Super Moderator Greif Napisano 30 Maja 2015 Super Moderator Share Napisano 30 Maja 2015 Boki możesz skopiować w foli z tacek na grilla, trochę zabawy jest z tłoczeniem. Zrób z modeliny odcisk boczku z żaluzjami, a potem połóż folię i dociśnij (jeden element maski robi za matryce- stempel masz z modeliny) obie połówki, od razu pewnie się nie uda. Jedyny kłopot może być jeśli okaże się że skrzela są na tyle duże że folia się będzie rwać bo tłoczenie będzie za głębokie ale warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Maja 2015 Autor Share Napisano 30 Maja 2015 OK. Przemyślę sprawę. Folia nie będzie za miękka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Maja 2015 Super Moderator Share Napisano 30 Maja 2015 nie, jest wystarczająca musisz tylko poszukać tacki są robione z grubszego aluminium ;) a w oryginale i tak na bank są wzmocnienia od wewnątrz (jakieś listwy z płaskownika itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 Dzięki bardzo za podpowiedzi.Opony wzięte tylko do przymiarki. Nie zostawił bym ich z takimi szwami Jacek j: jesteś z Kielc ? Właśnie wróciłem stamtąd (siedziałem tydzień na targach). Robicie wystawę (konkurs) w czerwcu ? Tak jestem z Kielc, O wystawie niestety nic nie wiem, ale to ze względu na remont mieszkania - brak czasu. (coś zawsze było, ale to chyba pod koniec wakacji). Choć może by się wybrał. Potrzebuje jakiś kontakt, z kimś kto mógłby maznąć mi 2 klosze transparentnym czerwonym - nie chciałbym kupować farby specjalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Mały up grade: Walczę dalej z zawiasem maski. Zrobiłem kolejną wersję: rurka 0.5 mm. Poniżej zestawienie wszystkiego, co zrobiłem do tej pory odnośnie maski silnika. Biała maska to wersja zestawowa. Szare maski to kopie żywiczne. Po prawej w głębi pierwsza wersja: mały kąt otwarcia. Pierwszy plan: po lewej - maska z zawiasem z rurki 0.6 mm. Po prawej ostatnia wersja - zawias z rurki 0.5 mm. Kąt otwarcia pierwszej wersji maski: Kąt otwarcia następnych wersji maski: Wszystko jeszcze surowe, do szpachlowania. Ostatnia wersja ma dodatkowo pocienioną grubość na całości (szlifowanie gąbkami Adammed). Przygotowałem felgi do malowania. Pogłębiłem otwory na osie (do fi 4 mm). Zastosuję mocowanie kół a'la Tamiya. Wyciąłem zestawowe wentyle (zgodnie z sugestią Dorotki). Felgi dostały chrom Alclad'a, a potem pójdzie czerwień do środka. W międzyczasie szykuję kastę do malowania clear'em. Zrobiłem też akumulator, bo nie było go w zestawie. I tyle tym razem. Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Aktualizacja. Niewiele się dzieje w moim warsztacie, bo ciągle coś mnie odciąga od roboty. Nie mam tu na myśli codziennego narzekania mojej piękniejszej połowy Tydzień temu był wyjazd do Gliwic, w tym tygodniu Kraków. Prace nad Ford'em trwają i idą wielowątkowo. Wątek 1: wnętrze. Tutaj jest mnóstwo roboty, bo zachciało mi się pootwierać drzwi i bagażnik. Po przymiarce wnętrza do kasty zrobiłem "odcisk" szczelin między tymi elementami. Odcisk z Magic Sculp'a. Jak wyschło, wyjąłem wnętrze z kasty i zgrubnie obrobiłem twardą masę. Na chwilę obecną wygląda to tak: Po szpachlowaniu i dopasowaniu do drzwi, zrobię zawiasy i dopiero wtedy pomaluję na gotowo. Równolegle robię inne elementy wnętrza. Powstają w bólach boczki tapicerki. W bólach, bo praktycznie zostały zeszlifowane do zera i teraz próbuję upodobnić je do oryginału. Tutaj wstępnie pomalowane golasy: Pracuję również nad lewarkiem zmiany biegów, pedałami i dywanikami. Skoro dorabiam lewarek, to znaczy, że skrzynia manualna i trzeba dorobić pedał sprzęgła. Tak naprawdę to dorobiłem pedał gazu, a wcześniej zrobione dwa pedały (okrągłe) będą robić za sprzęgło i hamulec. Szykuję również zawiasy do klapy bargażnika: Wątek 2: zawieszenie. Tu dzieje się niewiele. Większość rzeczy jest przygotowywana i planowana. Np. dopasowuję sprężyny tylnego zawieszenia: Szykuje się niezła robótka, żeby upodobnić to, co proponuje Revell do rzeczywistości Wątek 3: maska silnika. Główny zawias maski jest w ostatniej fazie prób. W dwóch miejscach delikatnie przyciera i zdrapuje farbę. Myślę, że małe poprawki wystarczą, żeby działał prawidłowo. Wątek 4: silnik. Faza początkowa i już sporo kłopotów. Pracuję nad pokrywami zaworów, a raczej robię je od podstaw. Dodatki żywiczne MCG nijak nie pasowały do blaszek, więc nie pozostało mi nic innego jak do przygotowanego kawałka polistyrenu: przykleić blaszki: i obrobić całość według wzoru: Pozostaje tylko dokleić i obrobić paski imitujące kołnierze pokryw, poszpachlować i będzie OK. No, może jeszcze dorzucę tutaj kilka śrubek Starczy na dziś Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 Aktualizacja.Niewiele się dzieje w moim warsztacie, bo ciągle coś mnie odciąga od roboty. Nie mam tu na myśli codziennego narzekania mojej piękniejszej połowy Tydzień temu był wyjazd do Gliwic, w tym tygodniu Kraków. Jak widać, jednak sporo się dzieje. Super wychodzą Ci te detale. Czy kasta będzie taka ceglasta? Osobiście wolałbym wiśniową jak na zdjęciu oryginału, ale Twój wybór. PS 1. Czy przywiozłeś coś z Krakowa? Twoje modele wyraźnie się wyróżniały. PS 2. Czy w Gliwicach byłeś na tej wystawie w Centrum Europy? Jeśli tak, napisz co było ciekawego? Nie mogłem być bo wnuki wolały ZOO na Dzień Dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2015 Niestety żaden z moich modeli (wystawiałem ich pięć) nie wzbudził zainteresowania Sędziów W Gliwicach byłem. Impreza była fajna. Pierwsze śliwki - robaczywki. Super warsztaty dla maluchów. Piękne modele: samoloty Marcina (chrupka), drewniane żaglowce, makieta wesołego miasteczka, berlińskiej wieży i kupa innych. Podobno będzie kolejna edycja. Wracając do warsztatu. Kolor kasty to Humbrol 220. Czerwień bardziej zbliżona do Italia Red, niż do cegły. Fotki troszkę przekłamują, a ostateczna barwa wyjdzie po bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Niestety żaden z moich modeli (wystawiałem ich pięć) nie wzbudził zainteresowania Sędziów Może w Krakowie "nie lubieją" modeli z Częstochowy... A może za bardzo wyeksponowałeś kobitki? Patrząc na Nissana, który dostał wyróżnienie to trochę można zwątpić, co do racjonalności sędziowskich ocen... No ale byłeś zobaczyłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Nie wiem czy zwróciłeś uwagę. W starych autach pedały nie sa podwieszane, ale przymocowane do spodniej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) jacek j napisał: Nie wiem czy zwróciłeś uwagę. W starych autach pedały nie sa podwieszane, ale przymocowane do spodniej części. W modelu są poprostu dziury w podłodze i w nich będą pedały Efekt mojej wczorajszej harówki na pograniczu jubilerstwa - pokrywy zaworów: Bardzo ciężko zrobić fotki tym "błyskotkom" Łby śrub na żywo wyglądają OK. Teraz wiem, że trzeba im troszkę retuszu. Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Przymiarka elementów wnętrza. Montaż na sucho (na patafix'a) I tyle Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Zrobiłem kółka: Dłubię przy silniku, ale jeszcze nie ma co pokazać. Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 17 Czerwca 2015 Share Napisano 17 Czerwca 2015 Kolor felg, super Wentyl to chyba trochę przy duzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Utknąłem przy detalach Zrobiłem klamki i korbki do podnoszenia szyb: Filtr powietrza: I troszkę posunąłem prace przy silniku: Walczę dalej , na kilku frontach jednocześnie (przy jednym modelu). Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Czerwca 2015 Share Napisano 20 Czerwca 2015 Pięknie walczysz. Filtr powietrza fantastyczny. Reszta też. Posadę czeladnika u jubilera masz zagwarantowaną. Zgadzam się z kolegą Jackiem J, że wentyle trochę za duże. Jak uzyskałeś taki naturalny wygląd gumy na oponach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 20 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2015 Pięknie walczysz. Filtr powietrza fantastyczny. Reszta też. Posadę czeladnika u jubilera masz zagwarantowaną.Zgadzam się z kolegą Jackiem J, że wentyle trochę za duże. Jak uzyskałeś taki naturalny wygląd gumy na oponach? Wygląd opon to nie moja zasługa. Zrobiło je Fujimi Ja tylko wsadziłem je na trzpień, zapiałem do Proxxon'a i potraktowałem papierem ściernym. Zlikwidowałem w ten sposób szwy i zmatowiłem całość. Wentyle są standardowe (ABER), tylko felgi nie dość, że 1:25, to jeszcze maleńka średnica. Nie bardzo wiem, co mógłbym z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 Idzie w bardzo dobrą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Powolutku do przodu. Poprawiłem pokrywy zaworów według uwag Dorotki (jeszcze raz dzięki ) Niestety na fotkach znowu wyszły jakieś chropowate. Specjalnie mnie to nie dziwi. Mam nadzieję, że nie wywoła to kolejnych komentarzy. Dorobiłem rozrusznik, pompę wody oraz filtr oleju. Trwają prace nad resztą "popierdółek" do silnika. Gaźnik jest na fotkach do góry nogami. Zauważyłem to po wrzuceniu zdjęć Szykuję też rozdzielacz zapłonu. Tulejka plus blaszka z dziurami plus osiem czerwonych kawałków kynaru i jeszcze jeden kawałek czarnego. Na koniec mam wielką prośbę do Was: - czy ktoś wie (ew. fotka) gdzie w takim silniku jest pompa paliwa oraz cewka zapłonowa ? Mam sporą ilość dokumentacji, ale za nic nie mogę tych dwóch rzeczy zlokalizować Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 Kierwonica zniszczyła system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) RapToWny napisał: Kierwonica zniszczyła system Sorry, nie bardzo rozumiem ...... Dopisane: Mam jeszcze jeden problem: swego czasu kupiłem w Empiku rolkę gumki 0.6 mm grubości ok. 0.8-1.0 mm szerokości. Pięknie to pasuje na paski klinowe, ale ma jedną wadę: świeci się jak psu ..... Czy ktoś ma pomysł, jak toto "zmatowić" ? Czy malowanie matem ma sens ? Chyba można by tą gumkę wykorzystać do robienia uszczelek itp. Fotka, na której niestety nie widać połysku. W rzeczywistości wygląda jakby ktoś nawoskował tą gumkę. Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Dzisiaj niewiele, ale pracowicie Grzebałem przy kolektorach wydechowych. W zestawie przewidziane były rury doklejane do zgrubień na bloku silnika. Myślę, że średnio by to wyglądało. Byłyby widoczne łączenia rur z czymś, co miało by robić za kołnierze mocujące kolektory do silnika. Zrobiłem więc imitacje kołnierzy z blaszki 0,15 mm i dokleiłem do kolektorów. Następnie miejsca łączenia zalałem CA. Mam nadzieję, że po malowaniu da to efekt zbliżony do tego co widać w prawdziwym silniku. Fotka: po lewej "od-chromowany" kolektor ze spiłowanymi końcówkami rur i przygotowane "kołnierze". Po prawej kolektor z doklejonymi blaszkami, gotowy do malowania. I jeszcze pomysł na końcówki przewodów WN od strony kopułki rozdzielacza zapłonu. I tyle. Dużo roboty, mało do pokazania Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Lipca 2015 Autor Share Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Dłubanina przy silniku. Montuję osprzęt silnika. Na chwilę obecną mam: - pompa wody, - prądnica, - pasek klinowy, - rozdzielacz zapłonu (sekwencja 1-3-7-2-6-5-4-8). W przygotowaniu: - pompa paliwa (od podstaw, - cewka zapłonowa od podstaw), - kolektory wydechowe (modyfikowane), - rozrusznik (dodany przewód zasilający). Fotki silnika bez gaźnika: Po przymiarce gaźnika z filtrem powietrza: Pozostałe akcesoria w przygotowaniu: I tyle .... Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 Precyzyjna robota, pochwalić tylko można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Lipca 2015 Autor Share Napisano 4 Lipca 2015 (edytowane) Ciąg dalszy zmagań z silnikiem. Na tapetę weszło okablowanie: - przewody zapłonowe, - cewka zapłonowa z kabelkami, - alternator z kabelkami. Bez komentarza wrzucam fotki. Ew. opis dam w przypadku rozwoju dyskusji. I jeszcze dwa zbliżenia, chociaż wiem, że sobie strzelam w kolano. Weźcie pod uwagę, że to wszystko jest cokolwiek małe. To by było na tyle ... Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi