Mikolaj75 Napisano 2 Stycznia 2015 Napisano 2 Stycznia 2015 Czasami jest tak, że potrzeba odpoczynku od głównego tematu. Mam do opracowania kilka zagadnień w kadłubie Su, do tego szukam jeszcze niektórych kwestii dokumentacyjnych. W związku z przerwą stwierdziłem, że spróbuję zmierzyć się z nowym zagadnieniem. Wykonam sobie dość newralgiczny element modelu – osłonę kabiny – w większości wypadków ma on istotny wpływ na odbiór gotowego modelu. Jeśli uznam, że będzie dobrze, to przypuszczalnie dorobię do tego resztę samolotu. Na początek kopyto i szkielet podstawowy ramy: A poniżej już z wewnętrzną blachą szyby z przygotowanymi otworami pod nity: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj
imt Napisano 2 Stycznia 2015 Napisano 2 Stycznia 2015 widząc pierwsze dwa zdjęcia pomyślałem lipa będzie widać grubą krawędź szkieletu osłony, ale na pozostałych to już coś innego. Czy to jet szkielet na 2 pierwszych fotach oklejony nazwijmy to warstwą wierzchnią? Ma to szanse powodzenia. I tak powstanie świetna Iskra 1/72 Pozdrawiam Cytuj
Mikolaj75 Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Napisano 4 Stycznia 2015 imt - dzięki za uwagi Akurat grube krawędzie osłony są charakterystyczne dla tego typu - korzystałem m.in z Twoich zdjęć na walkaroundzie; I masz rację - pierwsze fotki to "szkielet ogólny", następnie jest blacha wewnętrzna, na którą dopiero po pomalowaniu przyjdzie szybka, a na szybkę blacha zewnętrzna z nitami. Poniżej dziurki już wypełnione kulkami BGA: Pozdrawiam Cytuj
em Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Znaczy się , bedą otwory w szkle ażeby..zaimitować podkładki ze nakretkami ? fiu.... Cytuj
mydlo Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Mam pytanie, czym jest oklejony szkielet? Szukam tak cienkiego tworzywa, a jedyne co mam to HIPS 0,25 mm, jednak przy tym co widać na Twoich zdjęciach wydaje się być dość gruby... Cytuj
djack Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Niesamowite. Tę "blachę" z dziurkami kleiłeś na wierzch szkieletu czy na styk do krawędzi? Cytuj
Mikolaj75 Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Napisano 5 Stycznia 2015 Cześć, dzięki za wpisy. em - nie, szybka nie będzie dziurkowana, tylko naklejona od zewnątrz na to co jest i potem przyjdzie na to zewnętrzna blacha osłony. Myślę, że wyjaśni się to dokładnie w toku prac - szkielet jest wykonany z odpowiednim zmniejszeniem wymiarów, tak, aby po zamontowaniu szybek i blachy zewnętrzej osłona miała prawidłowy rozmiar docelowy; mydlo - to rzeczywiście wyjściowo był HIPS 0,25 mm, jednak odpowiednio szlifowany, grubość zeszła do około 0,15 mm; djack - "blacha" została naklejona na szkielet, obrobiona do własciwego obrysu, szlifowana dla pozyskania dalszej "cienkości", a następnie zostały wywiercone dziurki i od wewnątrz wklejone kulki BGA - swoją drogą ciekawe rozwiązanie, które w swoich modelach stosowałem po raz pierwszy, podoba mi się ten patent - absolutnie wskazany zwłaszcza dla "śmigłowcowców", zwłaszcza tych, którzy budują modele z zestawów gdzie mają fabrycznie porobione już dziurki. Pozdrawiam Cytuj
Mitrandir Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 fabryczne dziurki Sławku, ...spokojnie, ...oddychaj Czy jest na sali lekarz? Cytuj
HK1885 Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Fajne. Zawsze podziwiałem Twoją umiejętność precyzyjnego dłubania. Mimo, że całkiem nie moja bajka. Cytuj
mydlo Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 BTW te kulki mają różne średnice, czy jedną akurat pasującą do Twojej skali? Cytuj
Mikolaj75 Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Napisano 5 Stycznia 2015 Dziękuję za dobre opinie wszystkim piszącym . Co do pytań warsztatowych: Sławek i Mitrandir – lekarz niepotrzebny, w sprawie kulek kłopotem jest jedynie monotonia i czasochłonność pracy; imt – kulki naklejane na Poxipol, na końcu cienko zaostrzonej wykałaczki śladowa ilość do każdego otworku i kulka na drugiej wykałaczce umieszczana w otworku. Sesje po 10-12 kulek, żeby nie dopuścić do nadmiernego stężenia kleju; mydlo – kulki mają bardzo różne średnice, najmniejsze to zdaje się 0,2 mm, te na zdjęciach to 0,55 mm; Solo – no cóż, od zawsze robiłem 1:72, ale uznałem, że zrobię wyjątek potwierdzający regułę. Nadto w skali 72 niemal wszystko powiedział Nacktgeboren, a w skali 48 Darek1614, co ja tam będę im wchodził w paradę… Skalę widać tu: 1:24 – uwaga – wcale nie jest łatwiej! Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj
