Andrzej_LK Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 I ja się z tym zgadzam, sam zrobiłem Gdynię jako M10. Wskazuję tylko na fakt, że przynajmniej w paru publikacjach pojawia się chaos, ciekawe, kto to rozpoczął i kiedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Podpatruję z zaciekawieniem, sam mam ten model w szafie i czeka na swój moment, może tu natchnienie znajdę ;) Cieniowanie bardzo OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 8 Marca 2015 Autor Share Napisano 8 Marca 2015 To nie dobrze że trzeba szukać natchnienia . Jak zaczniesz składać swojego Sexton-a to uważaj. Ponieważ te dwie tylne skrzynki są nie z pasowane i zwróć uwagę na te listwy nad gąsienicami są krzywe i trzeba porobić dystansy. Aby płyty boczne pancerza nie były po falowane. Ps. Jak zaczniesz ten model to ja za oferuje swoją pomoc przybudowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 29 Marca 2015 Autor Share Napisano 29 Marca 2015 Pierwsze kalki. Może i jestem słabym fotografem. Może i jestem słabym modelarzem. Ale gdy nakładałem na Sexton-a Mk II "Breda" Polskie oznaczenia poczułem nie określoną dumę i satysfakcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Piękny model. Tylko coś z kalkami nie tak. Chyba wzorowałeś się na planszach barwnych, a te niestety zwykle nie są zgodne z materiałem ikonograficznym. Gwiazda na boku powinna być dużo mniejsza, umieszczona niżej i bliżej przedniej krawędzi bocznej płyty. Numer WD troszkę mniejszy , umieszczony niżej i bliżej uchwytów (przesunięty w tył). To tyle na ten moment uwag co do modelu Ale chciałbym też nawiązać do dyskusji jakim pojazdem jest Gdynia 1. Wbrew twierdzeniom pana Lalaka powtarzanym w artykułach i ostatnio w "Śladami polskich gąsienic" nie jest to Achilles. Jest na to kilka dowodów. 1. Jak już wspomniał Sklejacz001 w 1 dywizjonie były tylko M10 ( oczywiście w okresie kiedy było zrobione zdjęcie, później dywizjon przezbrojono w Achillesy). A nasz GDYNIA to pojazd 1 dywizjonu 2 baterii - niezależnie od faktu iż autor nie może się zdecydować czy to był 1 czy drugi dywizjon ( a tak podpisywane jest to samo zdjęcie w rożnych książkach ). 2. Kształt wieży wskazuje na M10 3. Stożkowy kształt lufy charakterystyczny dla 3" z M10, armata 17 pdr nie ma aż tak stożkowej lufy. 4. Kształt łusek na pojeździe i za nim. Porównanie z łuskami do armat 3" i 17 pdr da jednoznaczną odpowiedź jakim pojazdem jest GDYNIA 1. Łuski nie bardzo przypominają te od 17 pdr, więc odpowiedź jest jednoznaczna -M10. Co do wiary w podpisy po zdjęciami zalecałbym dużą ostrożność , bo może się okazać np. że Sherman Vc z 24 pułku ułanów przeistacza się nam w Shermana OP z 1 PAMot. służącego dodatkowo za transporter amunicji 25 pdr. jak to napisano na stronie 60 w 20 numerze "Śladami polskich gąsienic". Swoją drogą ile ten czołg musiałby się najeździć dowożąc jednorazowo 1 ( słownie jedną) skrzynkę pocisków i 3 ( słownie trzy) skrzynki zapalników. Autor nie słyszał o używaniu skrzynek amunicyjnych jako dodatkowych zasobników na wyposażenie i inne bambetle? Co ciekawe ( a właściwie niezbyt ciekawe, gdyż może świadczyć o totalnym olewaniu nabywcy książki) to samo zdjęcie jest podpisane w miarę poprawnie. W miarę bo z dobrą identyfikacją oddziału lecz wykonane nie podczas przygotowań do walki o kanał Mark lecz trochę później w Moerdijk. Takich baboli jest niestety w tej serii mnóstwo, jak się uda na zakończenie serii chyba przygotuję sobie erratę do podpisów. Pozdrowienia Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Nie. Wzorowałem się na tych fotografiach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 5 Kwietnia 2015 Share Napisano 5 Kwietnia 2015 Model masz jednokolorowy, a zdjęcia przedstawiają pojazd w dwukolorowym kamo. Aby było ciekawiej nie do końca jest pewne jakie to kolory. Najprawdopodobniej to SCC2 jako kolor bazowy z mocno wypłowiałym SCC14 jako plamy kamuflażu. Jest też wersja że kolory to SCC1a na SCC2. Ponadto gwiazda powinna być dużo mniejsza. Natomiast jednokolorowa Breda miała oznaczenia takie jak w moim poście. Są dwa zdjęcia tego pojazdu po przemalowaniu na jednolity SCC15. Jedyna różnica pomiędzy zdjęciami to brak trzeciego koła zapasowego na zdjęciu z defilady z Meppen z 3 maja 1946. Tak więc masz pomieszany kamuflaż jednokolorowy z oznaczeniami z dwukolorowego. Pozdrawiam Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Wiem że popełniłem błąd. Zauważyłem go dopiero po na łożeniu kalkomanii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 A nie da rady usunąć gwiazdy i mniejszą umieścić tam gdzie powinna być ? Trochę by to uratowało wygląd. Jeszcze gdyby dało się usunąć z kół zapasowych nakrętki z podkładkami i wywierć otwór na oś. Koła zapasowe chyba nie były mocowane. Pozdrowienia Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Jeszcze gdyby dało się usunąć z kół zapasowych nakrętki z podkładkami i wywierć otwór na oś. Koła zapasowe chyba nie były mocowane. Pozdrowienia Witek Były mocowane ponieważ po drodze by je dawno po gubili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Teoretycznie masz rację. Ale w praktyce jest wiele zdjęć na których na pojazdach (Shermany i Sextony) na przednich płytach są koła zapasowe bez mocowania. I jakoś nie spadają. Z 1 Dywizji Pancernej są zdjęcia Shermanów z tak założonymi kołami i nic się nie dzieje. Np. znany zniszczony w Holandii Sherman IC z rozerwaną lufą ma tak wrzucone koło. Z Sextonów np. ZBOISKA nie miał mocowanych kół i jakoś nie oddzielały się od pojazdu. Kilka innych Sextonów też ma tak poukładane koła, że raczej nie są w żaden sposób mocowane. Na BREDZIE koła są wciśnięte pomiędzy pochylone do wewnątrz uszy do podnoszenia pojazdu a poprzeczny kątownik. Mogło to wystarczyć do umocowania kół na tyle aby się nie przemieszczały. Na zdjęciu BREDY nie widać tych kwadratowych podkładek i dość dużych śrub jakie zrobiłeś. Otwory w piastach śą prawdopodobnie zasłonięte zaślepką lub zaklejone taśmą.Takie patenty są widoczne na innych pojazdach z 1DPanc. Również na pojazdach brytyjskich, czy kanadyjskich widac wrzucone luzem koła, bez żadnych mocowań. Pozdrawiam Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Witam po dłuższej przerwie. Sexton-a już pomalowałem i nałożyłem kalkomanie. Do końca zostało już tylko go wybrudzić. Do Sexton-a mam jeszcze przygotowane wyposażenie załogi. Życzę miłego oglądania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Trochę uwag: - na górze kolor wash jest moim zdaniem za bardzo rdzawy. Osobiście wybrałbym ciemny brąz. Dodatkowo brak go na pozostałej części pojazdu. - zacieki z paliwa słabe. Lepiej było z nimi poczekać na sam koniec a najpierw biedronkę z olei zrobić. - na tylnej części na której zamontowane są uchwyty na kanistry widać szpary - wcześniej niestety ich nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Zacieki za intensywne i nienaturalne. White Spirit i do zmycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Ten wash wygląda bardzo dziwnie. Bardziej niż podkreślenie linii, wyszedł tutaj rdzawy nalot jaki tworzy się na eksponatach muzealnych po kilku latach pod chmurką. No chyba, że to nie jest wash, a próba uzyskania takiego właśnie efektu ? Co do zacieków, to podobnie jak koledzy radzę je zmyć i zrobić jeszcze raz powoli i nie symetrycznie. Pozdrawiam Kornik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Spoko nie macie się czym przejmować. Już nic nie pokaże. Do widzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 No tak... Zapomniałem, że mają być ochy i achy. Nie ma to jak klasyczny "męski" foch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Przecież nikt nie miał nic złego na myśli. Po prostu chcemy pomóc by Twój model wyglądał dobrze merytorycznie i estetycznie. To nie jest pieniactwo (czy jak kto woli "hejt") tylko zwykła konstruktywna krytyka. Obrażanie się nie ma jakiegokolwiek sensu Daj sobie pomóc człowieku, bo masz fajny model, który potrzebuje tylko lekkiego dopieszczenia... Pozdrawiam Kornik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Spoko nie macie się czym przejmować. Już nic nie pokaże. Do widzenia. I o co foch? Bo ktoś dobrze doradza? Te ślady z rdzy są do zmycia, bo efekt faktycznie jak na muzealnym egzemplarzy z Fortu Czerniakowskiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Spoko nie macie się czym przejmować. Już nic nie pokaże. Do widzenia. I o co foch? Bo ktoś dobrze doradza? Te ślady z rdzy są do zmycia, bo efekt faktycznie jak na muzealnym egzemplarzy z Fortu Czerniakowskiego... Model mógłby być bardzo fajny, ale autor [CIACH........adm] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Wypraszam sobie takie obrażanie stojkovic ja ci nie ublizałem. Proszę o zamkniecie tego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Proponuję założyć nowy dział pod tytułem ,, Bez krytyki " i mamy takich delikwentów z głowy nie będą forum zaśmiecać tylko będą mogli się tam klonować do woli dawać sobie medale całusy in kwiaty co admin na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 4 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Spokojnie panowie - proszę bez wycieczek. Kolega Stojkovic trochę popłynął... (będę musiał moderować!) proszę kontynuować temat w miłej atmosferze. A autora proszę przeczytać kilka postów nade mną - bo tam są wartościowe porady. pozdrawiam Admin P.S. No gorącą się zrobiło prawda? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Na prośbę autora zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi