Skocz do zawartości

Jagdpanzer IV L/70 1:35

andrzejon26

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu model ukończony a przynajmniej taką mam nadzieję. Dzisiaj spadło troszkę śniegu (a właściwie to w nocy padało) więc rano nie mogłem się oprzeć pokusie aby pstryknąć kilka fotek w plenerze. Warsztat modelu znajduje się tutaj: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=44621

Model prezentuje się tak:

P1060687.JPG

P1060690.JPG

P1060699.JPG

P1060701.JPG

P1060703.JPG

P1060706.JPG

P1060710.JPG

P1060712.JPG

P1060717.JPG

P1060719.JPG

P1060726.JPG

P1060728.JPG

I to by było na tyle, mam nadzieję, że się podoba i nie będę miał za wiele do poprawiania.

Panowie trochę łagodnie Ciebie potraktowali, wybacz, ale jest słabo:

Za dużo kombinowałeś w warsztacie, zimowe kamo to nie prosta sprawa i moim zdaniem "położyłeś" przez to model.

Błoto jest słabe, przede wszystkim kolor.

Teraz rzeczy z tzw d..y :

- stare kanistry Tamiyi to jakieś nieporozumienie i w dodatku trzymają się na magnes,

- idealnie zdjęta lina z zaczepów w "czwórce" i równiutko ułożona nie wiem po co na dachu nadbudówki,

- w blaszkach mało konsekwentny byłeś, lewarek z odlanymi mocowaniami wygląda kiepsko,

- co się stało z okrągłym włazem ?

I na koniec nieszczęsna podstawka z palmą i badylem.

Pzdr

Czołem!

Na początku warsztatu dobrze żarło, ale niestety wzięło i zdechło....

Poza tym po przejrzeniu około 100 000 fotografii w necie, nigdzie nie trafiłem na L/70 z gąsienicami typu Ostketten. Widziałem różne Pancery III, IV, Stugi III, Stugi IV z tymi gąskami, ale nie Panzer IV/70.

Owszem w jednej monografii napisano w jednym zdaniu że montowano te tracki, ale zdjęć nie ma. Jeśli takie zdjęcie posiadasz, to podziel się nim. Sam jestem bardzo ciekawy!

Może ktoś inny ma takie zdjecia?

I tyle...

Witam.

Krytyka od takich profesjonalistów jak Wy to dla mnie wyzwanie najwyższego stopnia. Wiem, że zimowe kamo jest bardzo trudne ale kiedyś trzeba było spróbować.

Teraz rzeczy z tzw d..y :

- stare kanistry Tamiyi to jakieś nieporozumienie i w dodatku trzymają się na magnes,

- idealnie zdjęta lina z zaczepów w "czwórce" i równiutko ułożona nie wiem po co na dachu nadbudówki,

- w blaszkach mało konsekwentny byłeś, lewarek z odlanymi mocowaniami wygląda kiepsko,

- co się stało z okrągłym włazem ?

I na koniec nieszczęsna podstawka z palmą i badylem.

- kanistry są jakie są innych nie mam w każdym razie dorobiłem stelaż z płaskowników aby nie musiały się już trzymać na magnesach,

- lina będzie wymieniona na własnej produkcji będzie przebiegała od tylnego zaczepu przez błotnik i chciałbym ją zaczepić o ten otwór do holowania obok prawego koła napędowego. I tutaj pytanie czy mogę to zrobić za pomocą zwykłej szekli (takiej od RB model do Tygrysa I)?

- co do lewarka to już w moich złomowych blaszkach niestety zabrakło mocowań

- okrągły właz jest ruchomy dorobiłem zawiasy w miarę swoich umiejętności (może kiedyś będzie w nim figurant, jak się w końcu nauczę ich malować)

- podstawka, cóż to moja pierwsza większa roślinność wyszła jak wyszła daleka od doskonałości, moim skromnym zdaniem może być, następna będzie ładniejsza.

Na początku warsztatu dobrze żarło, ale niestety wzięło i zdechło....

- zdechło ale reanimowałem ile się dało, teraz w galerii dostanę w kość i pewnie będzie tu zaraz drugi warsztat. Co do gąsienic typu Ostketten to też nie widziałem zdjęcia mojego L/70 z takowymi kapciami ale pokusa ich założenia była niepohamowana. Tu przyłączam się do prośby o podesłanie fotki takiego pojazdu z gąsienicami typu Ostketten.

Podoba mi się. Jedna gąsienica jakoś nie podeszła mi bo jakby wydaje się za długa i jej zwis na rolkach jakoś dziwne wygląda.

- gąsienice poprawię jakoś zapomniałem je odpowiednio uformować do fotek

Jedynie co mi się nie podoba to roślinki pomiędzy pojazdem.

- a co konkretnie Ci się nie podoba w mojej trawce?

Zdjęcia z poprawionymi rzeczami wkleję jak już je pomaluję i pobrudzę.

Prawie w miejscu otwierania wlazu. Bez problemu właz po wyjęciu kanistrów otwiera się do położenia pionowego. A Twoim zdaniem gdzie mogło by sie coś takiego znajdować?

To nie byle jaki właz. Właz ten stanowi element systemu chłodzenia i to na nim od spodu wisiały dwa potężne wentylatory o dużej masie. Zasysały chłodne powietrze od góry i szczelinami z prawej strony pojazdu, po to aby przepchnąć je przez chłodnicę i wyrzucić szczelinami z drugiej strony. Jeśli otwierał by się tylko do pozycji pionowej, to nie było by dostępu do komory silnika.

Stelaż w tym pojeździe nie pasuje nigdzie! Nikt normalny nie ustawił by pełnych benzyny kanistrów na żaluzjach silnika!

Polecam Ci oglądanie zdjęć z epoki, których w necie jest bez liku.

I tyle...

Fotki z kanistrami jeszcze nie znalazłem ale jeżeli w tym miejscu zdarzało się, że przewozili 200l ropy w beczce to na pewno i 3-4 kanistry też by się zmieściło.

jagdpanzerIVV12ss.jpg

Zdjęcie pochodzi z: http://www.network54.com/Forum/47207/thread/1257801848/Jagdpanzer+IV-70

Ciekawe co tam jest pod plandeką?

Bundesarchiv_Bild_146-1976-039-09,_Ungarn,_Jagdpanzer_und_Grenadiere_auf_dem_Marsch.jpg

Zdjęcie pochodzi z: http://en.wikipedia.org/wiki/Jagdpanzer_IV

• Super Moderator

Cześć

Dodaj śrubki u podstawy i nie czepiajcie sie pierdoly. Żeby podnieś ta klapę i tak trzeba zdjąć paski klinowe , wiec każdy mechanik da sobie rade z ogródkiem na klapie...i dwoma śrubkami...