Nużek Napisano 9 Lipca 2015 Autor Share Napisano 9 Lipca 2015 Te wloty powietrza to dobrze myśle dać całkowicie w poziomie? Wójek google odpowiedz Ci da Chcę zrobić coś w tym stylu czyli otwarta kabina pilotów więc zrobię wloty w poziomie tak jak daje Hase. Co prawda fajnie wygląda opcja z jednym w poziomie i drugi pochylony w dół ale chyba nie dałbym rady tego ogarnąć. Tymczasem kokpit na razie wygląda tak Oraz wnęka podwozia, pusta co prawda, ale mam trochę blaszek od Edka i dołożę je jak już skleję dzióbek. Teraz pytanie. Kleić już ten dziób czy o czymś może zapomniałem? Mam zamiar użyć limone cement thin, aby sam wniknął w szczelinę i skleił dwie połówki oraz wnękę podwozia z dzióbkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Lipca 2015 Share Napisano 9 Lipca 2015 Wyważenie modelu sprawdziłeś? Może trzeba do nosa dołożyć ołowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Lipca 2015 Share Napisano 9 Lipca 2015 Opcja jeden wlot wychylony drugi nie odpada. One zmieniaja geometrie razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 10 Lipca 2015 Autor Share Napisano 10 Lipca 2015 Żeby sprawdzić wyważenie to chyba musze cały kadłub posklejać taśmami i połączyć z dziobem. No i jak to wyważenie sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Ja umieszczam model na palcu w miejscu gdzie są golenie podwozia głównego i patrze czy leci na ogon czy na dziób. Jak na ogon to dociążam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Dokładnie. Nie zapomnij o dyszach i statecznikach, nie tylko kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Możesz też zamontować golenie na sucho i zobaczyć czy model opiera się na przedniej goleni czy leci na ogon. Oczywiście jeżeli golenia są dobrze spasowane i siedzą ciasno bez użycia kleju. __________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Armata Bofors - Ftf 1/72 - ukonczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 10 Lipca 2015 Autor Share Napisano 10 Lipca 2015 No to jeszcze trochę muszę powycinać z ramek zanim sprawdzę rozkład masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 A w instrukcji nie ma nic w temacie ewentualnego obciążenia "nosa"? Wycinaj sklejaj chętnie podglądam tym bardziej że mam wtedy powód by oderwać się od walki z Sufą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 10 Lipca 2015 Autor Share Napisano 10 Lipca 2015 W instrukcji nie ma nic na ten temat. Sprawdzę dla pewności wyważenie. Wszak nie jest to strasznie trudna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Moja rada: nie kombinować i nie ryzykować. Ja defaultowo każdy model dociążam w nosie ołowianym śrutem. Modelowi to nie szkodzi, a dzięki temu nie mam obaw co do wyważenia modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 10 Lipca 2015 Autor Share Napisano 10 Lipca 2015 Sprawdziłem na szybko. Posklejałem model na taśmy, podstawiłem pędzel pod model w miejscu goleni. Model leci na dziób, jednak wystarczy przesunąć pędzel 5mm do przodu i model leci na ogon. Mały margines błędu więc trzeba będzie go nafaszerować ołowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Profilaktycznie nie zaszkodzi. A instrukcji w kwestii dociążenia bym nie ufał, mi kilka razi podawana waga się nie sprawdziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Jak bym zaufał instrukcji to mój A-10 by na ogonie cały czas siedział. Włożyłem w niego chyba 2g więcej niż pisali i dzięki temu stoi prawidłowo. Aktualnie bawię się z wlotami powietrza, szpachlowania dużo bo zrobili środek z kilku elementów. Wszystkie łączenia trzeba szpachlować. Miejsca nie dużo na manewry z gąbeczką ścierną więc schodzi się z tym. Wieczorem może uda się skończyć te wloty, o ile jakiś spontan ze znajomymi nie pochłonie mnie :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 To by tłumaczyło tak ubogie wnęki jakie Hase dała. Witajcie. Nużek - tym zestawem poprawisz trochę te wnęki właśnie w okolicach, które widać : http://www.eduard.com/store/out/media/48489.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Tego Edka mam, przednia komora będzie jako tako zwaloryzowana. Szukałem do komór tylnych i nie mogłem nic znaleźć, aż w końcu zostałem uświadomiony, że klapy są pozamykane i niczego nie będzie widać. Tak więc luzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Praca nad wlotami częściowo zakończona, środek wyszpachlowany, przetarty. Szpachli poszło dużo bo każdy element to miejsce do szpachlowania. Wolałem na powierzchni modelu jak najlepiej spasować elementy a więcej szpachli użyć w środku gdzie i tak jakoś strasznie nie będzie tego widać. Pozostaje mi spasować dwie połówki, znów łączenia szpachlować i malować. Skleiłem już dzióbek, dołożyłem kilka gram ołowiu dla pewności. Gdzie mogę kupić takie plastikowe zaciski? Sklep budowlany, papierniczy? Tesco albo Kaufland może? Do castoramy albo Leroy mam 70km a przydałoby się mieć to jak będę sklejał dwie połówki kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 jestem w temacie i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Kadłub sklejony, nie wiem czy coś tam wymaga szpachlowania w tych wlotach. Wygląda ładnie, od środka dobrze spasowane. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Jak dla mnie prima sort robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Myślałem, że będę musiał jeszcze szpachlować w środku wlotów ale okazało się że połączenie zakrył ten pochyły element w środku. Na zewnątrz będzie trochę szpachlowania i docierania bo niestety, ale ten fragment modelu nie jest idealnie spasowany. Wkrótce ciąg dalszy relacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Zastanawia mnie tylko dlatego te wloty w środku są zielone i do tego w dwóch odcieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Takie kolory muszą być. Przeglądałem kilka zdjęć i tak było, tam gdzie na zewnątrz kamo zielone to i w środku też zieleń, tam gdzie grafit to i wlot grafitowy. Instrukcja też tak podaje. Nie wiem czy chodziło ci o dwa odcienie zielonego? Czy generalnie dwa różne kolory wlotów? Jeśli to pierwsze to po prostu wina światła, kolor zielony jest taki sam na pewno. Na szybko coś tam wyszukałem i widać że wloty są w dwóch różnych kolorach. Co prawda innych odcieniach ale zamysł ten sam. Przypuszczam że tak samo ma być w moim modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Ok, byłem przekonany że to będzie szare malowanie, pomyliło mi się. Mówiąc o dwóch zieleniach miałem na myśli ten grafitowy, bo zielonkawo wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Zapewniam.cie ze jest to grafit, nawet bardzo ciemny ale rozjasnialem zdjecie zeby detal byl widoczny, nie moglem doswietlic odpowiednio lampą. Kwestia zielonkawego koloru to moze byc sprawa indywidualnego ustawienia monitora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi