Nacktgeboren Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 W 1:72 wykorzystałem taśmę teflonową i było w porządku. Czy w 1:24 da odpowiedni efekt trzeba by sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Lutego 2015 Autor Share Napisano 21 Lutego 2015 Cześć, dziękuję za propozycje. Ostatecznie wybór padł na folię aluminiową - między innymi dlatego, że potrzebny był materiał niepodatny na odkształcenia "zwrotne" oraz dający się pomalować przed montażem - uważam, że w przeciwnym wypadku nie byłoby możliwe uniknięcie zabrudzenia linek. Wyszło jak niżej: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 ...tys piknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Tys prowda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 A juści. Gdy patrzę na zdjęcia, to biorąc pod uwagę poziom zdetalowania osłony kabiny, zastanawia mnie tylko co masz zamiar otworzyć w modelu. Nos i silnik? Czy coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 No co Ty ...nos i silnik ? Znając Mikołaja będzie wszystko...+ parę śrubek jakie gdzieś se tam wypatrzy...będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Lutego 2015 Autor Share Napisano 28 Lutego 2015 Dzięki za wpisy - co do otwarć, no to oczywiście pootwieram co się da w miarę posiadanej dokumentacji. Iskra jest pod tym względem bardzo wdzięcznym obiektem - oryginał jest ciekawie zaprojektowany - tak "pod modelarza" Zanim podjąłem prace szklarskie, poszły jeszcze detale na spód ramy: No i są szybki, obie oddzielnie: Na ramie została naklejona opaska, dzięki której obie szybki wpasują się na styk, a do tego powierzchnia zewnętrzna będzie zlicowana: Przymiarka generalnie mi pasuje: Teraz przyjdzie czas na pozycjonowanie przewodów na szkle... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Nietypowo zacząłeś ten model...od osłony tajemniczego samolotu...ale widok tego elementu raduje serce-świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Kurczę, ale piękne te szybki. Opowiedz jak i z czego je zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Lutego 2015 Autor Share Napisano 28 Lutego 2015 Dziękuję Solo - szybki wykonane znaną od lat metodą tłoczenia na gorąco. Kopyto masz na pierwszej fotce warsztatu, tworzywo dobrane metodą próbowania z różnych opakowań, to co widać powstało z pudełka po dinozaurach synka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Osłona kabiny pięknie wygląda. Mikołaj zaczynasz budować Iskrę? __________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: F-22 Raptor - Italeri 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Cześć. mig - ściśle rzecz ujmując, to tak. Choć na razie koncentruję się na osłonie - przyjąłem, że jest to jeden z trudniejszych "podzespołów" - jeśli go przepuszczę przez własną kontrolę, to potem będzie już łatwiej, a przynajmniej nie trudniej. Zapamiętałem sobie ten ciekawy sposób samoustawiania poprzeczki z artykułów Andrzeja Ziobra dotyczących Mi-6. Warto poczytać. Poza tym w wolnych chwilach planuję na razie budowę takich elementów, które na nie będą wymagały zbyt daleko idącego planowania logistyki - wciąż gromadzę dokumentację, no i stęskniłem się za Suczką . A na warsztacie - szyby otrzymały przewody "kruszące": Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 No to teraz przyznaj się jak to zrobiłeś. Jakaś taśma samoprzylepna? Kalkomania? Bo wygląda rewelacyjnie. Przede wszystkim czyściutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 djack - właściwy trop - to kalkomania. Przy okazji prośba do ekspertów - wiem, że tam jesteście... Mogłem popełnić pomyłkę merytoryczną, na szczęście bez wpływu na sam model - otóż błędnie przyjąłem, że przewody mają funkcję kruszącą, a są to najprawdopodobniej anteny. Czy ktoś z kolegów może to jednoznacznie określić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Poszukałem trochę i faktycznie to są anteny radiokompasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 No teraz mnie rozgniewałeś Nie dość, że wygląda to świetnie, to jeszcze uświadomiłeś mi, że w swojej Iskrze zupełnie pominąłem ten element. Co do techniki wykonania - na kalkomanię nie wpadłem, zastanawiałem się czym przykleiłeś te pręciki, że nie widać śladów kleju. Bardzo się cieszę, że to 1:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus222 Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Mikołaju śledze se to co Ty wyprawiasz Mam trochę duraluminium-czy nie zastanawiałeś się nad przejściem do budowy modelu Iskry z autentycznych surowców?Dla Ciebie to pikuś 3mam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Mikołaju,a ja powrócę do kopytka...robiłeś je z całosci,czy może z kilku elementów?.....zdradż nieco techniki wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Marca 2015 Autor Share Napisano 4 Marca 2015 Cześć adamus - witaj Adaś , fajnie, że chociaż na tej płaszczyźnie można pogadać, się porobiło... Co do aluminium, to nie rozważałem tak radykalnej zmiany technologii, w plastiku dobrze się czuję, a tu musiałbym się chyba wszystkiego uczyć od podstaw; Sławek - kopyto to niestety żadna finezja, tylko mozolna obróbka startująca od noża i papierów 120. Jest z kilku kawałków. Najpierw powstał "kartonówkowy" szkielet, wypełniany grubymi płytkami plastiku, potem obróbka, wypełnianie, polerowanie, surfacer. Nie ukrywam, że zajęło to trochę czasu i spowodowało wysokie zapylenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Co do aluminium, to nie rozważałem tak radykalnej zmiany technologii, w plastiku dobrze się czuję, a tu musiałbym się chyba wszystkiego uczyć od podstaw Myślę że to temat wart jeszcze przemyślenia... znając Twoje wyczucie w krótkim czasie byli byśmy światkami powstania czegoś takiego: lub może jednak dasz się namówić na choć małą próbę? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 Leon - świetnie prezentują się te modele. Swoją drogą chętnie zapoznałbym się z technologią niezależnie od tego czy później bym ją stosował. Tymczasem rozpocząłem produkcję zewnętrznych ram osłony: Każda została później zaopatrzona w imitacje nitów płaskich i otworki na nity wypukłe: Następnie ramki zostały umieszczone na osłonie: Kolej na ramię, nity i sporo brakujących szczegółów... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt1 Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Witaj Mikolaj75. Podgladalem Twoje zmagania z Jakiem. Jestem pelen podziwu dla Twojego podejscia do modelarstwa.Pelen podziw,jest to sztuka prawie na poziomie samoudreczania sie. Ale na tym to polega.Straszniem ciekaw dalszego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Marca 2015 Autor Share Napisano 28 Marca 2015 wojt1 - dziękuję, choć chcę zaznaczyć, że nie jest mi źle, kiedy sobie pracuję przy modelu Powoli ku końcowi - zostało jeszcze sporo elementów do zamontowania, ale albo czekają na stosowne uzupełnienia albo są na tyle delikatne, że dopiero po ostatecznym malowaniu będą doklejone (np. zaczepy czy urokliwy kołowrotek na środkowej ramie). Po onitowaniu ram zewnętrznych, przyszedł podkład, gloss i alclad. Mała statystyka (tak w stylu Irka ) - osłona składa się z blisko 440 części, z czego 209 stanowią kulki BGA. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Elegancko słabo to widać na zdjęciu ale mam wrażenie że alkad fajnie wyciągną fakturę ponitowanej powierzchni. Osłonka wyszła bardzo realistyczne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Tak sobie patrzę Mikołaju na Twoje działanie i dochodzę do wniosku, że na konkursach spokojnie można stworzyć klasę "modele części samolotów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi