Andrzej Godlewski Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Temat raczej nieznany ,ale bardzo istotny dla logistyki Wielkiej Wojny. Wojskowe Koleje Polowe ,to dzięki nim zapewniano dostawy amunicji ,sprzętu w ciężkim terenie . Tory układane tam gdzie nie było szans na jakikolwiek transport. W stronę okopów ,stanowisk artylerii ,wożono tony śmiercionośnych pocisków armatnich a z powrotem wszystkich tych dla których skończyło się piekło okopów , jednym na stałe inni po wyleczeniu w lazarecie musieli tam wrócić . W zasadzie temat rzeka , ograniczę się jedynie do pokazania jak transportowano z frontu sprzęt . I jak oporządzano lokomotywy do dalszej służby. Będzie to przysłowiowa bocznia , gdzie z przywożono uszkodzony sprzęt . Zdjęcia pochodzą z tej strony. http://www.histomil.com/viewtopic.php?f=92&t=5865 Skala to 1:35, budowa od podstaw . Plany pochodzą z książki pt. ,, The 60cm Military Railways of the WWI in France" Zanim jednak przedstawie dalszy przebieg prac ,najpierw to co wykonałem do tej pory. Prace zaczęte ,trochę trwały prace rysunkowe bo plany trochę odbiegały od oryginałów Na początek planowej pracy pójdzie zestaw dźwig i platforma . W oryginale to wyglądało tak. Po wycięciu głównego przęsła platformy ,obkleiłem na płasko paskami polistyrenu ,a następnie z wierzchu aby powstały kątowniki okalające boki platformy. Wózki też najpierw wycięte nożykiem na płasko i potem wszystkie detale sklejone razem . Nity to kulki BGA ,najpierw igłą robione wgłębienie w to ociupinka cjanoakrylu i kulka . Zakamarki kątownika pociągnięte cjanoakrylem i po wyschnięciu szlifowane aby nie było szpar w łączeniu plastikowych pasków pod katem . Trochę dźwigu takiego jak na zdjęciu . Oraz platformy na ukończeniu a po nich samowarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 rzadko spotykany temat, już na wstępnym etapie odwzorowanie detali powala, jestem ciekawy Twoich postępów . . . jestem ciekawy w jaki sposób skalujesz plany do 35 tki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Lora pierwsza klasa...podziwiam dobór tematów i wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Bardzo elegancko, szczególnie podziw za własnoręczną robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 3 Lutego 2015 Autor Share Napisano 3 Lutego 2015 Modele powstają według planów i oryginalnych zdjęć z epoki . Wymiarowanie ze zdjęć , nie jest sprawą łatwą , pierwsze co trzeba mieć to punkt odniesienia na zdjęciu to znaczy detal o znanych wymiarach . Np.do tego posłużyły mi wymiary parowozu , rozstaw szyn czyli znane wymiary . Trzeba też pamiętać iż na zdjęciach występują tzw.plany i im dalej od znanego wymiaru ty bardziej trzeba to uwzględnić w obliczeniach . Trochę drobnej infrastruktury kolejowej i nie tylko ,ogólnie rzecz biorąc bambetle na dioramę te drobne . Parowóz na dioramie będze to i wieża wodna musowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 4 Lutego 2015 Autor Share Napisano 4 Lutego 2015 Wykonałem podstawkę w formie skrzynki na amunicję i tak miej więcej będzie to wyglądało na dioramie . Sam parowóz na razie jest w surowej formie i będzie teraz uzbrajany w detale , a później wezmę się za jego ostoję a w zasadzie dwie bliźniacze . Można napisać że projekt tego parowozu został opatentowany w 1887roku i służył głównie w obsłudze fortów z ciężką artylerią . W czasie wojny był produkowany między innymi w USA w fabryce Baldwina . Po wojnie duża część tych parowozów trafiła do koloni francuskich Używane były też przy budowie linii Maginot . Po 1940 roku niemcy używali ich przy budowie Wału Atlantyckiego ,część wysłano na koleje polowe między innymi w okolice cieśniny Dardanele ,do Gracji koło Salonik . W Polsce pracowały trzy tego typu parowozy na kolei leśnej w Zagnańsku do lat 50-tych . Potem przesłano jeden do Chorzelowa a drugi do Hajnówki i w niedługim czasie złomowano z powodu nieopłacalności remontu . Trochę ta długowieczna służba przypomina historię czołgu FT-17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Ten parowóz to wydruk 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Temat super, ale dlaczego ten parowóz ma dwa kominy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 Nie nie jest to wydruk 3D . A parowóz to Pechot-Boudon jego konstruktorzy wyposażyli go w dwa parowe zespoły napędowe aby można było obyć się bez obrotnic na terenie twierdz gdzie był używany . A to taki typowy przykład użycia platform oraz tego parowozu przez wojsko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Dziwne.... Ja bym dał sprzęgi umożliwiające spięcie wagonów w taki sposób, by obrotnice nie były potrzebne. Działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 Zajrzałem to przypadkiem i kopara mi opadła... Oryginalność+tematyka+wykonanie = pierwsza klasa Od teraz będę śledził na bieżąco Planujesz jakąś obsługę? Bo chyba z tym będzie największy problem w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 6 Lutego 2015 Autor Share Napisano 6 Lutego 2015 Figurki będę, ale nie przewiduje żadnego problemu, wystarczy od chociażby przerobić tych z zestawu ICM . Mam też sporo różnego rodzaju cywilnych typowo francuskich figurantów ,a jak pokazują zdjęcia to raczej obsługa nie była w sortach mundurowych tylko coś w rodzaju roboczych ubrań nieraz wręcz cywilnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Lutego 2015 Autor Share Napisano 25 Lutego 2015 No i pierwsze malunki , do wieży dojdzie jeszcze mały warsztat , ot tak sobie wymyśliłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Świetny efekt rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 Rdza modelowa, że się tak wyrażę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Lutego 2015 Share Napisano 27 Lutego 2015 Świetny temat. Super podejście do sprawy, bardzo ciekawa historia no i oczywiście poziom trudności... Wychodzi świetnie. Bardzo mi się podoba Twoja praca. Oglądam z zapartym tchem nie mogę się tylko połapać w skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 27 Lutego 2015 Autor Share Napisano 27 Lutego 2015 Miło mi, że się podoba tak nietypowy temat ,a skala to 1:35 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 27 Maja 2015 Autor Share Napisano 27 Maja 2015 Do wieży wodnej dorobiłem małą szopę która spełni rolę podręcznego warsztatu . Planuję umieścić tam to co w takim warsztacie w tamtym czasie mogło być używane . Stół ,szlifierka ręczna , imadło , obok zapewne stanie wiertarka nożna wiertarka słupowa itp Ot taki mały akcencik który nada nieco klimatu do którego przymierzam się w nieco większym wydaniu ale przedtem trochę treningu na czymś mniejszym nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi