TerraIncognita Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 Gunze H303 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 Halo!! Coś cicho się tu zrobiło. Mam nadzieję że temat nie umarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Witam, witam. Oczywiście temat żyje i ma się dobrze. To ja wybyłem, na czas jakiś z miejsca zamieszkania, ale już wróciłem i zasiadam do dalszej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Witam. Model sklejony tak na 99 % . Zostały kanistry z tyłu, jakiś uchwyt, no i te koła . Troszke się boję je spłaszczać, ale z drugiej strony kusi mnie spróbować tego triku z tą dwuskładnikową masą . No nic, oprócz tego że model sklejony, to też i już w podkładzie. użyłem akrylowego humbrola w sprayu. No i muszę jeszcze wykombinować jakieś śruby na tą tarczę. A tak dziś wygląda mój stryker: Mam nadzieję że ten stryker, choć w niewielkim stopniu spełnia podstawowe kryteria modelarstwa i z czystym sumieniem będę mógł się wziąć za następny model. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Dziabaj dziabaj! Moje ulepki wyglądają jeszcze gorzej, a jakoś je tu pokazuję. Powiedz mi z tym podkładem. Kładłeś jedną konkretną warstwę czy kilka cieńszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 No nareszcie coś się ruszyło. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 W kwestii podkładu, to po prostu zagruntowałem cały model za jednym razem, jedną warstwą podkładu. Grzegorz, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 22 Maja 2015 Autor Share Napisano 22 Maja 2015 Witam. Zwracam się do szanownego grona z zapytaniem o koła do mojego strykera. Otóż wyszperalem w necie firmę ET model, która ma w swojej ofercie dwa rodzaje obciążonych kół do strykerow ( ER35-010 i ER35-011) Obydwa produkty, pomimo różnych numerów katalogowych występują pod tą samą nazwą. Moje pytanie brzmi. Jaka jest różnica między tymi wyrobami? Być może skuszę się na jakiś dodatek do mojego modelu i będą to właśnie żywiczne koła. Czy szanowni koledzy byli by tak uprzejmi i podpowiedzieli, które z wyżej wymienionych produktów mógłbym wybrać, aby zachować zgodność z oryginałem. Za ewentualne wskazówki z góry dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 22 Maja 2015 Autor Share Napisano 22 Maja 2015 Zagadka rozwiązana. Koła o numerze ER35-011 są przeznaczone do strykerow z AFV club, a ER35-010 do tych z Trumpetera. Przepraszam za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 23 Maja 2015 Autor Share Napisano 23 Maja 2015 Przepraszam za kolejny post pod postem, ale tym razem na prawdę proszę o poradę. Mój pomocnik, zwrócił mi uwagę, ze w modelu nie ma linki wyciągarki. Co prawda podrzucił mi swoją metalową linkę pochodzącą z jakiegoś rosyjskiego czołgu, ale problem w tym, ze nie posiadał do nich końcówek amerykańskich, tylko rosyjskie ( chodzi mi o te uszy na końcach liny, nie wiem jak to się fachowo nazywa ). Z informacji jakich mi udzielił, wiem, ze jest firma Eureka XXL i oni robią metalowe linki do amerykańskich współcześniaków. Problem w tym, że na ich stronie, znalazłem liny tylko do Abramsa i Bradleya. Podpowiedzcie proszę, czy te linki będą pasowały do Strykera? Za wszelkie info, z góry dziękuję. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 A może użyjesz tych uchwytów z zestawu Trumpetera ? Jeśli pamięć mnie nie myli to tam chyba lina stalowa jest odlana z plastiku. Zatem odetnij końcówki, wywierć dziurę odpowiednią do średnicy liny i sklej a następnie bądź zadowolony z efektu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 24 Maja 2015 Autor Share Napisano 24 Maja 2015 A może użyjesz tych uchwytów z zestawu Trumpetera ? Jeśli pamięć mnie nie myli to tam chyba lina stalowa jest odlana z plastiku. Zatem odetnij końcówki, wywierć dziurę odpowiednią do średnicy liny i sklej aa następnie bądź zadowolony z efektu ;) Rozwiązanie banalnie proste, niestety niewykonalne z powodu braku tej linki w zestawie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Sprawa jest następującą Widziałeś na tych Strykerach liny holownicze ? Ale tylko na tych rozpoznawczych? Jeśli ich nie mają to nie doklejaj na siłę bo to zakłamuje rzeczywistość. Poza tym mogą faktycznie nie mieć tych lin, ponieważ to wozy rozpoznawcze i ewakuacja ich z pola walki jest bardzo trudna bądź niemożliwa ...Jednak, jeśli widziałeś liny na nich to zamontuj te od M2/3 Bradley bo mają podobną wagę i nie sądzę, że specjalnie do Strykerow zamawiali osobne liny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 24 Maja 2015 Autor Share Napisano 24 Maja 2015 Oto jedyny dowód jaki posiadam, że te Strykery, czasem jednak mają liny holownicze: Oczywiście ja nie mam jakiegoś, strasznego ciśnienia, co by tą linkę montować. Po prostu chciałem tchnąć troszkę życia w model. Producent dał jakieś tam tobołki i figurki, ale nawet tak nie doświadczony modelarz jak ja, wie i widzi, że to co dał Trumpeter, to tzw. kicha. A wracając do linki. Oto co dostałem od kumpla: Patrząc na fotkę oryginału, to uważam, że moja linka jest chyba za gruba. A co Wy sądzicie, drodzy podglądacze? Jak pisałem, nie czuje musu montowania żadnych tobołków, czy linek, ale myślę, że ożywiło by to model. To tyle na teraz. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 Ja bym tą linkę od kumpla dał. Jak nie ma musu, a chcesz tchnąć trochę życia w model to dawaj! ;) Jak Ci się będzie podobał to już sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Z liną możesz spróbować coś takiego. Obierz jakiś przewód z izolacji byle był cieniutki (zawsze możesz kilka żyłek wyciągnąć jeżeli jest za gruby). Jeden koniec zamówić w imadle, a drug8 wokół haczyka. Następnie umieść haczyk w wiertarce i jazda. Po kilku próbach powinna ci wyjść całkiem ładna lina. Zaletą tej metody jest że możesz sobie dowolną linę do swoich potrzeb wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Ręcznie też wystrugasz to, o czym pisze bazylms, to tylko kilkanaście centymetrów, tylko używaj jak najcieńszych drucików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 zawsze możesz zrobić coś takiego jak ja oczko na linę wykonać samemu trochę blachy miedzianej, wypisany długopis, linijka i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 26 Maja 2015 Autor Share Napisano 26 Maja 2015 Serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi Panowie. Pomysły na zrobienie linki genialne i raczej nie skomplikowane, a przecież w prostocie siła. Jak tylko znów znajdę czas na modelowanie, na pewno wykorzystam Wasze porady. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 Witam po troszkę przydługiej przerwie. Stryker jest już w zasadzie gotów do malowania, a ja muszę poczekać do wypłaty, co by sobie aerograf kupić. Obecnie jestem na etapie wymiany wszelkich zestawowych uchwytów tudzież klamek od włazów z plastiku na druciane. Nie które trzeba było dorobić, bo w pudle ich brakowało. Ogólnie siedzę na Prime Portal i studiuję fotki. Jak zobaczę, że coś jest na pojeździe w oryginale, zaraz metodą prób i błędów to dorabiam. Na razie wstrzymałem się z tą nieszczęsną linką, ale nie wykluczone że ją dorobię. Kwestię oczka tej linki mam już obcykaną. Ok, dość pisania, tak na chwilę obecną wygląda mój M1127 Stryker RV: Tych kół też raczej nie będę spłaszczał. Po prostu się boję że coś spartolę i będzie lipa, a dostać żywiczne koła do tego pojazdu, to na prawdę duża sztuka. Co wygrzebie je w jakimś sklepie modelarskim, okazuję się że są już nie dostępne. To tyle na teraz. Pozdowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Bardzo obiecująco wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 zawsze możesz zrobić coś takiego jak ja oczko na linę wykonać samemutrochę blachy miedzianej, wypisany długopis, linijka i gotowe Jak stosujesz wypisany długopis w produkcji oczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Wypisany długopis służy do zrobienia półokrągłego profilu. Należy nim rysować przy linijce naciskając nieco, nachodząc na wirtualne linie aż uzyskamy pożądany kształt - coś takie mini i odwrócone "angielskie koło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 ok, dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2015 Witam, witam. I znów była dłuższa przerwa, no ale musiałem poczekać na święto Matki Boskiej Pieniężnej, by kupić sobie sprzęt malarski. Mój pojazd rozpoznawczy dostał już kolorek, oraz oznakowanie i wygląda tak: Do pomalowania Strykera użyłem farbki nie co innej niż to podała instrukcja. Zamiast Hobby Color h303, model psiknąłem farbą Vallejo Air 71022 Cam. Green. Kolory nie identyczne, ale bardzo do siebie podobne. Prosił bym bardzo o chwilowe nie zwracanie uwagi na wygląd felg. Po prostu zabrakło mi podkładu, a malowanie pędzelkiem po gołym plastyku, nie wyszło im na dobre. Łopatę i inne narzędzia pomalowałem metalizerem gunze 212 ( matalowa część ) i tamiya XF-60 Dark Yellow ( drewniane trzonki ). kalki położyłem dosłownie przed chwilką, wiec model wymaga ponownego nabłyszczenia, a potem już tylko wash, mat i pigment, który zanabyłem za radą kolegi, by go troszkę ubrudzić. Na sam koniec przewiduję jeszcze jakieś tobołki, więc na razie nie montuję, żadnych pasów mocujących i kanistrów z tyłu. Ok, to tyle na teraz. Liczę, że doświadczeni modelarze i fani U.S. Army nie zlinczują mnie za to, ze bez żadnego doświadczenia, ośmieliłem się budować model, tego pięknego pojazdu. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi