Skocz do zawartości

LA REALE DE FRANCE 1/72 HELLER

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Masz tam jakiś "pierdylion" części

Pięknie wszystko wygląda. Jakieś bliższe namiary na tę "czarodziejską" igłę z klejem poproszę.

• Odpowiedzi 179
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam

Ja miałem to szczęście, że kupiłem w Martoli od ręki. Pewnie mieli tylko jeden. Powiem, że jest to bardzo świetny wynalazek i nie wyobrażam sobie już bez niego pracy.

Napisano
… Ja miałem to szczęście, że kupiłem w Martoli od ręki. …
Ale któren?

Bo jeśli chodzi o Touch-N-Flow to mi się zdarzyło złożyć zamówienie jadąc tramwajem dwa przystanki od Martoli i odebrać po dwunastu minutach w sklepie razem z Plast-I-Weld.

Natomiast Pin Flow bym z chęcią wypróbował ponieważ ma wymienną końcówkę.

Napisano

Ja kupiłem ten

http://www.martola.com.pl/pl144/produkty39470/touch_n_flow_applicator

Napisz jak się sprawuje Plast-I-Weld. CZy można go wykorzystać jao swego rodzaju płynną szpachlówke w wąskie szczeliny.( ropuszcza plastik i to zakleja szczelinę)

Pin Flow też bym z chęcią kupił. W razie czego dopisuję sie do listy chętnych do zamówienia

Napisano
Czyli kwestia doświadczeń z Deluxe Materials Pin Flow pozostaje otwarta
Napisz jak się sprawuje Plast-I-Weld.
Na plus
  • Błyskawicznie odparowuje i zastosowanny w małych ilościach daje spoinę po pięciu sekundach.
  • Skelił plexi. Krawędź musiała być idealnie gładka.

Na minus

• [*]Powoli zatyka igłę aplikatora.[*]W miare ubywania w butelce trudno nabrać do aplikatora. Ja sobie poradziłem przy pomocy strzykawek 0' date='5cm³ z cienką igłą.[/list']

CZy można go wykorzystać jao swego rodzaju płynną szpachlówke w wąskie szczeliny.( ropuszcza plastik i to zakleja szczelinę)
Ja bym się nie odważył. Moje doświadczenia z „płynną” szpachlówką opisałem w innym wątku.
  • 4 weeks later...
Napisano

Czas na malutki update.

Pozłocone "pokraki" i przyklejone na rufie.

DSC03148.JPG DSC03154.JPG

Wykańczam teraz pomału rufę (lub ona mnie ). Przykleiłem schody i barierki.Na rufie został do wykonania jeszcze baldachim i flagi.

DSC03156.JPG DSC03164.JPG

Zaczynam pomału też robić maszty i reje. Do maluchów to raczej one nie należą. Muszę jeszcze w nich wykonać wzmocnienia z lin. W większym maszcie tak dla bezpieczeństwa aby nie wygiął się w czasie napinania want została wklejona szprycha rowerowa.

DSC03172.JPG DSC03173.JPG

DSC03124.JPG

I jeszce parę zdjęć rufy.

DSC03151.JPG DSC03152.JPG

DSC03153.JPG DSC03158.JPG

DSC03161.JPG DSC03163.JPG

DSC03165.JPG DSC03169.JPG

DSC03167.JPG DSC03170.JPG

I teraz przyjdzie czas na wykonanie olinowania i ożaglowania. A żagielki ( w sumie są ich tylko dwa) też do malutkich nie należą. Każdy prawie formatu A3.

Napisano

Czas coś pokazać.

Zrobione bloczki i wklejone maszty. Tylko nie krzyczeć, że maszty nie stoją w jednej linii. Wanty jeszcze nie napięte. Wanty oczywiście będą napinate przez talrepy. Linki włożone w mocowania talrepów tylko po to, aby się nie plątały.

DSC03181.JPG DSC03183.JPG

DSC03184.JPG DSC03186.JPG

DSC03176.JPG

A tu widzimy zastosowanie klocków LEGO w modelarstwie. Trzeba było coś wymyslić, aby zawiązać dolne mocowanie want w jednakowej odległosci od pokładu. I sobie wykonałem taki "miernik" z klocków i patyczka do szaszłyków.

DSC03188.JPG DSC03192.JPG

I zaczynamy powoli wiązać wanty. Nie są to takie typowe wanty. Nie mają wyblinek.

DSC03194.JPG DSC03195.JPG

Na razie jest to tylko wykonywanie want o jednakowej długości, więc wykonuję najpierw na jednej burcie a potem na drugiej. Dopiero przy napinaniu będę wykonywał wanty naprzemienie jak sztuka każe.

Napisano

Jak dla mnie rewelacja - przeglądałem cały ten warsztat - niesamowite!

Napisano

Witam,ładny model się zapowiada będę podglądał

co to przyrząd do do trzymania modelu ?

• 3 weeks later...
Napisano

Po małej przerwie wstawiam kilka zdjęć.

Tak jak poprzednio znów przydatne okazały się klocki LEGO przy wykonywaniu olinowania przedniego masztu

DSC03212.JPG

Kiedy 2 ręce to za mało

DSC03216.JPG

I wykonanane olinowanie stałe i częściowo ruchome głównego masztu.

DSC03218.JPG DSC03221.JPG

Teraz w kolejce olinowanie przedniego masztu i wykonanie żagli.

Napisano

Piękna robota! Zaglądam tu od dłuższego czasu i napatrzeć się nie mogę...

Napisano
Bardzo fajnie to wygląda

Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy.

Ciąg dalszy "sznurkologi"

Często istnieje potzreba, żeby bloczki znajdowały się w określonej odległości od siebie. Ja wykorzystuję do tego taki wygięty drut o żądanej długośći.

DSC03227.JPG DSC03228.JPG

Dzisiaj zakończyłem olinowanie stałe i ruchome masztów.

DSC03228.JPG DSC03229.JPG

DSC03231.JPG DSC03232.JPG

DSC03233.JPG DSC03236.JPG

DSC03237.JPG DSC03238.JPG

DSC03240.JPG DSC03242.JPG

DSC03241.JPG DSC03245.JPG

DSC03246.JPG DSC03248.JPG

Aby wykonywać dalej olinowanioe ruchome, potrzebne są żagle i reje. Batyst na maszty zakupiony, tak więc ruszam do dalszych zmagań. .

Do wykonania "tylko" 2 żagielki, ale za to jakie. Każdy formatu A3

Napisano
Batyst na maszty zakupiony...

Eeee, że jak?

Tak, czy siak, świetna robota