Lucas HS Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 (edytowane) To i ja rozpocznę swoją zabawę z tym oto modelem: Link do szczegółowego In-Boxa Żeby nie było, ogólna fotka "nienaruszonych" części: Siedem części... wycięte są z ramki (prawie odrazu po otrzymaniu paczki), w celu porównania z fotami oryginału i próby spasowania. Nic nie sklejone, nawet nie szlifowałem: W więc do roboty... model będzie przedstawiał polskiego Miga 29 UB z numerem 15. Stacjonuje on w bazie Pierwszej Eskadry Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Maz.: Źródło schematów Pierwsze za co się wezmę to komory podwozia, golenie, koła. W modelu stawiam właśnie na wnęki, podwieszenia, oraz kokpit, są one bowiem bogate w szczegóły, okablowania... są poprostu bardzo ciekawe. Nie kupiłem do modelu elemetów fototrawionych, ani części żywicznych, są to zabawki jak dla mnie za drogie, pozatym bardziej satysfakcjonuje dorabianie części z przeróżnych kabelków, drutów, płytek polistyrenowych.. etc. W konkursie biorę udział, by sprawdzić czas w jakim potrafię zrobić model, ewentualnie porównać się z innymi. Nie gwarantuję, że z modelem skończę na czas, MiG ma być zrobiony dobrze, a nie szybko. No cóż... rozpisałem się trochę. Liczę na waszą pomoc w budowie modelu. Aha, zapomniałbym... do modelu dokupię oczywiście specjalne kalkomanie. LINK Jak uda mi się cósik pogrzebać przy czerwonej piętnastce to dam znać Pozdrawiam, Lucas HS. Edytowane 5 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Listopada 2007 Autor Share Napisano 15 Listopada 2007 Witam, pogrzebałem trochę... chciałbym ukazać wam niedoskonałośc modelu: 1. Pedały zupełnie inne jak w oryginale;własnie je poprawiam, przednie wyszlifowane, a tylnych nie potrafię ugryść, chyba podłogę rozetnę... 2.Zupełnie inne połączenie prawego panelu (przedniego pilota) z główna tablicą. 3.Różne inne takie... np. patrzcie: Jest sobie główna tablica, patrzymy na nią, i schodzimy wzrokiem w jej dół, i potem są różne baboły, płucienna osłonka drążka sterowego...w modelu tego nie ma...musze poprawić(dorobić) i pełno kabli... Porównajcie proszę sami foty oryginału z fotami modelu: A dokładnie ten egzemplarz Mig'a 29 chcę wykonać w 48-mio krotnym pomniejszeniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Ładny modelik będzie Ale ja chyba ten samolot oglądałem na lotnisku na Bemowie w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Witam! Jeżeli chcesz odwzorować kokpit tak jak w orginale to czeka Cię dużo pracy. Trzymam kciuki i czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 16 Listopada 2007 Autor Share Napisano 16 Listopada 2007 Witam, dorobiłem "ścianki", które wypełniają okropne dziury pod tablicą, aha, podłogę rozciąłem na dwie części, tablica wyszlifowana do grubości kartki papieru i wywiercone otwory (pod tablicę podkleję białą płytkę, pokrytą czarną farbą z wydrapanymi wskaźnikami), nie wygląda że zrobiłem dużo, jednak, męczyłem się długo co by tu zrobić, żeby odwzorować najlepiej oryginał... mam już jako-taką koncepcję na zrobienie kokpitu, jutro przysiądę, a teraz foty: Komentujcie proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 No nieźle A fakturę podłogi zrobiszcz? Można by jeszcze prowadnice do fotelu katapultowego poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Świetny pomysł z tym dodawaniem zdjęć oryginału. Gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Witam, przedstawiam wam kolejne foty relacjonujące moją pracę nad Migiem: 1.Wnęka podwozia przedniego: 2,3. Stan kokpitu: sklejony fotel i dorobione do niego takie białe coś , przyklejone "rury: przy podłodze, po lewej i prawej, oryginał kilka postów wyżej(tak dla porównania), aha, poszpachlowałem i wyszlifowałem już łączenie dorobionych scianek za tablicą: Uff, jak sobie pomyślę, że tyle samo pracy czeka mnie z kabiną drugiego pilota to wiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Listopada 2007 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2007 Witam. Zawsze podobały mi się te maszyny. A jeszcze bardziej podczas lotu. Gdy byłem na unitarce w Przasnyszu tam nad jednostką pewnego dnia ok 30-40m nad ziemią latały sobie takie dwie albo trzy maszyny. Normalnie piękny widok któremu towarzyszy ten dzwięk z silników. Jak się dowiedzieliśmy później były to maszyny z Mińska Mazowieckiego które często sobie ćwiczą nad tamtejszą jednostką. Z ciekawością będę śledził tą relację i czekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Witam, dorobiłem wzmocnienia wewnątrz kadłuba, żeby części nie poodpadały, a model był sztywny:): Prównuję sobie usadowienie przedniego golenia w modelu i realu...(w modelu oczywiście będą te ukośne cienkie pałągi... ale w realu goleń łączy się z resztą po lewej i prawej a nie na środku, jak w modelu) Porównanie usadowienia jednego z dwóch goleni głównych(w tle zdjęcia oryginał): Zdjęcie poglądowe na wnękę głównego podwozia: O ile goleń przedni, i jego usadowienie poprawię, o tyle głównego nie zdołam ugryźć cała wnęka jest do chrzanu, nic nie pasuje, jest o wiele za głęboka)... to tyle na dziś, proszę, wypowiedzcie się.... Pozdrawiam, Lucas HS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Jak bys potrzebowal zdjec jakichs kokretnycj szczegolow, to wal. To samo dotyczy z reszta kolegi JW. Nie mam tylko zdjec gory kadluba i kokpitu, bo technikowm zabraklo drabinki. Mieli dowiesc, ale wiadomo, jak sie to wszystko skonczylo (mam na mysli AirShow 2007). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Witam, wkleiłem "pałągi" łączące drążek sterowy z czymśtam w głębi kabiny wydaje mi się że z pedałami, ale zastanawiam się po co... proszę więc osoby, które znają się na tym o wytłumaczenie : Tu widać jakie krzywe dorobiłem pedały : Pozatym na powyższych fotach widnieje czerwony kabel, który wychodzi od drążka sterowego do... drążka sterowego PS: kokpit wklejony tylko na maksolu:) Pozdrówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Po prawej stronie tablicy przyrządów, u góry widać wyświetlacz radiostacji, polskie tego nie mają. Kabli w kabinie nie zobaczysz, są schowane, kabina nie ma fotela i prawdopodobnie wiązki zostały wyjęte na czas remontu. Brak fotela można poznać po braku przyciągacza nóg normalnie biegnącego od pedałów blisko drążka do fotela. Pod tablicą na górnej krawędzi otworu na nogi powinien być sznur przyciągacza. Piętnastka (i nie tylko) po prawej stronie u góry tablicy,. a w zasadzie nad nią ma GPS (dokładnie nad wyświetlaczem IPW). No i nie jet tak "zjechana" wygląda nieco estetyczniej . Nie ma też wyświetlacza na bocznym panelu po prawej stronie. Jutro postaram się wrzucić kilka fotek "64", praktycznie identyczna z "15". Zobaczysz co jest pomiędzy kabinami i jak wygląda zasłonka kabiny do lotów bez widoczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Ależeś mi dojechał :(... oki, czekam bardzo na foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Byś nie musiał czekać do jutra i zabrał się za robotę dwa zdjątka panelu GPS, wprawdzie z "bojówki", ale jest taki sam i w tym samym miejscu. Druga kabina ma tylko mały wyświetlacz umieszczony na tablicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 A ten panel to zrobię dopiero po wklejeniu całości kabiny do modelu, poszpachlowaniu...bo inaczej nie da rady...dziękuję Ci bardzo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Lotnictwo to nie moja działka ale w takiej skali to ah.. i bedę śledził Twoja relacje z budowy. To co narazie zrobiłeś zapowiada się ciekawie i obiecująco na dalszy ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 (edytowane) Tak jak obiecałem podsyłam pierwszą cześć, wklejam miniatury aby szybciej się otwierało, a reszta na serwerze IS viewtopic.php?p=67202#67202 W tym topiku umieściłem fotki. Edytowane 20 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Listopada 2007 Autor Share Napisano 20 Listopada 2007 Dziękówa!! Skąd masz te foty?? Widzę, że czeka mnie spooooro roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Dziękówa!! Skąd masz te foty?? Widzę, że czeka mnie spooooro roboty... - foty na 100% z Fulcruma Toyo - wrzuc je tez w odpowiednie miejsce w dziale Walkaround, a tu moze tylko linkuj. Wszystko bedzie w jednym miejscu - zawsze to latwiej odszukac... Dzieki Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 OK, zmieniłem i dorzuciłem nowe, mam nadzieję, że przydadzą się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Listopada 2007 Autor Share Napisano 27 Listopada 2007 Witam, po dłuższej przerwie, podczas której moje życie kręciło się wokół pewnych problemów rodzinnych, usiłowaniu nauczeniu się czegokolwiek by nie mieć najgorszych ocen w szkole (hoho.. to już pierwsa klasa gimnazjum , coraz więcej nauki)... było tez pare "wieczorków" kiedy siedziełem nad kokpitem do 2 w nocy... chciałbym przedstawić efekty mojej pracy: Kończę własnie obrabiać główne, dolne wloty powietrza: Usunąłem źle przez Academy zrobione duperele, zrobie je sam w tym, uwolnionym już od nic nie odwzorowujących "pudełek", miejscu: Dorabiam elementy do fotela katapultowego: Pzrepraszam Was bardzo za dupiate foty... próbowałem robić je w mniejszej rozdzielczość by szybciej wchodziły na fotosika... niestety jakość znacznie się pogorszyła... następne foty będą robione dawną techniką Pozdrowienia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 27 Listopada 2007 Share Napisano 27 Listopada 2007 Przecież zdjęcia możesz pomniejszyć w praktycznie każdym programie graficznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Listopada 2007 Autor Share Napisano 27 Listopada 2007 Masz rację, podkreślam jeszcze raz: to byla tylko próba (a, że nieudana to inna rzecz). Pozdro 4 all. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 29 Listopada 2007 Autor Share Napisano 29 Listopada 2007 Witam! Na samym początku walnę pytankiem do osób wdrążonych w temat: czy elementy, połaczone z fotelem katapultowym (zaznaczone na fotce czerwonym kółkiem) kablami, mam rzucić na fotel czy włożyć za niego? A tu prace nad fotelem: Walczę z nim ciągle Aha... zapomniałbym podziękować koledze JW za TEGO walkarounda, oraz koledze PKD4GA za TEGO... no i z góry koledze Majkowi za przyszłego walkarounda Dzięki jeszcze raz, Toyo - Tobie też, wielkie DZIĘKS!! Pozdrawiam... Update: Machnąłem na szybciocha, by sprawdzić powierzchnię i jest ona GITES, niestety użyłem starego już pędzla i zostało trochę włosków, które usunę bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi