Jamat Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Witam wszystkich Wprawdzie znacie mnie co najwyżej z działów pancernych i lotniczych, jednak ostatnio naszła mi ochota na jakiś okręt. Pewnie zaraz krzykniecie, że to już kolejny graf w dziale ale parę lat temu dziergałem ten okręt od Academy. Wprawdzie mi nie wyszedł a nawet nie przetrwał próby czasu. Więc teraz w małym akcie zemsty postaram się wykonać Admirała tak jak najlepiej umiem a ten warsztat ma mi dać motywację. Do budowy wykorzystam: model Trumpetera pokład Pontos, lufy Aber i Rb Model ( lufy abera to jedyna pozostałość po starym modelu, oprócz dział 280mm, ktore pogubiłem.), blaszki Eduard, książka ,,The German Pocket Battleship Admiral Graf Spee,, od Kagero. Książka i blaszki jeszcze nie dotarły, więc jak na razie nie będę szalał. Pokład wydawał mi się trochę falujący, więc podkleiłem polistyrenem. Chińska precyzja. Dla ułatwienia sobie w wierceniu filigranowym wiertłem pod drabinki, pocieniłem wewnętrzną część kadłuba. Rufowy pokład ogoliłem ze wszystkiego a następnie nakleiłem drewnianą naklejkę. W zestawie Pontosa oprócz samego pokładu jest mała blaszka, kalkomania i ten łańcuszek, który bardziej wygląda, jakby był od wisiorka dla karła. Jeszcze nie wiem co zrobię z tym fantem ale coś tam wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 hahahah no to będzie wysyp graf spee już trzeci warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Witam wszystkich Wprawdzie znacie mnie co najwyżej z działów pancernych i lotniczych, jednak ostatnio naszła mi ochota na jakiś okręt. Pewnie zaraz krzykniecie, że to już kolejny graf w dziale Witamy kolegę w dziale okrętowym E tam kolejny graf na warsztacie... Oczywiście będę kibicował i powodzenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Niemcy się zbroją..... Fajnie - będzie porównanie dwóch producentów Będę zaglądał.... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Trumpeter to lepszy zestaw moim zdaniem. Czemu tak wygląda połączenie części podwodnej z nawodną ? W moim zestawie nie było z tym problemów, może 2 gramy szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Moim zdaniem też. Im więcej czasu spędzam przy swoim Academy to zauważam błędy ( V na topie 280 mm, dziury w spodzie 280 mm i łoża 105 mm z błędem) pewnie jest jeszcze więcej ale na chwilę obecną tylko to zauważyłem Edit: Przed chwilą znalazłem kolejny (wieża dowodzenia - środkowe boczne podesty - dwie pary drzwi a powinny być jedne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 18 Marca 2015 Autor Share Napisano 18 Marca 2015 Czemu tak wygląda połączenie części podwodnej z nawodną ?W moim zestawie nie było z tym problemów, może 2 gramy szpachli. Może trafił mi się gorszy egzemplarz a może jestem gorszym sklejaczem niż Ty Zabawę z drabinkami zacząłem od wiertla 0,2 ale bardzo szybko utraciłem obydwa wiertła i z braku laku przerzuciłem się na 03. Jakoś bardzo źle to nie wygląda, poza faktem że wszystko jest krzywe. Kadłub gotowy do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Drabinki wyglądają dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2015 Kadłub pomalowany, drewniany pokład przyklejony. Blaszki jeszcze do mnie nie dotarły więc nie ma szału prędkością budowy. Tutaj ładnie widać precyzję dedykowanego pokładu Pontosa. Gdzie nie gdzie brakuje a w innym miejscu trzeba przycinać. Trochę bawię się artylerią ale brak blaszek skutecznie mnie powstrzymuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 Witam wszystkich Ostatni projekt zakończony a blaszki eduarda dotarły do mnie, więc można wziąć się do roboty za pancernik kieszonkowy. Zacząłem od artylerii, główna dostała armaty od Rb Model a reszta od Abera. Kilka nitów na wieżach było zatarte zatem musiałem je odtworzyć przy pomocy kulek bga. Po artylerii przyszła pora na nadbudówki, sklejenie ich nie stanowiło żadnych problemów a mała szczelina między ścianami a pokładem została zaszpachlowana surfacerem 500. Okrągłe kolimatory standardowo wywierciłem przy pomocy wiertła a kwadratowe od strony wewnętrznej pocieniłem frezem i wyciąłem ostrym czubkiem skalpela. Pokład drewniany jak i blaszany od Pontosa jako tako pasuje gdzie nie gdzie jednak zostają małe szczelinki. P.s. Krzywe fifki poprawię jak i drzwi od 150, które wkleiłem zgodnie z instrukcją edzia a powinny być pozamieniane miejscami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 31 Maja 2015 Autor Share Napisano 31 Maja 2015 Gdyby przykleić relingi, schody i działka można było by, powiedzieć że, rufa jest skończona. Teraz czas na komin. W razie uwag jestem gotowy na wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 Bardzo ładnie... Mam tylko jedną wątpliwość: czy korzystając z ażurowych pomostów fototrawionych - dwa wąskie na bokach nadbudówki rufowej oraz dwa przy armatach 105mm na śródokręciu - nie powinieneś wyciąć pod nimi plastiku... Wszak po to były ażurowe... Nie znam się na anatomii floty niemieckiej... Tak z ciekawości pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 Śmiem twierdzić, iż na pewno plastik usunięty być powinien Wszystko fajnie, tylko ten naklejany pokład drzewniany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 31 Maja 2015 Autor Share Napisano 31 Maja 2015 Tutaj mamy zdjęcia Admiral Scheer i jak to u niego wyglądało. W modelu pomosty są grubsze niż powinny ale mi to nie przeszkadza. Co jest nie tak z pokładem poza faktem, że jest trochę niedopasowany. Oczywiście będę się bawił jeszcze olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 Pomosty ok, ale ja zastanawiam się czy będziesz maskował pokład na końcu do malowania ? Pewnie tak, a łatwiej byłoby wszystko dopasować, pomalować segmenty osobno, pomalować kadłub, przykleić pokład, segmenty dokleić i koniec. Maskowanie pokładu po przyklejeniu wszystkiego to dla mnie osobiście koszmar najgorszy z możliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 Jamat, z pokładem nic nie jest, poza tym, że... jest Pójście na modelarską łatwiznę Tak już mam, że tego nie lubię - blaszek zresztą też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 Tak już mam, że tego nie lubię - blaszek zresztą też To mnie zaskoczyłeś, a jaką masz alternatywę dla blaszek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 Dokładnie, w tej skali nie ma nic lepszego niż blaszki i ewentualnie żywica.Bo jak uzyskać detale w tej skali, zestawowe są na ogół mega siermiężne! Co do drewnianych pokładów- cóż, jeśli są dobrze wklejone i spatynowane czy " zwashowane" wyglądają lepiej niż plastikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 Wciąż "iście na łatwiznę" Ja preferuję dłubanie u podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Czerwca 2015 Share Napisano 2 Czerwca 2015 A nie gadanie u podstaw przypadkiem Forest? Kiedy ostatnio coś pokazałeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 2 Czerwca 2015 Share Napisano 2 Czerwca 2015 No dobra, dobra, ale zawsze nad czymś pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Czas już w końcu coś pokazać. Pierwsze co rzuca się w oczy to podstawka zrobiona przeze mnie z balsy i sosny. Druga rzecz to paskudne łańcuchy kotwiczne. Z chęcią bym je na coś wymienił, na coś co ma oczko długości 1mm. Jakieś pomysły? Komin i nadbudówka powoli powstają. Komin w bardziej zaawansowanym stadium budowy wstrzymanym na czas przyjścia zamówionych relingów, z których zrobię handrelingi. Dziergam także maszt od podstaw, przy wykorzystaniu rurek i prętów mosiężnych. Maszt nie tylko będzie wytrzymalszy (plastikowy mi się pogiął) ale także trochę bardziej poprawny. Z drugim zrobię to samo. Za każdą pomoc i uwagi będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Z chęcią bym je na coś wymienił, na coś co ma oczko długości 1mm. Jakieś pomysły? http://www.lzmodels.com/Shop.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Witam, Zapowiada się bardzo ciekawy model. Ale mam pytanie o pływaki Arado - czy nie są wklejone pod zbyt ostrym kątem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Ale mam pytanie o pływaki Arado - czy nie są wklejone pod zbyt ostrym kątem? Są krzywe to jeszcze się poprawi. * Dzięki, kupiłem wszystkie trzy, choć dwa większe wykorzystam w pancerce. Komin ukończony. Teraz pora na nadbudówkę dziobową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi