Marcin M. Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Pyrsk ludkowie! Stary model, każdy go zna, a że wcześniejsze pancery niemieckie mają coś w sobie, znaczy ciekawą sylwetkę, kupiłem go sobie w sklepie z zabawkami na Manhattanie. Blaszek nie dokupiłem bo wtedy nawet nie wiedziałem, że kiedykolwiek się za nie będę zabierał, jeno obejrzałem dostępne tu i ówdzie relacje Kolegów i dorobiłem co nieco. Nabiału nie urywa, ale co tam. Mocowania tłumika z polistyrenu 0.25 mm są jednak za grube, wymienię na blaszane przy końcowym montażu, tuż przed malowaniem Bądźcie bezlitośni, choć i tak wiele więcej nie da się wyciągnać z tego. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 … Blaszek nie dokupiłem … Bądźcie bezlitośni, … Ja dokupiłem Eduard 35 427, bo syn chciał, tylko nie wiem kiedy on się za to zabierze.Jeszcze pomocne mogą być maski Pmask 35005, lub w ostateczności Eduard XT075. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Blaszki widziałem u templessa, jak cała robota była prawie że zakończona, więc musiałbym de facto rezac wszystko do gołej skóry. Teraz jestem mądrzejszy i do kolejnego projektu dokupiłem to i owo. Ten model zostawię tak jak jest, trudno. Ale przynajmniej poćwiczę malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Mam taki i właśnie chciałem się za niego zabrać, będę podglądał i z całą pewnością popełnię plagiat na swoim modelu wzorując się na Twoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 … i z całą pewnością popełnię plagiat … wzorując się na Twoim.Podziwiam robotę Marcina. Jak byś chciał więcej źródeł do plagiatowania to w moim i syna dokumencie roboczym znajdziesz troszkę więcej linków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Marcin też go kleiłem. Super sprawa ta stara Tamka - jest się z czym bawić. Malowanie szare czy coś innego masz w planach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Wycisnąć z modelu co się da.To moim zdaniem sedno modelarstwa.Wczesne modele Tamki są do tego idealne. Chodz trzeba włożyć ogrom pracy.Mam nadzieję że nie Masz wszystkiego sklejonego na "amen"!!! Parę spostrzeżeń na szybkiego. Co do pierwszej fotki to wlewy paliwa - dobre choć powinny być takowe: http://s203.photobucket.com/user/kimikobo/media/PanzerIV122-1.jpg.html http://i203.photobucket.com/albums/aa188/kimikobo/PanzerIV123-1.jpg Kolejna bardziej widoczna - ZŁE odbojniki/ograniczniki wózków jezdnych - (tamiya tę wannę daje do wszystkiego w wersji IV) stare wypraski. Odbojniki w wersji D: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=46613 - fotka nr.7 z 20-03-2011 dla porównania w wersjach późnych G , H , J http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/sturmpanzer-brummbar/sturmpanzer-brummbar-1523.jpg Tak powinny wyglądać te ograniczniki w wersji IV D (nawiasem mówiąc do G) http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/panzer-iv/panzer-iv-5421.jpg http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/panzer-iv/panzer-iv-5408.jpg http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/panzer-iv/panzer-iv-5434.jpg Tu jest hummel, ale podwozie wersji IV http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/hummel/hummel-1373.jpg Ważne też aby ostatni wózek był niżej niż reszta: Tu Jagdpanzer j/w - ale zwróć uwagę na różnię w wysokości - tak powinno być we wszystkich IV http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/jagdpanzer-iv-panzerjager/jagdpanzer-iv-panzerjager-1640.jpg http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/jagdpanzer-iv-panzerjager/jagdpanzer-iv-panzerjager-1635.jpg tu IV reszta j/w http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/panzer-iv/panzer-iv-5421.jpg W porównaniu z Tamką wszystkie wózki powinny być niżej. Spód wanny robiony na tym forum (wiem nie widać go). http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=46613 - fotka nr.8 z 20-03-2011 Rozumiem że łączenie na wieży(tył wieży) będzie niewidoczne.Fotka nr.3,4 Popraw łączenie płyt -spawy - na górze wieży fotka nr.5 i 3,4 Tak się zastanawiam na fotce nr.5 szpachlowałeś przy osłonie armaty i szlifowałeś czy to klej? No jednak chyba Dajesz za dużo kleju co bardzo widać na fotkach nr.3 ,4,5,7,8 i ostatnie. Lina cholownicza za słabo skręcona. Zwróć uwagę na szparę w wale koła napinającego. Warto wkleić tam zaślepkę z polistyrenu bo teraz szpachlowanie bardzo utrudnione - brak dostępu do szlifowania. Ta wada we wszystkich starych IV tamki. Skoro lubisz "bawić" się w detalowanie modeli to kup koniecznie blaszki do tej IV-ki. Zobaczysz ile jeszcze zabawy przed Tobą. Trzymam kciuki i będę zaglądał.No trochę się rozpisałem. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Witajcie w nowym roku! meser262, dzięki za fotki i miłe słowa, jednakże model z założenia miał być weekendowy, bez spinania się. Te zmiany, które wprowadziłem, wyszły całkowicie przy okazji, oglądając relacje innych chłopaków stwierdziłem, że takiego golasa jak daje Tamiya, wstyd pokazać, a podłubać cokolwiek warto. Bez przesady jednak, o czymś takim jak obniżanie wózków nie myślałem, bo i po co tak naprawdę? Zrobiłem to, co rzuciło mi się do oczu. Kształty odbojników? Nawet nie wiedziałem, że są różne Zaślepki z tyłu postaram się wkleić, linę dokręcę. Rozjaśniłem jakąś szarą pactrą: Szpara z przodu, bo góra z dołem połączona będzie, jak załatwię sprawę z gąskami, zwisy planuję zrobić. I tyle na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Krzysztofie, … No trochę się rozpisałem. …dziękuję za bogaty wykład. Pozwolę sobie zapytać cię. Na forum histomil.com w dyskusji „Bundesarchive Photos 1933 - 1945..+ all fields of WWII” znalazłem fotkę wersji D bez tego ohydnego kątownika pod lufą mającego odsunąć antenę. Czy coś ci wiadomo na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Czy coś ci wiadomo na ten temat? to nie jest wersja D ,to wersja B(wieżyczka d-cy typu basztowego),brak 35 mm osłony jarzma.Odbojnice stosowano od wersji C(nie zawsze),często w późniejszym okresie stosowana jest na wcześniejszych czołgach.Często zdjęcia bywają błędnie opisywane. Tu wersja D/E bez odbojnicy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) dziękuję za bogaty wykład. . Nie było moją intencją robić Ci wykład bo to nie tędy droga. Powiem raczej że była to spontaniczna odpowiedz na hasło: Bądźcie bezlitośni, choć i tak wiele więcej nie da się wyciągnać z tego.. Spontaniczna dlatego że nie wnikałem zbytnio daleko - choćby - po co sprężyny na błotniku z przodu skoro nie widać choćby imitacji podziału błotnika. Natnij trochę te miejsca aby zrobić choć tak jak z tyłu. Zacząłeś wykonywać przeróbki modelu z pudła dlatego myślałem że pójdziesz tą drogą dalej. Gdybyś napisał od razu że traktujesz ten model jako weekendowy - to bym dał sobie spokój. ... wersji D bez tego ohydnego kątownika pod lufą mającego odsunąć antenę.. Myślę że odpowiedzi udzielił kolega KrzychuP. Ja ze swej strony dodam że wszystkie plany i publikacje pokazują fabrycznie montowany "odbojnik" anteny pod lufą. Jak wyglądało to w boju nie wiem, mogło być różnie.Jeśli Będziesz wykonywał konkretny model w oparciu o zdjęcie wtedy będzie to wierna kopia danego pojazdu, bez względu na plany fabryczne - jeśli bez fotki robi się w domyśle że posiadał ten czy inny element. Pozdrawiam Krzysztof I znów wykład. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 … Czy coś ci wiadomo na ten temat?to nie jest wersja D, to wersja B … Tu wersja D/E bez odbojnicy … … I znów wykład. Ja się cieszę z waszych odpowiedzi. Dziękuję wam obu za czas i zaangażowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Nie ma sprawy - Proszę bardzo. Po to jest to forum. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Natnij trochę te miejsca aby zrobić choć tak jak z tyłu. Na pewno to zrobię, dzięki za zwrócenie uwagi. Gdybyś napisał od razu że traktujesz ten model jako weekendowy Taki miał być, nie moja wina że Tamiya baboli. ...to bym dał sobie spokój. Nawet wtedy, każda pomoc i info jest bardzo pomocne na przyszłość. Przy następnym modelu na pewno uśmiechnę się do Ciebie o konsultację. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Marcin co się dzieje z "czwóreczką", żadnych postępów. Ja już rozpakowałem swój model i zaczynam dłubanie przy nim. Jak poszpachluję to i owo wtedy utworzę swój warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 Andrzej, stosuję tak zwaną dywersyfikację, coby się nie znudzić. Jakieś dwie ciężaróweczki wojskowe mam rozgrzebane. W czwóreczce czeka mnie malowanie narzędzi i gąski, zestawowe co prawda, jednakże ze zwisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Ja dokupiłem Eduard 35 427 Gratuluję. Też bym te blaszki zakupił ale ni ma :( Może chcesz się pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Powrót do hobby po 20-tu latach Witam w klubie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Ja dokupiłem Eduard 35 427… Może chcesz się pozbyć Zapytam syna. To jego model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Dzięki za szybkie info. DOSTAŁEM w plastmodel.pl - mam nadzieję, że nie jest to stan wirtualny Jak się potwierdzi to brać bo Eduard ich już nie produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Najgorzej, że jak sobie tu już od dłuższego czasu poczytuję to wszystkie modele co mam są gófniane - Tamiya Panther Ausf. A, Pzkpw. IVD i Stug IV sdkfz.163, a Tiger I Early (Academy) z pełnym wnętrzem, do którego mam wielki sentyment (prezent od kolegi na odejście z pracy) wogóle do DD. I jak tu żyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Ja dokupiłem Eduard 35 427… Może chcesz się pozbyć Zapytam syna. To jego model. No to pytaj syna. Niestety był to stan wirtualny i nie ma blaszki :( Ale obsługa w plastmodel.pl klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 ... Tamiya Panther Ausf. A, Pzkpw. IVD i Stug IV sdkfz.163,... . Na początek - po przerwie modele super do sklejania.Sporo do poprawienia i nauki przy okazji. Na droższe (co nie jest równoznaczne że idealne) modele przyjdzie jeszcze czas. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Kupiłem blaszki Aber 35007 i gąski Fruli. Na dniach zaczynam. Poprzeczka wysoko postawiona ale będę się wzorować na viewtopic.php?f=87&t=31586 Robię wersję z kampanii wrześniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Kupiłem blaszki Aber 35007 i gąski Fruli.Udałosie. Fajnie.Na dniach zaczynam.Poprzeczka wysoko postawiona ale będę się wzorować na viewtopic.php?f=87&t=31586 Robię wersję z kampanii wrześniowej. Załóż wątek poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi