia i weny pociągnąłem dalej. Niestety zdjęcia strasznie rozjaśniają i wyciągają jasnorudą rdzę. W rzeczywistości jest to dużo bliższe oryginałowi. Jest akceptacja Towarzystwa co do kierunku działania? STRASZNIE NA ZDJĘCIACH WIDAĆ JANE RZECZY Na progach w naturze wcale nie widac jasnej rdzy

IMG_6501_zps5122fb04.jpg

IMG_6502_zps2e6023b8.jpg

IMG_6504_zps1b2e7901.jpg

IMG_6505_zps1bfbca05.jpg

Pomalowany, poskładany, popisany (prawa strona to radosna twórczość), przetarty suchym pędzlem. Zrezygnowałem świadomie z washa, ponieważ całość będzie dość przykurzona. Do dorobienia lusterka. antena (z flagą?), kierunkowskazy tylne i korekta wnetrza obrotnicy (niedomalowana). Mam dylemat jak zamocować kartony- do czego przywiązny jest sznurek, taśma trzymająca 3 pudła?

IMG_6509_zps82e7bddb.jpg

IMG_6508_zps9467f7f7.jpg

IMG_6507_zps081165c9.jpg

IMG_6506_zpsf8c7890a.jpg