Super Moderator jawkers Napisano 15 Listopada 2007 Super Moderator Share Napisano 15 Listopada 2007 Witam. Rozpoczynam relację konkursową. Do wyboru miałem dwa pojazdy ratownicze Western Stara i Iveco Magirus. Wybrałem Western Stara ze względu na to iż myślę że może być ciekawszy w budowie. Model Będzie pomalowany jak w instrukcji, jeżeli będzie wymagał poprawek to będę poprawiał, co do elementów wykonywanych własnoręcznie to może coś przy silniku i podnośniku wykonam, ale to może. Pełny In-box zamieszczony jest tutaj. Oto krótki In-box zrobiony dzisiaj. Życzę wszystkim miłej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Listopada 2007 Prace na ramą ruszyły pełną parą. Wszystkie elementy częściowo przeszlifowane oraz poszpachlowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Ciekawy model wybrales. Bede tu wpadal Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Popieram. Całe szczęście trochę trucków się zapowiada w konkursie zimowym Życzę powodzonka i mam nadzieję, że będziesz w trakcie klejenia trochę komentował sam model, ponieważ z uwagi na jego strażacki charakter w przyszłości zaparkuje w moim garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Listopada 2007 Witam. Kolejny dzień udoskonalania tego co nie doskonałe. Przeszlifowałem belki poprzeczne ramy i nałożyłem jeszcze szpachlę w celu uzupełnienia braków. Zeszlidowane i zaszpachlowane nadlewy w elemencie ramy Zeszlifowane łączenia zbiorników powietrza i zaszpachlowane miejsca w których powstały ubytki Kolejny element ramy ze zaszpachlowanymi niedociągnięciami Wykonałem dzisiaj jeszcze układ skrętny Czy posiada może ktoś zdjęcie skilnika Westarn Stara? Wydaje mi się że jest to model samochodu Western Star 5964SS Chodzi mi o schemat malowania silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Ja na żółto właśnie go wymalowałem, gdzieś widziałem ze caty też są wsadzane do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 O silnikach to już kilka razy było. Chyba trzeba to walnąć do FAQ . To co daje Italerka to stary Cummins NTC ze zmienionym kolektorem mającym go upodobnić do Cumminsa N14. Pierwsze N14 były całe czarne, później wprowadzono czerwoną pokrywę zaworów, ale już sama pokrywa miała nieco inny kształt. Dlatego więc najlepszym rozwiązaniem tzn. największy realizm przy najmniejszym wysiłku, to po prostu pomalowanie go w całości na czarno. I daleko od niego z żółtą farbą - z CATem nie ma nic wspólnego! Kolektor wydechowy, rura oraz turbina wylotowa na srebrno ewentualnie rdzawo. Tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Listopada 2007 Ok wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Aha czyli już błąd popełniłem:( dzięki Banshee777. A co do czarnego to gloss ?? Czy jaki ten czarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2007 Kolejny dzień, kolejny postęp. Dwa mosty Elementy chyba układu zawieszenia Dalsze prace nad ramą podwozia. Rama wymwga jeszcze troszkę poprawek, ale wszystko w swoim czasie. Zamontowany zbiornik I całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Listopada 2007 Witam. Prace nad ramą dobiegają prawie do końca. W dniu dzisiejszym w budowie zrobiłem niewielki krok do przodu, a mianowicie: Zamontowałem zawieszenie tylne wraz z mechanizmami różnicowymi i wałem Zamontowałem również element przedniego zawieszenia oraz układu skrętnego Także koła próbnie przymieżyłem. Chciał bym również okablować ramę (przewody hamulcowe, itp), lecz nie wiem jak i do czego niektóre przewody są dołączone. Czy ktoś ma może jakiś schemat lub czy jest jakaś strona na której można znaleźć układ takich połączeń? A czy będzie to stanowiło jakiś problem jeżeli podpatrze w relacjach u kolegów którzy takie okablowanie robili i wykonam podobne rozłożenia przewodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Hejas! W moim Petku może nie jest za dużo przewodów, ale jeśli miałoby to Ci jakoś pomóc, to bardzo proszę. I jeszcze link ode mnie: http://www.tpub.com/content/engine/14081/css/14081_90.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Listopada 2007 Dzięki wielkie Praetorian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 19 Listopada 2007 Witam. W dniu dzisiejszym zabrałem się za silnik. Skleiłem dwa elementy z których powstał silnik wraz ze skrzynią biegów. Następnie powycinałem z wyprasek elementy które będą dołączone do silnika Nie miałem pewności czy rama jest prosta więc założyłem koła i okazało się że jest super. Wszystkie koła dotykają podłoża. A to zakupiłem dzisiaj żeby ulepszyć chrom na niektórych elementach. Zachwilę dołącze zdjęcie silnika według którego będę malował silnik z modelu. Oto te zdjęcia silnika Cummnis N14 Po przyglądnięciu się zdjęcią i silnikowi modelu to jest on bardzo podobny do silnika prezentowanego na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 20 Listopada 2007 Witam. Pomalowałem silnik podkładem oraz elementy chłodnicy. Jak to wyszło oceńcie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Malowanie klasa, ale na skrzyni biegow widac niedoszliwane laczenie polowek od strony walu. BTW, to takie cos kratkowanego na koncu skrzyni to jest chlodnica oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 20 Listopada 2007 Malowanie klasa, ale na skrzyni biegow widac niedoszliwane laczenie polowek od strony walu. BTW, to takie cos kratkowanego na koncu skrzyni to jest chlodnica oleju? Wiesz Majek no wygląda to na chłodnicę i bardzo prawdopodobnie że nią jest. W internecie znalazłem chłodnice oleju skrzyni biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Bo to jest chłodnica oleju skrztni biegów. Myśle że kolega poprawi to łączenie od spodu skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 21 Listopada 2007 Witam. Łączenie od spodu skrzyni poprawiłem zdjęcia jutro wrzucę jak zrobię je przy świetle dziennym. Silnik pomalowałem w kolorze w jakim będzie zamontowany w samochodzie, Black Gloss Model Master. Pokrywę zaworów pomalowałem w kolorze Red Gloss Model Master. Tak samo filtr oleju Z boku kabiny jest wlot powietrza postanowiłem go troszkę przebudować. W tym celu wyciąłem plastikową kratkę a w to miejscę zamontuję siatkę o grubości oczka 0,30mm. I złożyłem kabinę w całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Listopada 2007 Mam pytanie dotyczące elementów zaznaczonych na zdjęciach. Do czego służą te dwa zbiorniczki? Oraz te elementy przy każdym kole czy są to elementy układu hamulcowego i są do nich doprowadzone przewody? Fotografia silnika w świetle dziennym Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 Na pierwszej fotce wygląda mi to na regulator ciśnienia powietrza i odwadniacz, na drugiej fotce są to siłowniki hamulcowe. Do wszystiego powinno się podpiąć przewody pneumatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Listopada 2007 Na pierwszej fotce wygląda mi to na regulator ciśnienia powietrza i odwadniacz, na drugiej fotce są to siłowniki hamulcowe. Do wszystiego powinno się podpiąć przewody pneumatyczne. Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 Odnośnie malowania, to mam wrażenie, że za grubo farba jest położona. Skórka się zrobiła i średnio to wygląda. Nastepnym razem cienkie warstwy i kilka, a nie jedna gruba żeby wszystko od razu zakryć Reszta cacy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Listopada 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Listopada 2007 Wydaje mi się że czarna była troszkę za gęsta. Dzisiaj kilka fotografii elementów silnika. Kolektor Wiatrak chłodnicy Podłoga kabiny pomalowana podkładem i chyba tak zostanie bo wygląda super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 22 Listopada 2007 Share Napisano 22 Listopada 2007 Skórka się zrobiła i średnio to wygląda.A wlasnie mialem pisac, ze fajnie sie zlozylo, ze powstala skorka na bloku silnika, bo wyglada to jak imitacja faktury odlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi