Skocz do zawartości

Tiger I Mid. Otto Carius 1:35 Dragon

Melnikov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z hakami poradziłem sobie. Nadszedł czas na podkład. Użyłem Surface Primer'a 73.604 "Dunkel Geld" Vallejo. I w związku z tym mam pytanie, dla wielu pewnie głupie, ale skoro podkład ma taki sam kolor jak bazowa barwa modelu, to chyba nie ma sensu kłaść, w tym przypadku drugi raz, Dunkel Gelba? Chcę aby ten kolor przebijał się ze zmytego zimowego kamuflażu. Będę próbował użyć techniki z lakierem do włosów. Póki co psiknąłem lakierem na kawałek plastiku i jutro zobaczę jak to wygląda. Jakieś porady co do tej techniki?

Model póki co wygląda tak.

IMG_4794_zpsv0kehirg.jpg

IMG_4796_zpsm4ftc9yx.jpg

IMG_4798_zpstatvfvfv.jpg

IMG_4799_zpsm2wcqzce.jpg

Pozdrawiam:

Mel

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Też robię zimowe kamo i się zastanawiam czy modulacja jest potrzebna,

a czy wręcz nie będzie przeszkadzać.

Zakładając że w 70- 80% będzie biały kolor,to jeszcze rozjaśniana baza może źle kontrastować.

Też robię zimowe kamo i się zastanawiam czy modulacja jest potrzebna,

a czy wręcz nie będzie przeszkadzać.

Zakładając że w 70- 80% będzie biały kolor,to jeszcze rozjaśniana baza może źle kontrastować.

Z racji tego, że będzie zimowe camo, posłuchałem się rady bardziej doświadczonej osoby i postanowiłem poćwiczyć modulację ponieważ i tak nie będzie widać jak coś źle zrobię ;)

Pozdrawiam Mel

Podoba mi się ten efekt, ale fotki troszkę szpetne - jedynie na ostatniej jakoś to widać.

Cały czas próbuję ogarnąć aparat i ISO. Z różnym efektem. Będę musiał zainwestować w lampę do robienia zdjęć ;) Te fotki są przy pełnym słońcu ;>

Pozdrawiam

Mel

Fajnie Ci idzie .

Jeśli chodzi o zdjęcia przy naturalnym oświetleniu, to jeśli robisz w słońcu, to wymagane jest rozposzenie światła ( namiot przykładowo, może prześcieradło zdałoby egzamin ).

Dobrze wychodzą też zdjęcia w lekko pochmurny dzień - światło słoneczne jest "rozproszone".

Fajnie Ci idzie .

Jeśli chodzi o zdjęcia przy naturalnym oświetleniu, to jeśli robisz w słońcu, to wymagane jest rozposzenie światła ( namiot przykładowo, może prześcieradło zdałoby egzamin ).

Dobrze wychodzą też zdjęcia w lekko pochmurny dzień - światło słoneczne jest "rozproszone".

Mam namiot bezcieniowy. Jutro postaram się go użyć i zrobię jeszcze raz fotki. Może już po próbie malowania 'wężyków' ;-)

Pozdrawiam

Mel

Witam.

Koniec końców doszedłem do wniosku, że to maskowanie będzie lepsze niż "tricolor" http://www.missing-lynx.com/images/dragon6700reviewcs_1.jpg. Głównie pod względem łatwiejszego kamuflażu. Nie jestem jeszcze wprawiony w używaniu aerografu i mniej skomplikowany kamuflaż będzie trudniejszy do skopania ;P Poza tym jest to malowanie z frontu wschodniego 1944, więc będzie bliżej prawdy niż ten, który brałem pod uwagę na początku.

Za malowanie wezmę się albo w środę albo dopiero za ponad dwa tygodnie :(

Póki co dłubię sobie przy podstawce do Tygrysa i rozgrzebałem ISU-122.

IMG_4849_zpssjgfpq5x.jpg

IMG_4848_zpsq7mf20we.jpg

Pozdrawiam

Mel

• 4 weeks later...

Witam.

No i po urlopie, więc nadszedł czas na zabranie się z powrotem za Tygrysa. Model polakierowany sidolux'em. Aparat przekłamuje kolory. W rzeczywistości są mniej żywe. Podziałałem przy podstawce. MG wieżowy i kadłubowy kupiony. Jutro zajmę się ich malowaniem ;)

IMG_4995_zpsppim4hln.jpg

IMG_4992_zpslzfa3u9d.jpg

IMG_4989_zps2bgtqdxh.jpg

IMG_4988_zpsczav3bdj.jpg

IMG_4987_zpsq84a7mgg.jpg

IMG_4974_zpsw2jt2cdx.jpg

IMG_4975_zpsbgifmnoc.jpg

IMG_4976_zpsgdjcwama.jpg

IMG_4977_zps7toa4aej.jpg

IMG_4978_zpsr3uyp2vf.jpg

IMG_4979_zpsheje8aw7.jpg

IMG_4980_zpsvb5ui6ur.jpg

IMG_4981_zps4en5ob5v.jpg

IMG_4982_zpsgpqxsr2d.jpg

IMG_4983_zpsntdura0j.jpg

IMG_4984_zpskh35swzk.jpg

IMG_4985_zpskshtwmvu.jpg

IMG_4986_zpsi7cnpgxs.jpg

Pozdrawiam

Mel

Fajnie ta podstawka wygląda. Śnieg to soda czy inny wynalazekwynalazek?

Soda i chyba ona w zupełności wystarcza do osiągnięcia dobrej imitacji śniegu. Będę próbował zrobić topniejący śnieg w zakamarkach pancerza Tygrysa. Na podstawce próbowałem i chyba jakoś mniej więcej to wyszło. Na czołgu powinno być łatwiej osiągnąć taki efekt.

Pozdrawiam

Mel

Witam.

Moja pierwsza próba zrobienia zimowego camo. Spodziewałem się trochę innego efektu. Biała farba trochę za bardzo "odpryskiwała" przy ścieraniu, ale musi zostać jak jest. Mimo wszystko i tak mi się podoba ;) Może jak będę robił zacieki to trochę się stonuje model i nie będzie tak rzucać się w oczy efekt. Zostało mi tylko polakierowanie modelu, pomalowanie rzeczy na pancerzu dodanie MG, przetarcie silverem i pobrudzenie kół i gąsienic, przytwierdzenie modelu do podstawki no i najtrudniejsze, czyli figurka. Zobaczymy jak wyjdzie. Jak nie będzie tragiczna to dodam do Tygrysa.

Koła jeszcze nie są przyklejone, więc trochę "lecą" ;)

IMG_5035_zpsmovigdl4.jpg

IMG_5036_zpscnfw6mua.jpg

IMG_5037_zpsegmjeu6g.jpg

IMG_5038_zpsvpdndgl1.jpg

IMG_5039_zpsdnlg6o37.jpg

IMG_5040_zpsu7igj0ra.jpg

IMG_5041_zpsw8cojhrk.jpg

IMG_5042_zpsrzyqvkpx.jpg

IMG_5043_zpshspbx5zj.jpg

IMG_5044_zpstaii6syt.jpg

IMG_5045_zpsuly1baoq.jpg

IMG_5046_zpsjrnuwssb.jpg

IMG_5047_zpsb3uzzmdo.jpg

IMG_5048_zps9kc0mvcb.jpg

IMG_5049_zpsibyb0skz.jpg

IMG_5050_zpsg9fm6pmq.jpg

IMG_5051_zpsk5zwsaga.jpg

IMG_5052_zps8nzgxezm.jpg

Pozdrawiam

Mel

Też niedawno przez to przechodziłem i doszedłem do wniosku że biały kamuflaż powinien

być bardziej transparentny wtedy jego usuwanie byłoby bardziej kontrolowane.

Starałem się dać jak najcieńszą warstwę, ale widać wciąż była za gruba ;) No nic. W kolejce jest jeszcze jeden model z zimowym camo, więc mam lekcję i przy kolejnym wiem na co zwracać uwagę ;P

Pozdrawiam

Mel

No teraz wygląda jak obity kaloryfer. Juz koledze pisałem - jakby to był mój model to dałbym teraz kilka filtrów z bieg olejnej w celu zniwelować a kontrastu.

Postarałem się trochę zniwelować kontrast i wyszło tak jak na zdjęciu poniżej.

DSC_1373_zpshhxwrqza.jpg

Pozdrawiam

Mel

Witam.

Reaktywuję warsztat. Po uwagach, sugestiach, wskazówkach Tygrys przejdzie kilka zabiegów mających na celu odratowanie go na tyle na ile się da ;P

Na życzenie 7urgen'a wrzucam fotkę czołgisty.

IMG_5403_zpswlhdqvof.jpg

Zacząłem wczoraj próby malowania. Zatrzymałem się na cieniowaniu i było chyba okej, ale kolejny etap mi nie wyszedł, więc zmyłem farbę i zacznę jeszcze raz może nawet dziś ;) O malowaniu mówię oczywiście o twarzy. Nie mówię, ze reszta figurki jest prosta do pomalowania, ale morda najbardziej będzie rzucała się w oczy, skoro ma wystawać ludek do połowy z włazu ;P

Pozdrawiam

Mel