Skocz do zawartości

Dodge WC54 Ambulance - Italeri

Stojkovic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w kolejnym warsztacie.

Dzięki uprzejmości kolegi Rhinocerosa dostałem w swoje łapy sanitarną wersję popularnego Dodge'a z Normandii.

Model po kąpieli w krecie i z minimalną ilością kalek, ale "nic to!" jak mawiał Pan Wołodyjowski.

Model to poczciwa Italerka: http://www.mojehobby.pl/products/Dodge-WC54-Ambulance.html

Czeka mnie nie lada bój, ale chcę zrobić w miarę zgodny model dla znajomego, który posiada wersję 1:1!

10526107_654502351329985_4325838538832860606_n_zpsce4a050d.jpg

Pojazd należy do Grupy Militarnej Pilica.

Gdyby ktoś posiadał kalki umożliwiające dokładne wykonanie tej wersji oznaczeń proszę o kontakt.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdrawiam

Obiecany krajobraz przed bitwą...

DSC04651_zps6bf06011.jpg

Teraz czeka mnie zeszlifowanie zadziorów, niedokładnie obrobionych miejsc i szpachlowanie jam skurczowych.

Zaczynam od ramy więc kolejna aktualizacja lada chwila.

Generalnie jest bieda z dostaniem niektórych model...

Szczególnie mało popularnych i specjalistycznych, A to duża szkoda, bo Tiger czy Sherman wygląda dużo fajniej w towarzystwie np. jeepa czy ciężarówki na dioramie.

Jak co poluje już na kalki z Archera na saharahobby.pl

Czasem się pojawiają. Najważniejsze, by ostatecznie to co z tego ulepię dodge'a powyżej pokazanego przypominało.

Raczej bez blach się obejdzie.

Nie zależy mi specjalnie na poprawianiu modelu bo w tym stanie i biorąc pod uwagę czas który poświęcę na model nie chce nad nim ślęczeć 4 miesiące :P

• 1 month later...

Witam kolegów,

Nareszcie coś w temacie się ruszyło.

Przygotowania pokoju niegdyś stricte warsztatowego dla dziecka, które planowo w lipcu się pojawi w domu sprawiły, że tempo prac nieco spadło.

Każdy element po przeszlifowaniu i odtłuszczeniu pokrywałem surfracerem 1000 i dopiero wtedy malowałem.

DSC04688_zps80edfd1f.jpg

DSC04689_zps7628d8d3.jpg

Skupiam się na wnętrzu teraz.

• 2 weeks later...

Dziury też zauważyłem dopiero na zdjęciach. coś na nie zaradzimy.

Muszę sobie załatwić wycieraczki i dwa lusterka boczne z jakiegoś złomu modelarskiego bo brakuje.

Dobrze jest czasami zainwestować w nietypowy model i zrobić go na nowo.

Choć przyznam, że skala trudności w modelu rewitalizowanym jest znacznie większa, niż w nowym wycinanym z ramek.

Rozetnij maskę na trzy części i przyklej każdą osobno, jeśli jeszcze możesz. ten fragment z korkiem chłodnicy nie przykleił się z jednej strony. Zaszpachluj korek wlewu paliwa od góry. Podglądam dalej i zazdroszczę "łupu"

Poza odstającą częścią maski przy grilu zauważyłem jeszcze to:

DSC04695_zps8828153b.jpg

DSC04696_zpse37a811d.jpg

Co się stało na lewym błotniku? Aero Ci pluje glutkami, szlifnij te kropeczki, bo wyjdą pod dalszymi warstwami i kalkami

Dzięki koledzy za komentarze, bo miałem zagwozdkę czy dobrze ogarnąłem schemat malowania.

Rzeczywiście aero popluło mi nieco model, na wskutek mieszania vallejo i Lifecolora w jeden odcień.

Myślałem, że dobrze rozcieńczyłem, a tu psikusy tego rodzaju.

Zaznaczone krzywe drzwi sa włożone na sucho i przyczepione dla jednolitego poziomu i koloru cieniowania taśmą tamiya od wewnątrz.

Jak co przyjrzę się tej masce jeszcze i postaram się zeszlifować gluciaki.

Dzięki za czujność i proszę o dalsze kibicowanie.

• 3 weeks later...

Poogarniałem trochę powierzchnie i dodałem kalki starając się jakoś logicznie korzystać z tego co pozostało arkusza.

Powinno być znośnie.

DSC04703_zps4b4bdf41.jpg

DSC04704_zps132a7712.jpg

DSC04705_zps62fc0e00.jpg

DSC04706_zps72d67530.jpg

Drzwi krzywe bo trzymają się na taśmie tamki.

Docelowo wszystko będzie pootwierane.

Pozdrawiam