Skocz do zawartości

Aeritalia G.222 Panda/ 1:72 Italeri

PabloA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w mojej nowej relacji

Jakoś naszła mnie ochota na zabranie się za coś większego, miałem do wyboru AC-130 Spectre lub G.222 lub też jak kto woli C-27A, oba modele od Italeri. Padło na dwusilnikową Pandę, AC-130 zostawię na później

a06564847a4872fe.jpg

Z tego co wyczytałem na Scalemates.com model jest stosunkowo nowy bo pochodzi z 2011 roku i jest nieco zmodyfikowanym reboxem C-27J Spartan z 2010 roku. Wypraski posiadają wgłębne linie podziału oraz bardzo mało niedużych nadlewek. Link do in-boxa:

G.222 Panda

Model wykonam w barwach lotnictwa włoskiego, do wyboru są dwie wersje, które różnią się tylko kalkami. Udało mi się znaleźć ciekawy walkaround tegoż samolotu, który pomoże mi szczególnie w trakcie wykonywania zabrudzeń i śladów eksploatacji:

Panda walkaround

Wnętrze kokpitu wzbogacę o blaszki od Eduarda, wprawdzie są dedykowane do C-27J ale mam nadzieję, że nie będzie to dużym przestępstwem

6a21b7ff9e006362.jpg

Na początek przygotowałem do sklejenia podłogę kokpitu z główną przegrodą:

b80401d081edc5a9.jpg

Model będzie malowany farbami Tamiya i Vallejo Air, jak już wcześniej pisałem postaram się wykonać ślady eksploatacji i zabrudzenia wzorując się na zdjęciach konkretnej maszyny,

Zapraszam do oglądania i dyskusji

Pozdrawiam

Witam ponownie,

Uporałem się już z całą drobnicą i blaszkami w kabinie i jest już gotowa. Odpuszczę sobie chyba brudzenie wnętrza bo i tak zbyt wiele nie będzie widać chyba, że coś mnie natchnie

5e076c3348e6e22d.jpg

280c135170ec2990.jpg

cf721a994a381784.jpg

Pierwszy raz używałem blaszek od Eduarda i trzeba przyznać, że bardzo ożywiają model i na pewno będę z nich często korzystał.

Być może do końca roku uda mi się zamknąć całą kabinę choć mam zamiar pogrzebać znowu przy Chinook-u bo leży na półce i zaczyna rdzewieć

Pozdrowionka!

Zapuść tylko washa(chociażby na tą jakby pikowaną skórę) i będzie cacy

Masz rację Mateusz, trochę przyda się uwydatnić niektóre powierzchnie i tak też zrobię

• 3 months later...