Melnikov Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Witam. Z hakami poradziłem sobie. Nadszedł czas na podkład. Użyłem Surface Primer'a 73.604 "Dunkel Geld" Vallejo. I w związku z tym mam pytanie, dla wielu pewnie głupie, ale skoro podkład ma taki sam kolor jak bazowa barwa modelu, to chyba nie ma sensu kłaść, w tym przypadku drugi raz, Dunkel Gelba? Chcę aby ten kolor przebijał się ze zmytego zimowego kamuflażu. Będę próbował użyć techniki z lakierem do włosów. Póki co psiknąłem lakierem na kawałek plastiku i jutro zobaczę jak to wygląda. Jakieś porady co do tej techniki? Model póki co wygląda tak. Pozdrawiam: Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Niech Tobie nawet nie przychodzi do glowy potraktowanie tego podkladu jako bazy, ten kolor jest okropny i mozna go traktowac wylacznie jako podklad, jest za ciemny i za intensywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Przy zimowym kamo intensywny podkład lepszy. Może odcień trochę "za żółty". Ale intensywny kolor lepiej kontrastuje z białym, a po filtrze delikatnym stonuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Witam. Tak wyszła moja próba modulacji kolorów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Też robię zimowe kamo i się zastanawiam czy modulacja jest potrzebna, a czy wręcz nie będzie przeszkadzać. Zakładając że w 70- 80% będzie biały kolor,to jeszcze rozjaśniana baza może źle kontrastować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Też robię zimowe kamo i się zastanawiam czy modulacja jest potrzebna,a czy wręcz nie będzie przeszkadzać. Zakładając że w 70- 80% będzie biały kolor,to jeszcze rozjaśniana baza może źle kontrastować. Z racji tego, że będzie zimowe camo, posłuchałem się rady bardziej doświadczonej osoby i postanowiłem poćwiczyć modulację ponieważ i tak nie będzie widać jak coś źle zrobię ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Podoba mi się ten efekt, ale fotki troszkę szpetne - jedynie na ostatniej jakoś to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Podoba mi się ten efekt, ale fotki troszkę szpetne - jedynie na ostatniej jakoś to widać. Cały czas próbuję ogarnąć aparat i ISO. Z różnym efektem. Będę musiał zainwestować w lampę do robienia zdjęć ;) Te fotki są przy pełnym słońcu ;> Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Fajnie Ci idzie . Jeśli chodzi o zdjęcia przy naturalnym oświetleniu, to jeśli robisz w słońcu, to wymagane jest rozposzenie światła ( namiot przykładowo, może prześcieradło zdałoby egzamin ). Dobrze wychodzą też zdjęcia w lekko pochmurny dzień - światło słoneczne jest "rozproszone". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Fajnie Ci idzie .Jeśli chodzi o zdjęcia przy naturalnym oświetleniu, to jeśli robisz w słońcu, to wymagane jest rozposzenie światła ( namiot przykładowo, może prześcieradło zdałoby egzamin ). Dobrze wychodzą też zdjęcia w lekko pochmurny dzień - światło słoneczne jest "rozproszone". Mam namiot bezcieniowy. Jutro postaram się go użyć i zrobię jeszcze raz fotki. Może już po próbie malowania 'wężyków' ;-) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Witam. Koniec końców doszedłem do wniosku, że to maskowanie będzie lepsze niż "tricolor" http://www.missing-lynx.com/images/dragon6700reviewcs_1.jpg. Głównie pod względem łatwiejszego kamuflażu. Nie jestem jeszcze wprawiony w używaniu aerografu i mniej skomplikowany kamuflaż będzie trudniejszy do skopania ;P Poza tym jest to malowanie z frontu wschodniego 1944, więc będzie bliżej prawdy niż ten, który brałem pod uwagę na początku. Za malowanie wezmę się albo w środę albo dopiero za ponad dwa tygodnie :( Póki co dłubię sobie przy podstawce do Tygrysa i rozgrzebałem ISU-122. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 Witam. No i po urlopie, więc nadszedł czas na zabranie się z powrotem za Tygrysa. Model polakierowany sidolux'em. Aparat przekłamuje kolory. W rzeczywistości są mniej żywe. Podziałałem przy podstawce. MG wieżowy i kadłubowy kupiony. Jutro zajmę się ich malowaniem ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Fajnie ta podstawka wygląda. Śnieg to soda czy inny wynalazekwynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 Fajnie ta podstawka wygląda. Śnieg to soda czy inny wynalazekwynalazek? Soda i chyba ona w zupełności wystarcza do osiągnięcia dobrej imitacji śniegu. Będę próbował zrobić topniejący śnieg w zakamarkach pancerza Tygrysa. Na podstawce próbowałem i chyba jakoś mniej więcej to wyszło. Na czołgu powinno być łatwiej osiągnąć taki efekt. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Witam. Wczoraj powalczyłem z washem. Tak jak na kołach efekt wg mnie jest zadowalający, to na czołgu wyszło słabo, albo w ogóle nic nie wyszło. Dziś będę walczył jeszcze raz. W końcu musi się udać ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Na czołgu faktycznie słabiej lub nawet wcale go nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 Witam. Moja pierwsza próba zrobienia zimowego camo. Spodziewałem się trochę innego efektu. Biała farba trochę za bardzo "odpryskiwała" przy ścieraniu, ale musi zostać jak jest. Mimo wszystko i tak mi się podoba ;) Może jak będę robił zacieki to trochę się stonuje model i nie będzie tak rzucać się w oczy efekt. Zostało mi tylko polakierowanie modelu, pomalowanie rzeczy na pancerzu dodanie MG, przetarcie silverem i pobrudzenie kół i gąsienic, przytwierdzenie modelu do podstawki no i najtrudniejsze, czyli figurka. Zobaczymy jak wyjdzie. Jak nie będzie tragiczna to dodam do Tygrysa. Koła jeszcze nie są przyklejone, więc trochę "lecą" ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Też niedawno przez to przechodziłem i doszedłem do wniosku że biały kamuflaż powinien być bardziej transparentny wtedy jego usuwanie byłoby bardziej kontrolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 Też niedawno przez to przechodziłem i doszedłem do wniosku że biały kamuflaż powinien być bardziej transparentny wtedy jego usuwanie byłoby bardziej kontrolowane. Starałem się dać jak najcieńszą warstwę, ale widać wciąż była za gruba ;) No nic. W kolejce jest jeszcze jeden model z zimowym camo, więc mam lekcję i przy kolejnym wiem na co zwracać uwagę ;P Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 No teraz wygląda jak obity kaloryfer. Juz koledze pisałem - jakby to był mój model to dałbym teraz kilka filtrów z bieg olejnej w celu zniwelować a kontrastu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 No teraz wygląda jak obity kaloryfer. Juz koledze pisałem - jakby to był mój model to dałbym teraz kilka filtrów z bieg olejnej w celu zniwelować a kontrastu. Postarałem się trochę zniwelować kontrast i wyszło tak jak na zdjęciu poniżej. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Może jakieś fotki,bom ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Może jakieś fotki,bom ciekaw Model skończony. Jutro zrobię zdjęcia. Dziś już nie ma światła. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 Witam. Model skończony. Zapraszam do galerii viewtopic.php?f=68&t=50641 Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Witam. Reaktywuję warsztat. Po uwagach, sugestiach, wskazówkach Tygrys przejdzie kilka zabiegów mających na celu odratowanie go na tyle na ile się da ;P Na życzenie 7urgen'a wrzucam fotkę czołgisty. Zacząłem wczoraj próby malowania. Zatrzymałem się na cieniowaniu i było chyba okej, ale kolejny etap mi nie wyszedł, więc zmyłem farbę i zacznę jeszcze raz może nawet dziś ;) O malowaniu mówię oczywiście o twarzy. Nie mówię, ze reszta figurki jest prosta do pomalowania, ale morda najbardziej będzie rzucała się w oczy, skoro ma wystawać ludek do połowy z włazu ;P Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi