Skocz do zawartości

DUKW Italeri z blaszkami Eduard, 1:35, remont

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na kanał wjechał sędziwy DUKW z Italeri. Wyglądał tak:

DUKW%2BItaleri%2B%281%29.JPG

DUKW%2BItaleri%2B%286%29.JPG

i z ferajną z pudełka:

IMG_2598.JPG

I tym razem model rozebrałem na części, dokleiłem blaszki i na razie czeka na odtłuszczenie, później jednolite malowanie Olive Drab, ale tym razem chcę porozjaśniać powierzchnie, bo model jest wielgachny i chyba będzie to dobrze widać.

Napisano

Fajny temat! Zresztą mnie osobiście cieszą Twoje wybory, bo i mój "klimat modelarski" i przyjemnie popatrzeć na ładną pracę nad detalem!

Jakie malowanie? Może jakieś graty na pace i ludzik?

Napisano

Micmal, Twoje komentarze naprawdę dopingują, ale patrząc na Twój warsztat i umiejętności to trochę też gaszą mój entuzjazm

Graty będą, choć jeszcze nie wiem jakie; zrobię też pałąki na plandekę.

Wczoraj cały wieczór walczyłem z wklejeniem zawieszenia i wałów, bo połamałem przy zdejmowaniu kół wszystkie osie...

Napisano

Nie gadać głupot tylko działać

Graty będą, choć jeszcze nie wiem jakie; zrobię też pałąki na plandekę.

O to bardzo fajnie!

bo połamałem przy zdejmowaniu kół wszystkie osie...

Oj to już mniej

Działaj, działaj bo bardzo fajnie Ci to wychodzi, a z modelu na model coraz lepiej, a montaż i blachy to ja patrząc na Twoje warsztaty muszę sobie podszkolić

Napisano

na dzisiaj jest tak:

IMG_4414.JPG

IMG_4415.JPG

IMG_4416.JPG

IMG_4417.JPG

IMG_4418.JPG

IMG_4419.JPG

IMG_4420.JPG

Tym razem nie zmywałem całej farby z modelu i to był chyba błąd, ale brnę dalej...

Napisano

Bardzo fajnie! Lubię tego typu pojazdy i ten jest bardzo interesujący ;)

Napisano

IMG_4424.JPG

IMG_4421.JPG

IMG_4423.JPG

IMG_4422.JPG

Na stronie http://www.toadmanstankpictures.com/ znalazłem zdjęcie DUKW-a, który miał wspawane w burty 6 bocznych uchwytów (dwa ostatnie zdjęcia). W modelu było to inaczej rozwiązane, więc aby było poprawniej, to te druty podgrzewałem delikatnie zapalniczką i wciskałem w kadłub. Z ostatnim przesadziłem i drucik wlazł jak w masło...

Napisano

Paweł, czytasz w myślach, bo własnie się zastanawiam nad tymi odblaskami. Będą czerwone, a farbkę jutro zakupię, bardzo ciekawy patent i dający niezły efekt.

Napisano

MAM! Karmin firmy Renesans. szczegóły wkrótce. A postęp prac jest taki, że zrobiłem próbne modulowanie koloru na pace, mam nadzieję, że chyba trochę widać, bo to debiut:

IMG_4443.JPG

IMG_4441.JPG

IMG_4442.JPG

Napisano

Jak jeszcze nie podziałałeś z paką, to ajabym rozjaśnił jeszcze troszkę. Przy bokach pojazdu zostaw jak jest, ale środkowe panele bym rozjaśnił. To tyle ajabym.

Napisano

OK, dzisiaj podziałam z paką i malowaniem reszty.

• 3 weeks later...
Napisano

Czy komuś nie zostały te pałąki pod plandekę z zestawu ITALERI 6466 - 1:35 DUKW British Royal Navy? chciałbym ruszyć z warsztatem, ale nie wiem skąd dorwać wymiary i zdjęcia samych tych pałąków...

Napisano

to jest chyba element częściowo tłoczony, a częściowo spawany, ewentualnie gięty profil o przekroju prostokąta.

Napisano

Spokojnie możesz to zrobić z gotowego płaskownika z "Evergreenu",ja w ten sposób zrobiłem pałąki do M923 "Big foota" tylko z ceownika. Pozdrawiam M1A1(HA)

Napisano

Zaczekam na efekty poszukiwań Pawła. Czas mnie jakoś nie pili, spokojnie postawię model na koła, dam kalki, zrobię ślady eksploatacji. A tak przy okazji, to pamiętasz wymiary tego Twojego profilu?

Napisano

W Exito też są profile, dzisiaj podjadę i sprawdzę

Napisano

Już kupione plastructy, wieczorem będę działał

Napisano

Pałąków jeszcze nie zrobiłem, na razie dokleiłem odbojniki:

IMG_4477.JPG

IMG_4478.JPG

IMG_4479.JPG

Musiałem dorobić parę linek, część zrobiłem z elastycznej plastikowej linki holowniczej, część z nici, która została mi z zestawu "Santa Maria" kupionego w latach 90-tych w składnicy harcerskiej.

Napisano

zabierz je, dwa już złamałem przy wyginaniu, więc poczekam i nabędę od Ciebie

messer, dzięki!

Napisano

Wczoraj zabrałem się za kalki. na początek drobnica, mix z zestawów do innych modeli, ale ocalały też kalki z wersji używanej w Europie w 1945 roku.

IMG_4481.JPG

A potem zaczął się dramat. Niedawno kupiona kalka Techmodu z wielkiego zestawu allied star insignia siadła troszkę krzywo. Próby jej przemieszczenia spowodowały pęknięcie w dwóch miejscach, a potem to już poszłoooooo. Albo płyn Wamod za mocno złapał, albo kalka jakaś nie teges... Próbowałem zerwać to co zostało z gwiazdki i teraz jest tak:

IMG_4480.JPG

Wieczorem szlifowanie i powtórne malowanie, dwa dni w plecy...

EDIT: długo nie poczekałem, rano wytarłem rozpuszczalnikiem całą klapę, szlifnąłem papierem, zmyłem rozpuszczalnikiem i jeszcze raz pomalowałem Olive Drab i lakierem. Za bardzo jestem niecierpliwy w takich przypadkach i chyba zalałem otworki chwytu powietrza ...