Nacktgeboren Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 To 1/24? A ja już miałem się wieszać z zawistnej zazdrości Piękna robota, rama właściwie wygląda jak element prawdziwego samolotu. Cytuj
Mikele Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Ja tam czekam na resztę samolotu do tej osłony ;) Cytuj
Dorotka Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Ja tam czekam na resztę samolotu do tej osłony ;) To masz jakieś 5 do 10 lat z bani Cytuj
HK1885 Napisano 6 Stycznia 2015 Napisano 6 Stycznia 2015 1:24 To już nie to samo... Po pierwszych zdjeciach myślałem, że to 72-ka. W tej skali już tak nie miażdży. skali 72 niemal wszystko powiedział Nacktgeboren, a w skali 48 Darek1614 Z naciskiem na niemal. Myślę, że w obydwu skalach jest miejsce na model TWÓJ model. I dopiero wtedy będzie pozamiatane. Cytuj
reiden Napisano 6 Stycznia 2015 Napisano 6 Stycznia 2015 Mikołaj... ja nie wiem coś pił w sylwestra, ale widzę, że jeszcze trzyma.... Iskra w 1:24 z precyzją jaką zapowiada ta osłona... Dobra, nieważne coś pił. Podziel się, ja też chcę, może skończę swoje pozaczynane wypociny.... PS. Dobrze, że to 1:24. Jak zobaczyłem kulki BGA, z których w 1:48 jakiś czas temu usiłowałem nitowanie zrobić i zestawiłem to z Twoją naturalną skala to pomyślałem, że Ty te 0,2 czy 0,3 szlifujesz i wklejasz w osłonę żeby do 1:72 pasowały. Ja po wklejeniu iluśtam kulek 0,3 doszedłem do wniosku że zanim osiągnę satysfakcjonujące mnie rezultaty to zostanę alkoholikiem (bo się piwem uspokajałem) i odpuściłem sobie kulki. A tak poważnie, gratuluję odwagi. W 1:24 więcej rzeczy jest do zrobienia, bo też i więcej widać. Iskra będzie pootwierana? Wymyśliłeś już patent na gwinty na śrubkach (bo pewnie będziesz je odwzorowywał) ;) ? Cytuj
Moses Napisano 6 Stycznia 2015 Napisano 6 Stycznia 2015 Kurcze jak taka skala, to nie zdziwię się jak wsadzisz tam zrobioną od podstaw działającą kopie silnika ;) Cytuj
Mikolaj75 Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Napisano 10 Stycznia 2015 Dziękuję za uwagi. HK - no co ma w sumie miażdżyć w osłonie, która nawet w oryginale nie sprawia wrażenia nadmiernie skomplikowanej? Sam jestem ciekaw jak rozwinie się budowa tego modelu... reiden - co się da i znajdę dokumentację, pootwieram. Na razie i tak budowana jest tylko osłona, a kolejne kroki będą obejmować elementy "bezkolizyjne" typu koła, fotele itp. Ciąg dalszy - trochę detali w myśl zasady że małe rzeczy najłatwiej robić z dużych: I częściowo zamontowane w ramie: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj
Mikolaj75 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Napisano 8 Lutego 2015 Cześć, powolutku idzie. Będę miał prośbę o konsultacje. W tylnej kabinie jest zasłonka do lotów bez widoczności mocowana na linkach. Linki to akurat w miarę prosta sprawa: Problemem będzie zasłonka. Na początek wykonałem sobie przyrząd, na którym będę mógł do woli giąć, przymierzać, eksprymentować: Po radzie Darka1614 postanowiłem wystartować z folią aluminiową: Wygląda obiecująco: Niemniej proszę o ewentualne inne propozycje. Detale okazują się być mniejszym problemem niż szmatka... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj
marek d Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 Okrętowcy robią różne szmatki z taśmy teflonowej i dobrze to wygląda. Cytuj
jurayahip Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 Okrętowcy robią szmatki na relingach z torebek ...herbaty ekspresowej , oddaje fakturę materiału , podatna na formowanie , łatwa do utrwalenia nawet unigruntem , poza tym trzyma skalę 1:350 , 1:700. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi