piotrkur Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Polecam cienki ,czarny marker-nadaje się do linii! Fajnie zmalowany!czym maskowałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Ponawiam pytanie SzymczaSa: jak był maskowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Bardzo mi się podoba efekt jaki uzyskałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Może jak i ja zapytam to odpowie :F Czym maskowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 Skoro Grazii pyta to odpowiem DO maskowania użyłem masy Panzer Putty. Linie mają być barwy brązowej. Nie wiem, czy takie markery występują Tym nie mniej dziękuję wszystkim za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Oszałamiający efekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 A czy to coś po upapraniu farbą nadaje się do ponownego użycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 Ja używam ponownie Ale napewno z upływem czasu swoje właściwości będzie traciła makinen dzięki za uznanie Ale mam nadzieję, że stać mnie na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Ależ świetny czołg! Też taki chcę ;) ! Słuchaj, brązowych markerów jest sporo na rynku, nie powinieneś mieć problemu z nabyciem. Nie wiem, czy chcesz kupić olejowy, czy spirytusowy, jakiej grubosci itp, itd...ale spokojnie, są i to nie jakoś kosmicznie drogie ;) I co to jest ta maź? Maskol w wersji de luxe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 12 Lutego 2015 Autor Share Napisano 12 Lutego 2015 Konsystencją przypomina silikon, ale daje się formować. Polecam obejrzenie filmiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 No Jano , placki wyszły bajer Ajjabym jednak nie kombinował z markerem ( robiłem doświadczenia i efekt raczej był słaby) , tylko normalnie pędzelek , któryś z odcieni vallejo albo lifecolora i malować z ręki . Wbrew pozorom to bardzo proste . Musisz mieć tylko pod ręką patyk do dłubania w uchu namoczony w wodzie , w razie niemca , gdyby coś nie wyszło . W pierwszych sekundach bez problemu się zmyje , jak ręka zadrży ... Później zresztą też można zmyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 No to trzeba taka Putty sobie zanabyć chyba. Juz pare razy o niej czytałem, ale zawsze były problemy z dostępnością i jakoś temat schodził na dalszy plan. I działaj coś z tym tankiem, bo jestem bardzo ciekaw dalszych efektów. Jak na tę chwilę to zapowiada sie fenomenalnie EDIT: Tak dla potomnych, żeby Januszowi nikt głowy nie suszył-->Panzer Putty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 26 Lutego 2015 Autor Share Napisano 26 Lutego 2015 Po powrocie z wywczasów zabrałem się za model. Rozważałem użycie markera do narysowania linii, ale ostatecznie zdecydowałem się na pędzel. Przyjrzałem się dokładniej zdjęciom i zauważyłem, że linie były różnej grubości i pomyślałem, że łatwiej ten efekt będzie uzyskać za pomocą pędzla No cóż. Ludzka naiwność nie zna granic Po pięciu godzinach machania pędzelkiem tak to wygląda. Czeka mnie jeszcze trochę podmalówek w miejscach gdzie się porobiły "schodki" pomiędzy kolejnymi warstwami farb. Miłego oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 Pięknie to wygląda! Czekam, na kolejne zdjęcia z prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 Super ci to malowanie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 Świetnie Janusz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Dziękuję Wam za komentarze Ostatnio znalazłem w książce "Наземные броненосцы" schemat zaieszenia Schneidera. Zamieszczam, może się komuś przyda jeżeli chciałby zwaloryzować ten model w większym stopniu Postanowiłem dodać jedną belkę łączącą końce smętnie zwisające z wózków. Dorobiłem również sprężyny widoczne na schemacie. Druga mi wyszła całkiem nieźle , a pierwszą postawiłem zostawić taką trochę nieudaną, bo jak się okazuje z zewnątrz ich prawie nie widać, a ramy podwozia w zasadzie nie ma. Przynajmniej zawieszenie na sztywności zyskało Zabrałem się również za km-y. HB na pierwszy rzut oka nawet fajnie je opracował, ale niestety występują przesunięcia. Oglądając Whippeta Krzysztofa Bartyzela pomyślałem, że i ja mógłbym zastąpić w km-ach lufy rurkami. Jak pomyślałem tak zrobiłem Stwierdziłem, że pomaluję mu jeszcze ogon w plamy. Na planszach barwnych ogon był niebieski, ale po bliższym zapoznaniu się z archiwalnymi fotkami stwierdziłem, że ogon był plamiasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Szkoda że jeszcze nikt nie zaczął km-ów z WWI produkować. Gdzieś jedynie Lewisy widziałem. Ładnie ci te lufy wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Ja piernicze , czemu ja nie mam takich zdolności jak co niektórzy koledzy . Szacunek !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 4 Marca 2015 Autor Share Napisano 4 Marca 2015 Nie przesadzaj, nie jest to takie trudne Wystarczy posiadać odpowiednie materiały i wypracować sobie odpowiednie techniki oddechowe. Myślę, że ukończenie treningu snajperskiego może być przydatne w tym zakresie No chyba, że masz Parkinsona Wtedy to niestety nic nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Nie Parkinsona nie mam , niestety treningu snajperskiego nie przeszedłem . Będę się starał robić modele jak najlepiej potrafię ale puki co marne doświadczenie mam myślę jednak , że go nabędę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 5 Marca 2015 Autor Share Napisano 5 Marca 2015 No to jak problemów zdrowotnych nie masz, to pozostaje ćwiczyć , a efekty same przyjdą Nawiasem mówiąc to mój debiut i w zasadzie to mogę uczyć się od Ciebie Szkoda że jeszcze nikt nie zaczął km-ów z WWI produkować. Gdzieś jedynie Lewisy widziałem. Ładnie ci te lufy wyszły. Dzięki Levisy to chyba z 5 firm zrobiło. Hotchkissy są bardziej skomplikowane. Nawet jak ktoś to zrobi to ceny będą zaporowe :( A tymczasem wymalowałem kmy. I tyle ich będzie widać Przy okazji zapytam, czy ktoś tego używał? Leży już u mnie dłuższy czas i chyba pojawiła się wreszcie okazja na wypróbowanie tego produktu Kupiłem ten pigment kiedyś pod wpływem impulsu, gdy zobaczyłem jak jeden z topowych modelarzy to wykorzystywał. Niestety nie mogę znaleźć teraz tego artykułu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Odrzuć to heretyckie badziewie . W prawdziwym czołgu nikt nie wciera pigmentów . Mówił o tym w wywiadzie sam Mig Dżimenez .Wiem też o tym , bo brat z drugiego małżeństwa kuzyna kolegi mojej siostry ciotecznej jest dowutcom czołgu . Najlepsze efekty z tym ZŁEM uzyskuje się wcierając go gołym paluchem , jednakże aplikacja tymże może być utrudniona w wielu przypadkach i trzeba posiłkować się jak przedmówca rzekł , tudzież patykiem do dłubania uszu . Bardzo ładnie czołk wychodzi Januszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Szkoda że jeszcze nikt nie zaczął km-ów z WWI produkować. Gdzieś jedynie Lewisy widziałem. Ładnie ci te lufy wyszły. Dzięki Levisy to chyba z 5 firm zrobiło. Hotchkissy są bardziej skomplikowane. Nawet jak ktoś to zrobi to ceny będą zaporowe :( Hotchkissa wz.25 robi ARMO cena zdaję się około 40 pln Przy okazji zapytam, czy ktoś tego używał? Leży już u mnie dłuższy czas i chyba pojawiła się wreszcie okazja na wypróbowanie tego produktu Kupiłem ten pigment kiedyś pod wpływem impulsu, gdy zobaczyłem jak jeden z topowych modelarzy to wykorzystywał. Niestety nie mogę znaleźć teraz tego artykułu :( Ja używam. I powiem ci, że jest to bardzo fajny specyfik na wszelkiego rodzaju elementy stalowe (łopaty, karabiny, gąsieniceitp.). Daje bardzo fajny metaliczny efekt mniej agresywny niż suchopędzlowanie farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi