Doody Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Masz tam jakiś "pierdylion" części Pięknie wszystko wygląda. Jakieś bliższe namiary na tę "czarodziejską" igłę z klejem poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 … Jakieś bliższe namiary na tę "czarodziejską" igłę z klejem poproszę.Proszę bardzo: martola, producent. Deluxe Materials Pin Flow Applicator jest na zamówienie w Riku za około 39 zł, więc może jak byśmy się skrzyknęli w paru to by sprowadzili taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 26 Maja 2015 Autor Share Napisano 26 Maja 2015 Witam Ja miałem to szczęście, że kupiłem w Martoli od ręki. Pewnie mieli tylko jeden. Powiem, że jest to bardzo świetny wynalazek i nie wyobrażam sobie już bez niego pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 … Ja miałem to szczęście, że kupiłem w Martoli od ręki. …Ale któren?Bo jeśli chodzi o Touch-N-Flow to mi się zdarzyło złożyć zamówienie jadąc tramwajem dwa przystanki od Martoli i odebrać po dwunastu minutach w sklepie razem z Plast-I-Weld. Natomiast Pin Flow bym z chęcią wypróbował ponieważ ma wymienną końcówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 26 Maja 2015 Autor Share Napisano 26 Maja 2015 Ja kupiłem ten http://www.martola.com.pl/pl144/produkty39470/touch_n_flow_applicator Napisz jak się sprawuje Plast-I-Weld. CZy można go wykorzystać jao swego rodzaju płynną szpachlówke w wąskie szczeliny.( ropuszcza plastik i to zakleja szczelinę) Pin Flow też bym z chęcią kupił. W razie czego dopisuję sie do listy chętnych do zamówienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 … Touch-n-flow Czyli kwestia doświadczeń z Deluxe Materials Pin Flow pozostaje otwartaNapisz jak się sprawuje Plast-I-Weld.Na plus Błyskawicznie odparowuje i zastosowanny w małych ilościach daje spoinę po pięciu sekundach. Skelił plexi. Krawędź musiała być idealnie gładka. Na minus [*]Powoli zatyka igłę aplikatora.[*]W miare ubywania w butelce trudno nabrać do aplikatora. Ja sobie poradziłem przy pomocy strzykawek 0' date='5cm³ z cienką igłą.[/list'] CZy można go wykorzystać jao swego rodzaju płynną szpachlówke w wąskie szczeliny.( ropuszcza plastik i to zakleja szczelinę)Ja bym się nie odważył. Moje doświadczenia z „płynną” szpachlówką opisałem w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Czy można tym aplikować również kleje CA? Ciekawe po jakim czasie taki CA skamieniałby w aplikatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Czy można tym aplikować również kleje CA? …Uważa się, że nie. Ja nie próbowałem i nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Uważa się, że nie. Ja nie próbowałem i nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 Czas na malutki update. Pozłocone "pokraki" i przyklejone na rufie. Wykańczam teraz pomału rufę (lub ona mnie ). Przykleiłem schody i barierki.Na rufie został do wykonania jeszcze baldachim i flagi. Zaczynam pomału też robić maszty i reje. Do maluchów to raczej one nie należą. Muszę jeszcze w nich wykonać wzmocnienia z lin. W większym maszcie tak dla bezpieczeństwa aby nie wygiął się w czasie napinania want została wklejona szprycha rowerowa. I jeszce parę zdjęć rufy. I teraz przyjdzie czas na wykonanie olinowania i ożaglowania. A żagielki ( w sumie są ich tylko dwa) też do malutkich nie należą. Każdy prawie formatu A3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 19 Czerwca 2015 Share Napisano 19 Czerwca 2015 Czad! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 WOW!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 Robi wrażenie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 1 Lipca 2015 Autor Share Napisano 1 Lipca 2015 Czas coś pokazać. Zrobione bloczki i wklejone maszty. Tylko nie krzyczeć, że maszty nie stoją w jednej linii. Wanty jeszcze nie napięte. Wanty oczywiście będą napinate przez talrepy. Linki włożone w mocowania talrepów tylko po to, aby się nie plątały. A tu widzimy zastosowanie klocków LEGO w modelarstwie. Trzeba było coś wymyslić, aby zawiązać dolne mocowanie want w jednakowej odległosci od pokładu. I sobie wykonałem taki "miernik" z klocków i patyczka do szaszłyków. I zaczynamy powoli wiązać wanty. Nie są to takie typowe wanty. Nie mają wyblinek. Na razie jest to tylko wykonywanie want o jednakowej długości, więc wykonuję najpierw na jednej burcie a potem na drugiej. Dopiero przy napinaniu będę wykonywał wanty naprzemienie jak sztuka każe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 2 Lipca 2015 Share Napisano 2 Lipca 2015 Zaczynasz iść w górę to dobry znak Pewnie w przedszkolu pierwszy nauczyłeś się wiązać buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 2 Lipca 2015 Share Napisano 2 Lipca 2015 Jak dla mnie rewelacja - przeglądałem cały ten warsztat - niesamowite! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Lipca 2015 Autor Share Napisano 4 Lipca 2015 Pierwsze wanty zawiązane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 4 Lipca 2015 Share Napisano 4 Lipca 2015 Pniesz się w górę to super :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 4 Lipca 2015 Share Napisano 4 Lipca 2015 Witam,ładny model się zapowiada będę podglądał co to przyrząd do do trzymania modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Lipca 2015 Autor Share Napisano 4 Lipca 2015 Witam,ładny model się zapowiada będę podglądał co to przyrząd do do trzymania modelu ? Podstawka montażowa od AMATI. Dla mnie rewelacja. Ze względu na przegub kulisty, możesz ustawić model jak chcesz. Kupiona tu http://www.modelnet.pl/products/121/p/1385 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Lipca 2015 Autor Share Napisano 22 Lipca 2015 Po małej przerwie wstawiam kilka zdjęć. Tak jak poprzednio znów przydatne okazały się klocki LEGO przy wykonywaniu olinowania przedniego masztu Kiedy 2 ręce to za mało I wykonanane olinowanie stałe i częściowo ruchome głównego masztu. Teraz w kolejce olinowanie przedniego masztu i wykonanie żagli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Bardzo fajnie to wygląda Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Piękna robota! Zaglądam tu od dłuższego czasu i napatrzeć się nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Bardzo fajnie to wygląda Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. Ciąg dalszy "sznurkologi" Często istnieje potzreba, żeby bloczki znajdowały się w określonej odległości od siebie. Ja wykorzystuję do tego taki wygięty drut o żądanej długośći. Dzisiaj zakończyłem olinowanie stałe i ruchome masztów. Aby wykonywać dalej olinowanioe ruchome, potrzebne są żagle i reje. Batyst na maszty zakupiony, tak więc ruszam do dalszych zmagań. . Do wykonania "tylko" 2 żagielki, ale za to jakie. Każdy formatu A3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Batyst na maszty zakupiony... Eeee, że jak? Tak, czy siak, świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi