Lipstein Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) Pierścień imitujący kolektor odkleiłem i zrobię nowy (mam zestaw - dawcę). Osłona kadłuba za nim już wyszlifowana na gładko i pomalowana, rowek imitujący łączenie blachy trochę spłycony. Jak pomalować śmigło? Malować warstwy sklejki, czy jakoś jednolicie? 7 lat temu Drabik dal przepis na tą osłonę: "Kup profil - półwałek (nie pamiętam, 1.5 mm, chyba), przed naklejeniem zaokrąglasz końcówkę i sruuu... I tak kilkadziesiąt razy:P Na szczęście jest to tyleż upierdliwe co proste... Możesz słuchać żony i szlifować... Ze strony modelu niczym Ci to nie grozi:P" Ten rzeczony wałek kupiłem i wczoraj go znalazłem w szufladzie Edytowane 15 Listopada 2022 przez Lipstein Sie chłopina ogarnął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 Druga wersja osłony 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 Gdy wykonywałem lampy do Mig-a też piłowałem, szlifowałem ale nie byłem zadowolony. W końcu zacząłem bawić się w rozciąganie ramki nad płomieniem z jednoczesnym zagięciem. Po kilkunastu próbach mogłem piłką odciąć coś na kształt kropli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 Lepiej nie zrobię. Wyobliłem jeszcze kształty pokrywając je klejem Extra Thin, teraz musi to wyschnąć i jutro prysnę podkładem albo docelowym Olive Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Eduard na niektórych blaszkach trawi takie dodatkowe otwory, które można wykorzystać do zrobienia kloszy świateł lub może nawet takich owiewek na silnik. Także jak ktoś ma, to warto taki fragment zachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 18 godzin temu, Lipstein napisał: Lepiej nie zrobię. Wyobliłem jeszcze kształty pokrywając je klejem Extra Thin, teraz musi to wyschnąć i jutro prysnę podkładem albo docelowym Olive Green. Na pewno Czaple były w średnim khaki oliwkowym? Wg dostępnych zdjęć były raczej ciemne, więc na pewno w późnym khaki. https://www.modelpaint.pl/2017/06/24/tajemnice-polskiego-khaki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 19 godzin temu, Lipstein napisał: Druga wersja osłony Szczerze mówiąc to jakiejś specjalnej różnicy nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 a co powiesz na to? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 Ładne! Ja już swoją wystrugałem, Ty też sklejasz Czaplę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Nie i nie wiem, czy kiedykolwiek skleje Ppo prostu zrobilem model w Catii 3D - mozna eventualnie wydrukowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Listopada 2022 Autor Share Napisano 18 Listopada 2022 Chcesz to udostępnić do wydruku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Listopada 2022 Share Napisano 18 Listopada 2022 I skopiować w żywicy??? Bardzo kusząca perspektywa gdyby było to dostępne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Listopada 2022 Autor Share Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) Porównanie osłon w wersji pierwszej i ostatniej; pierwsza w Olive Drab 155, druga w Olive Drab 66, obie farby to Humbrol. Płat testowo pomalowany pomieszanymi na oko 155 i 66 i jak na polskie khaki to za mało brązu w khaki. Dodam więc trochę10 Humbrola. Mam zamiar mieszać posiadane Humbrole do pożądanego odcienia, bo dedykowanej farby nie kupię do 1 modelu. Może ktoś zna przepis, co z czym pomieszać i się podzieli? Na papierku, od lewej: 155 i 66 i dwa różne odcienie brązu 110 i 118, ostatni to 155 i 66 i 10 (czekoladowy brąz). Sorry za światło, ale za Chiny nie jestem w stanie inaczej sfocić tego modelu, zwłaszcza że światło dzienne liche o tej porze roku po 16..... Edytowane 19 Listopada 2022 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) Biblia początkującego madelarza czyli "Budowa plastykowych modeli samolotów" K. Wagnera podaje Humbrole 26 i 31 w proporcji 6:1. Ale nie wiem czy nie przepisane z instrukcji składania Czapli. Edyta: Ostatni (155/66/10) wydaje się być dobrym tropem. A jeśli masz u siebie to może spróbuj na bazie 29 (Dark Earth)? Edytowane 19 Listopada 2022 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 Cóż to za dziwny odcień farby? Czaple miały późny czekoladowy khaki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Dzięki za odzew i fotki, jak wyżej napisałem - sam powalczę z kolorem. Tak czy owak zmyję to co na płacie, bo teraz dopiero przyszła baardzo spóźniona refleksja, że imitacja płótna została na prawie połowie powierzchni płata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 prosze o ev. korekte ( 1:72 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Ładnie. Wydaje mi się tylko, że "kropelki" przy wejściu w osłonę nie są prostopadle, ale pod kątem (jakieś 70-60°) oraz że są znacznie niższe - wysokość do szerokości jak 1:2? Może to coś pomoże: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 troche poprawione Trzeba by wydrukowac i sprawdzic, jak bedzie to wygladalo w naturze... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Podeślij komuś, kto ma drukarkę; mój znajomy z Nowego Sacza ma, zapytać, czy zrobi próbny wydruk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) mamy Przemka na forum jak ktos ma model czapli prosze sprawdzcie, czy wymiary leza mniej wiecej w tym co dal producent Ja mierzylem z planow modelarskich 1:10, ale toto roznie bywa ( wymiary na pierwszym rysunku, jeszcze z wysokimi bablami ) Edytowane 20 Listopada 2022 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Z moich pomiarów: 16,5mm po obwodzie (obwód oczywiście mierzony z kroplowatymi osłonami popychaczy), 13mm wewnątrz. Moja wersja polskiego późnego khaki (oświetlenie LED, 3500-4000 K): 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 wydruk u Przemka kilkanascie zlotych 14 minut temu, Lipstein napisał: Z moich pomiarów: 16,5mm po obwodzie (obwód oczywiście mierzony z kroplowatymi osłonami popychaczy), 13mm wewnątrz czyli prawie trafilem garby bym juz tak zostawil wewnetrzna srednice poprawie i przygotuje .stl kto placi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 Jak Przemek wydrukuje jeszcze śmigło, koła, prawidłowe zastrzały V-kształtne, owiewki w akceptowalnej grubości, to można szaleć..... Ja poprzestanę na swojej już gotowej, rzezanej przez kilka godzin wersji "zestawowej", bo takie przyjąłem założenie tego warsztatu: co się da zrobić samemu. Jak kolor Waszmościom pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Kolorek wydaje się być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi