Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 327
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
Napisano

Dziś takie cudeńko do mnie dotarło tak więc nie wypada aby dziś odpuścić sobie pracę nad F-15.

QeD0T2YsTJI2jPXK9y7xJMOdds_Sy0cp7FE2IuVFlQM=w1155-h653-no

Do tej pory malowałem "chińczykiem" za 50zł, zużyłem dwa, trzeci jeszcze działa. Zobaczymy jaka będzie różnica.

Napisano

Dokładniej lakierować, sorki ale to takie zawodowe wypaczenie.

Napisano

W jaki sposób szlifujecie takie miejsca, wąskie, dosyć trudno dostępne. Oczywiście najpierw dam troszkę szpachli. Później co? Wąski patyczek czy gąbeczka jakaś?

tx8qFyIsE3nemVt3MxhdM9htT6SnWTfSZUUa_Fx1Bu8=w1306-h738-no

Napisano

Ja szlifuję gąbkami ściernymi 3M, nie tylko niedostępne powierzchnie, ale wszystko.

W ogóle tylko nimi (i pilnikami) szlifuję modele, papieru ściernego nie używam zupełnie.

Docinam mały kawałek, wręcz skrawek, takiej gąbki, chwytam ją pęsetą i docieram w wygodny sposób.

Gąbeczki do kupienia w Exito, są też podobne Tamki, ale ich nie używałem no i są dużo droższe.

http://exito.sklep.pl/pl/p/3M-Srodek-scierny-na-piance-Fine/8766

328747b61dd25be8f01db91405ae998d.jpg

Używam głównie Fine, Superfine i Ultrafine.

Napisano

Czy ktoś widział gdzieś żywiczne wnęki podwozia do mojego efa? Zestawowe to tragedia. Albo coś dokupię albo będę musiał rzeźbić w tym co jest.

Napisano

Ehh a ja popatrzyłem na ostanie zdjęcie a post przeczytałem tak pobieżnie, wybacz za pomyłkę. Ale wloty tez możesz zmienić

Napisano

Nie no wloty zostawię zestawowe. Tak w ogóle to widziałem wloty w rożnym położeniu, raz bardziej wychylone w dół albo całkowicie w poziomie. Od czego to zależy? Mój model ma przedstawiać samolot stojący na lotnisku, z otwartą jeszcze szybą. Przypuszczam, ze wloty mają być w poziomie, choć mogę sie mylić.

Solo mówisz, że wnęki podwozia tył i przód są zamknięte gdy samolot stoi na lotnisku?Jesli tak to rzeczywiście szkoda szukać żywic.

Napisano

Z tego co pamiętam to kiedy stoi, to klapy ma w takiej pozycji - czyli prawie nic nie widać, poza najbliższą okolicą goleni.

LN_AF_91_0329_F_15E_Strike_Eagle_Approach_Red_Flag_10_2.jpg

Z tego co wiem, te klapy na ziemi mogą naturalnie być otwarte, ale normalnie tak nie jest.

Zerknij do instrukcji F-15E Revella, tam np. w pozycji 42 widać wyraźnie, że wszystkie klapy są pozamykane, a tylko ta jedna, osłaniająca okolicę goleni jest otwarta.

http://www.mojehobby.pl/products/F-15E-STRIKE-EAGLE-Bombs.html

Tu także dobrze widać, że tylko po jednej małej klapce otwartej ma ten samolot stojąc na ziemi:

f-15e_28_of_39.jpg

Dodam, że gdy przymierzałem się do zakupu F-15E to też latałem i szukałem takich wnęk podwozia, aż mnie Karambolis8 naprostował, tłumacząc że nie ma i nie może być.

Napisano

To by tłumaczyło tak ubogie wnęki jakie Hase dała. Te wloty powietrza to dobrze myśle dać całkowicie w poziomie?

Napisano
Te wloty powietrza to dobrze myśle dać całkowicie w poziomie?

Wójek google odpowiedz Ci da

f-15e_86-188_18_of_18.jpg

f-15team.jpg

f-15e_10_of_39.jpg

f-15e_24_of_39.jpg

Napisano

Ale dopiero geometria się zmienia po włączeniu silników i przy danej prędkości (opuszczeniu klap?) bo jak przeglądałem nie znalazłem zdjęcia stojącego F-15 ze zmienioną geometrią wlotów.

Napisano

F-15E_equipped_with_LANTIRN_pods.jpg

0020b.jpg

Sprawa jasna (na ostatnim zdjęciu widac ze samolot ma juz włączone silniki, ale to nie ma znakiem tego wpływu)