Nużek Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Jakim kolorem (alclad) pomalować silniki, osłony silników? Steel z alclad mi nie pasuje, muszę coś kupić tyko co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Moim zdaniem stainless steel będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 takie coś wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Tego to nie wiem, bo to może być inny kolor, ale w realu na zdjęciach te blachy dla mnie wyglądają jak ze stali nierdzewnej. Przynajmniej wydaje mi się, że ja bym tego metalizera użył. Sam zobacz jak to wygląda na tle innych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Solo też wydaje mi się że to będzie ten stainless steel. Pisałem o tym cieniowaniu różnymi kolorami, trochę się pobawiłem, ciekaw jestem jakie będą efekty zastosowania żółtego, brązowego i khaki. To jest moje pionierskie kombinowanie, może ktoś to przerabiał ale ja jeszcze nie. Sam nie wiem co wyjdzie. Spróbuję, najwyżej zamaluję wszystko mocniej i poprawię preshading tamiya smoke. Liczę na ożywiona dyskusję na temat mojej wariacji w malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 O to chodzi. Maluj teraz na większym rozcieńczeniu i mniejszym ciśnieniu, cieńszym strumieniem. Jak farba podeschnie, oceniasz w dobrym świetle czy jesteś zadowolony z efektu i zostawiasz, albo malujesz kolejną warstwę. Trzeba oprzeć się pokusie szybkiego zamalowania szerokim strumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Generalnie cieniowanie powinno wykonywać się rozjaśnionym (albo przyciemnionym, w zależności od potrzeb) kolorem bazowym. W tym przypadku zieleń warto rozjaśnić kolorem żółtym i mocno rozcieńczonym kłaść na kamuflażu (na zielonych plamach). Jak wyjdzie za mocno, to można to stonować bazowym kolorem, mniej lub bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Już myślałem, że będzie kupa śmiechu z moich pionierskich poczynań a tu jednak jestem mile zaskoczony. Jaką proporcję rozcieńczalnika do farby zrobić? 3:1 czy jeszcze bardziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Zależy jak gęsta farba. Ja jak biorę się za cieniowanie, to robię nawet 1:5, albo i jeszcze rzadziej, byle nie przesadzić bo wtedy taka rzadka farba lubi się rozlewać. Cieniować to możesz i standardowo rozcieńczoną mieszanką farb, ale przy takiej bardziej rozcieńczonej masz po prostu lepszą kontrolę nad procesem cieniowania. Nie zamalujesz od razu koloru bazowego, tylko go stopniowo cieniujesz właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Jutro, w zasadzie dziś sobota to po pracy trochę więcej czasu będe miał to będe malował o ile football w C+ mnie nie pochłonie :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Już myślałem, że będzie kupa śmiechu z moich pionierskich poczynań a tu jednak jestem mile zaskoczony. Jaką proporcję rozcieńczalnika do farby zrobić? 3:1 czy jeszcze bardziej? Jeszcze jakbyś dał podkład z Gunze C8 to bym powiedział, że wychowany na relacjach kolegi KFS. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 Góra jasną zielenią pomalowana. Jak wyschnie to odwracam orzełka na plecy i maluję drugą stronę. Z tych trzech podkładów najlepszy efekt daje mi brąz i żółty, choć khaki tez coś tam miesza w odcieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 No i znacznie lepiej, choć panele najlepiej cieniować poczynając od środka, który powinien być najjaśniejszy, ciemniej powinno być przy brzegach panelu. Jak na pierwszy raz moim zdaniem jest całkiem ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 nie wiem czy ciebie zrozumiałem. w środku panelu jasniejszy kolor a im bliżej lini podziały tym ciemniejsze podklady dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Tak, z tym że panel to po prostu powierzchnia ograniczona liniami podziału, tak z grubsza. Może to nie jest najlepszy przykład (tu autor chyba trochę przesadził z rozjaśnianiem), ale tak to mniej więcej może wyglądać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 to w ogóle nie jest przykład bo taki włąśnie połatany duńczyk latał i w tym malowaniu w ogóle nie chodzi o preshading... Zgadza się, dlatego też nikt tu o preshadingu nie rozmawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 ok, wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Jakim kolorem (alclad) pomalować silniki, osłony silników? Steel z alclad mi nie pasuje, muszę coś kupić tyko co. Bardzo fajnisty w/g mnie jest Exhaust z Model Master Metalizer. Ja używam, potem delikatnie Alclad Burt Metal, potem zabezpieczam przeźroczystym Glossem z Alclada i resztę wypracowuję tym : na prawdę szczerze polecam ten zestaw . Można dozować pomarańczowy z niebieskim w/g smaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 nie wiem czy ciebie zrozumiałem. w środku panelu jasniejszy kolor a im bliżej lini podziały tym ciemniejsze podklady dawać? Tak dokładnie tak. Tu Solo ma rację. Rozjaśniamy od środka, ale bardzo, bardzo delikatnie rozjaśniaj kolor i radzę : używaj do tego jasnoszarego, nigdy białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Ale nie do zieleni raczej. Choć czasami można ją rozjaśnić zarówno szarym jak i białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Kontynuuję moje szaleńcze tempo spód pomalowany pierwszym kolorem. Tu panele rozjaśniałemod środka żółtym, dalej brąz no i czarne linie podziału. Jak wszystko wyschnie to jeszcze trzeba będzie zweryfikować i nanieść poprawki. Troszkę będzie trzeba poprawić przy wlocie powietrza bo jak widać troszke za bardzo przykryłem preshading, zobaczymy jak wyschnie jak będzie wyglądac. Dziś przyszła świeża porcja farb tamiya, gunze i stainles steel od alclad. Zwłaszcza ten ostatni kolor mnie cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Myślę aby pod ten stainless steel dać jeszcze surfacera aby troszkę złagodzić kolory. Surfacera czarnego bo chyba taki lepiej dać pod farby alclad. Oczywiście taka delikatna mgiełka czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Daj normalną czarną warstwę, po co się bawić w mgiełki. Jak wyschnie przepoleruj filcem albo ręcznikiem papierowym i wtedy kładź metalizery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Panowie takie pytanko. Które przejście między kolorami jest lepsze. Po prawej czy po lewej/na środku? Na środku nie jest jeszcze wykończone więc kolory nie do końca nachodzą na siebie. Chodzi mi tylko o ostrość przejścia między kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 (edytowane) Po pierwsze: super wygląda ten kamuflaż! Po drugie: po prawej, to po lewej wygląda jakbyś troszkę tego nie domalował. No i po prawej ma płynniejsze przejścia, choć chyba nie uniknąłeś trochę odkurzu tuż przy krawędzi natarcia. Ale wygląda to naprawdę ładnie. Pamiętaj także aby gondole silników pokryć błyszczącym, czarnym podkładem pod metalizery. Edytowane 18 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi