Doody Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 No to czekamy na te "żagliska" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 Batyst na maszty zakupiony... Eeee, że jak? Tak, czy siak, świetna robota Jak się robi cały dzień przy masztach to i cały czas się o tym myśli. Oczywiście, że na żagle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 No to czekamy na te "żagliska" Jedna reja już jest gotowa do zamocowania żagla . Dziś kupuję krochmal (najlepiej w spreyu) i zaczynam przygotowywać materiał na żagle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Powoli "szyją" się żagle. Najpierw batyst został spryskany krochmalem w sprayu i przeprasowany. Na takim lekko usztwnionym łatwiej mi było narysować bryty. Bryty zosyały narysowane ołowkiem. Ponieważ w zestawie są żagle z vacofurmu, należało zrobić szablon. Liczby na bokach żagli oznaczają długość boku w cm created by picasa2html.com Następnie przyłożyłem materiał na szablon, dopasowująć linie brytów na szablonie i materiale i odrysowałem kontur żagli. A teraz " żagielki" po kapieli w herbatce "modelarskiej" spokojnie się sobie suszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Masz chłopie zdrowie, zupełnie nie moja bajka, ale zaglądamy z Pułkownikiem Mitrofanowem od początku i z zapartym tchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Tylko nie przesadź z ta herbatką bo to był jacht Króla. Czy nie miałeś bardziej kremowej nici na takielunek? Ta biała trochę ...razi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Tylko nie przesadź z ta herbatką bo to był jacht Króla. Czy nie miałeś bardziej kremowej nici na takielunek? Ta biała trochę ...razi. Nić , której używam jest lekko kremowa. Na zdjęciu obok normalnej białej nici. Żagle po kąpieli w herbatce mają taki kolor. Obok materiał nie farbowany. Myślę, że wszystko będzie OK. Przy następnym modelu zastosuję bardziej kremową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Pięknie to wszystko wygląda . Tak sobie tutaj często zerkam i stwierdzam że kupy desek z żaglem nie pokona pod względem uroku żaden model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Faktycznie kremowe te nici , pewnie ten efekt to balans bieli jak zwą to fotografy...ale żagle wyszły ciemne - też pewnie przekłamanie fotografii. Korci mnie to pudło na szafie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Witam po przerwie wakacyjnej.Czas na mały update. Wykonana reja masztu głównego oraz przyklejone reflinki do żagla. Niestety pomysł z wklejeniem drutów na bokach żagla nie do końca zdał egzamin i musiałem te druty pousuwać (został tylko na boku, który jest przy rei) Żagiel zamocowany do rei. Reja wraz z żaglem na maszcie A teraz porównanie wielkości z inymi modelami. Z Borodino i Variagiem ( oba 1/350) oraz z Niną (1/90) Ta wielkośc modelu strasznie utrudnia przenoszenie go i fotografowanie. Taran na dziobie to już chyba ze 3 razy był naprawiany.(bliskie spotkania z ościeżnicą drzwi). Jutro dalsze prace z olinowaniem ruchomym, więc zdjęcia wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Pięknie się prezentuje, prawdziwe arcydzieło tu na naszych oczach powstaje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Świetnie wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 Walka z olinowaniem ruchomym masztu głównego zakończona. Poniżej bardzo dużo zdjęć, bo jak już zmuszę się do fotografowania tego "bydlaka" to już na całego . Olinowanie nie jest może skompikowane, ale ilości nici w metrach idą wcale pokaźne. Żeby pozbyć się włosków z nici stosuję starą sztuczkę modelarską, czyli przeciąganie nitki po świeczce z wosku pszczelego. Takie przeciaganie daje to, że włoski sklejają się i przyklejają sie do nici. Nitka robi się też sztywniejsza, przez co łatwiej jest nią operować. Robi się też trochę klejąca się. Jest to duże udogodnienie, kiedy przeciagamy nić przez kilka bloczków i musimy zmieniać kierunek układania nici. Nić przeciagamy przez bloczek, lekko naprężamy i sama praktycznie zaklinowuje się w bloczku a my możemy spokojnie przeciągać ją do drugiego bloczka. Niestety spotkała mnie nieprzyjemna przygoda. Nie wiem w jaki sposób, ale wykonałem dwa razy żagiel główny Jak się pomylić przy dwóch żaglach, tego nie sposób odgadnąć . Najpierw zdjęcia całej jednostki: I teraz trochę zbliżeń: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 no Panie drogi, wielu zapewne podobnie jak ja zbiera zęby z podłogi i stara się je włożyć na miejsce ale bez żart kawał dobrej roboty, myślę iż będziemy sie odwoływać do twego malowania drewna , piękna jednostka ci wyszła gratuluje pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Jak już pisałem wcześniej, pływadełko robi niesamowite wrażenie. Ilość bloczków, jufersów i innych "dupereli" po prostu powala. Czekam z niecierpliwością na galeria końcową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Przepiekny. Rzeczywiście malowanie drewna rewelacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 ...nuuu Waść a pagaje gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 ...nuuu Waść a pagaje gdzie? Do "pagaji" droga jeszcze daleka. Najpierw muszę wykonać jeszcze jeden żagiel wraz z olinowaniem, 2 łodzie, baldachim, ze 40 flag. Same wiosła będą wymagały przeróbki uchwytów, bo te, które zaproponował HELLER do niczego się nie nadają . Przepiekny. Rzeczywiście malowanie drewna rewelacyjne Jak już pisałem wcześniej, pływadełko robi niesamowite wrażenie. Ilość bloczków, jufersów i innych "dupereli" po prostu powala.Czekam z niecierpliwością na galeria końcową no Panie drogi, wielu zapewne podobnie jak ja zbiera zęby z podłogi i stara się je włożyć na miejsce ale bez żart kawał dobrej roboty, myślę iż będziemy sie odwoływać do twego malowania drewna , piękna jednostka ci wyszła gratuluje pzdr Dzięki za pochwały, ale ja przy Was to mały pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Witam Prace powoli posuwają sie do przodu. Zrobione boje do kotwic I falkonety I na koniec żagielek do przedniego masztu. Żagielek zaraz ląduje na maszcie, więc w czwartek i piątek powinienem wykonać olinowanie ruchome i w sobotę zapraszam na dalsze zdjęcia (przynajmniej taki jest plan) W końcu przyszedł czas na wykonanie zdjęć z 1-groszówką. Kto powiedział, że to ma być fotografowanie na 1-groszówce. U mnie to jest fotografowana 1-groszówka Nie mogłem się oprzeć i zdjęcia z ostatniej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Piękne łacińskie żagle. Zrób zdjęcia ze stówą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 Piękny model. Czy była na forum relacja z budowy Variaga oraz Borodino? Zwłaszcza ten Variag kusząco wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Piękny model. Czy była na forum relacja z budowy Variaga oraz Borodino? Zwłaszcza ten Variag kusząco wygląda. Nie było warsztatu na forum z budowy tych modeli. Oba to produkty Zvezdy. Borodino składany z pudełka, dodałem tylko metalowe lufy i relingi fototrawione. Variag to mój pierwszy model waloryzowany zestawem fototrawionym Eduarda, metalowe lufy, ludziki też z Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Olinowanie galeru zostało zakończone Jak zwykle parę zdjęć. Najpierw cała jednostka, później zbliżenia. Zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 8 Października 2015 Autor Share Napisano 8 Października 2015 Pierwsze 32 flagi/proporce/chorągwie zostały zamontowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Czas zawiesić następne flagi. Najpierw ozdoby wykonane ze złotej muliny Jak pokazałem to żonie to usłyszałem " Chłopie, kiedy ty wydoroślejesz" Niektóre z flag do małych nie należą: A teraz flagi na maszty. Edytowane 17 Października 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi