Tenggeri Napisano 2 Grudnia 2007 Share Napisano 2 Grudnia 2007 Widzę, że tu sami "pancerniacy". Może doradzi mi ktoś z czego zrobić trawę na dioramce. Zastanawiam się i nic nie przychodzi mi do głowy. Myślałem zrobić z tych warstw co są na gąbkach do zmywania naczń albo z trocin pomalowanych na zielono lub z mchu. Jak myślicie który pomysł będzie najlepszy? Jak macie jakieś pomysły to też możecie podrzucić. Mówię z góry, żę nie mam doświadczenia w dioramkach, będzie to moja pierwsza.Szukałem już na forum ale tam prawie nic nie ma o wykonywaniu dioramek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 2 Grudnia 2007 Share Napisano 2 Grudnia 2007 W sklepie można zakupić tzw. trawę statyczna (dość tania) lub zrobić z włosia pędzla. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 2 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2007 ale trawe z włosia pędza troche przy tym roboty by było . Tiger ja myśle że ten sposób z trociną jest najlepszy z tych których wymieniłeś chociaz przyznam ci sie ja też bede robił swoją pierwszą dioramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 2 Grudnia 2007 Share Napisano 2 Grudnia 2007 Chyba zrobię powierzchnię z jakiegoś kleju do płytek typu atlas czy cersanit i na to posypę trochę trocin lub tego włosia z pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 2 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2007 Też dobry pomysł, to jest twój wybór życzę ci powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 2 Grudnia 2007 Share Napisano 2 Grudnia 2007 Trociny różnych grubości rozsypać na płytkę posmarowaną wikolem. I potem zabawa z aero i cieniowanie. Albo gotowa trawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 12 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2007 Przepraszam za taką przerwę w pracach ale wiecie nauka i takie tam A oto i zdjęcia modleu No i to na tyle Przepraszam za słabą jakośc zdjec ale brak apartu i zdjęcia są robione z kamerki komputerowej A co do modelu to jest jeszcze przy nim dużo pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2007 Witam Tak na początek to przepraszam was za to że nie wrzucałem fotek z postępów mojej pracy ale wiecie święta i takie tam No to bez obijania w bawałne przechodze do rzeczy: Model został pomalowyany ale jeszcze gdzie niegdzie potrzebyjue poprawek. Podłoże w wierzy pomalowałem na brązowo i nałożyłem jeszcze na to sidoluks. No i to na tyle:) Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Hejas No co ja Ci tu mogę powiedzieć. Tylko tyle że trzonki szpadla, siekiery, młotu to raczej brązowe bo myślę że nie malowali ich na zielono bo to strata czasu i pieniędzy, chyba że się mylę. (prośba o sprostowanie) A tak po za tym to znasz moją opinię... Pzdr Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Po krótkiej przerwie wrzuce foty z ostatnich dni pracy A oto i one Zaczne od wierzyczki w której się ostatnio nic nie działo Tutaj pokazana jest rdza z lewej strony a tutaj z prawej strony Sturerka No i to by było na tyle Czekam na wasze komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 To ja może się wypowiem o gąsiennicach, mógłbyś je jakoś "pordzawić" (ja to robię pastelami), a później przetrzeć jakimś metalizerem. To samo z wydechem. No i mógłbyś spróbować zrobić zwisy gąsek, wiem że to gumisie ale spróbować można Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 NO już gąski mam żę tak powiem zmetalizowane ale nie pordzwaione a co do opusczenia ich to nie ma siły żeby z nimi coś zrobic. Foty wrzuce może wieczorem więc zobaczycie jak to wszystko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 wierzyczki Samo ż. Nie wymienia się na wiara. Czy mi sie wydaje, czy przy kołach, na podwoziu i przy narzędziach przebija goły plastik? Na fotce od spodu widać, że błotniki pod spodem są niepomalowane. Jeśli tak, to mam nadzieję, że to poprawisz. Piszesz, że użyłeś sidoluxu do wnętrza nadbudówki. Czemu nie nałożyłeś na cały model przed zabawą z pigmentami? Mógłbyś spróbować zrobić jakiego wash'a żeby ożywić model. Może ukryłoby to trochę lekko widoczne smugi od pędzla. Popracuj jeszcze trochę pędzlem nad Sturerkiem. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 No i jak mówiłem Matthew wrzucam fotki Na początek gąsiennice zrobiłem to tak że pomalowałem gąski całe na czarno następnie dałem sidoluks i pomalowałem na aluminiowo ogniwka gąsiennicy i jeszcze raz sidoluks. I wydaje mi się że gąsiennice są nierdzewne :P a tutaj wydech no i to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 I wydaje mi się że gąsiennice są nierdzewne Wydaje ci się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 A to sorry pomyliłem się i to gróbo hmm ale jak wspomniał Matthew zeby dac rdzy troche na te gąski to niewydaje wam się że jej nie będzie za dużo na całm modelu?.Czekam na waszą rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Ja zawsze "urdzewiam" gąski na max. a reszte modelu jakoś tak nie specjalnie W zasadzie zobacz (pozwolę wstawić link): http://i22.tinypic.com/14lu9n4.jpg http://i16.tinypic.com/6x1001y.jpg http://i2.tinypic.com/6ty1dmw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Rady powiadasz... 1) Przemaluj narzędzia - nie wiem dlaczego ich uchwyty też pomalowałeś na brązowo. 2) Zmyj to brązowe coś - szczególnie z zawiasów i wydechu. 3) Gąsienice rdzewiały. Serio. Poza tym w czasie jazdy osadzało się na nich błoto i kurz - weź to pod uwagę. 4) Przed dalszym "brudzeniem" pokryj model błyszczącym lakierem i zapuść wszystkie zagłębienia, nity etc. mocno rozcieńczoną ciemną farbą - model nabierze trójwymiarowości. 5) Brudzenie - temat rzeka... gorąco polecam te artykuły: KLIK!. Pisane są prostym językiem, nie powinieneś mieć problemów ze zrozumieniem, a nawet jeśli, to od czego są słowniki. Jeśli możesz zrób coś z wnętrzem. Podłoga jest zbyt czysta; drewniane podkłady zrobili ze stylowej wiśniowej szafy? Jakieś ślady zużycia też wiele by dały. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 Dzieki za rady chłopaki ale wiecie jeszcze dużo czasu przede mną i sporo pracy. Napewno dostosuje się do waszych porad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OBI Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Dostrzegam niedomalowane miejsca na modelu, ale myślę że chwilowe i to poprawisz ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Sprawy gąskowe są odwiecznym tematem dyskusji modelarski Ja jednak uważam, że rdzewienie gąsek to przegina. Tak samo nie powinny być czarne i tylko przetarte. Swego czasu malowałem mieszanką czarnego i metalizera a potem przecierałem pastelami żeby trochę przykurzyć i uplastycznić. Wychodziło znośnie. Rdzy na gąsienicach nie może być bo fizycznie nie ma takiej możliwości na eksploatowanym pojeździe. Mogą być bardziej lub mniej przykurzone ale nie pordzewiałe. Jeśli chodzi o ułożenie gąsek to ja je po prostu "zszyłem" igłą z nitką , góra z dołem, w mniej widocznych miejscach i trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 Właśnie się dziwiłem że gąski rdzewieją co powiedzieli koledzy wczesniej bo pojazd przeciaz się porusza więc tej rdzy nie powinno byc. Ja gąski mam gómowe i nie musiałem ich zszywac bo mam na takie specjalne zaczepi . Nie opalałem ich ani nic nie robiłem w tym kierunku tylko je zczepiłem i tak zostawiłęm. Trzymają się świetnie i nie mam zadznych zastrzezeń do nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 1) Przemaluj narzędzia - nie wiem dlaczego ich uchwyty też pomalowałeś na brązowo. 2) Zmyj to brązowe coś - szczególnie z zawiasów i wydech Jonak poprawiłem to co mówiłeś tylko że nie dałem jeszcze washa. Ale to z czasem No i to są foty: Poprawiony wydech A tutaj narzędzia ale nie uzyskałem koloru drewna więc jest jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Sprawy gąskowe są odwiecznym tematem dyskusji modelarski Ja jednak uważam, że rdzewienie gąsek to przegina. Tak samo nie powinny być czarne i tylko przetarte. Swego czasu malowałem mieszanką czarnego i metalizera a potem przecierałem pastelami żeby trochę przykurzyć i uplastycznić. Wychodziło znośnie. Rdzy na gąsienicach nie może być bo fizycznie nie ma takiej możliwości na eksploatowanym pojeździe. Mogą być bardziej lub mniej przykurzone ale nie pordzewiałe. Jeśli chodzi o ułożenie gąsek to ja je po prostu "zszyłem" igłą z nitką , góra z dołem, w mniej widocznych miejscach i trzymało. jeśli chodzi o nierdzewienie pojazdów, gasek itp. mała próbka http://www.news.navy.mil/...N-3236B-001.jpg - zdjecie jest duże mozna powiększać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2007 nie chce sobie nabijać postów ale ta fota mi nie działa sprawdze za jakąś 1 godzine moze w tedy będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi