Drozdek Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 No to zaczynam bardziej zaawansowany projekt. Na początku wspomniany Boeing wraz z oświetleniem a drugi model również duży będzie oraz również samolot pasażerski ;) Chwilowo tylko jedna fotka dla uzmysłowienia wielkości modelu (52,5cm długości i 47,6cm rozpiętości). Dzisiaj rozpocząłem więc aktualizacja oraz kolejne fotki będą po zmontowaniu układu oświetlenia. Może w tym miesiącu się wyrobię ;) PS. Jeśli ktoś z Trójmiasta znający się na elektronice to bardzo proszę o kontakt w celu małej pomocy przy montowaniu układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 No proszę :-) Będę robił podobny projekt ale Boeing transportowy w wersji 8F. Twoje świetlenie będzie "mrugające"? Mi kolega z forum Modelarzy RC pomógł bardzo w tym zakresie. Będę instalował mrugające beacony, strobo na końcówki skrzydeł i na ogon. W razie pytań służę pomocą. I przede wszystkim trzymam kciuki za powodzenie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2015 Spadłeś mi z niebios więcej info na priv Razem będzie zamontowanych 17 diod na dwóch przełącznikach: - standard (10 diod w tym dwie czerwone mrugające) - podczas lądowania w nocy (7 diod) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Zacząłem dziś swojego 747-8F. Oświetlenie na końcówkach skrzydeł będzie faktycznie wyzwaniem. Będę musiał zastosować światłowody. Jest bardzo mało miejsca - jest mało plastiku w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2015 Mam dylemat co do umiejscowienia przełączników. 3 możliwości: a) przełączniki pod lekkim skosem z boku podstawki, b) przełączniki na górze podstawki (dalszy przełącznik) ale wysokość taka jak pierwszy, c) pod białą podstawką będzie jeszcze pudełko kartonowe po galaretkach w którym będzie bateria oraz na górze tego pudełka dwa przełączniki pionowo (pierwszy przełącznik pokazuje wysokość a drugi umiejscowienie) Oczywiście pudełko będzie pomalowane, prawdopodobnie na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 Moim zdaniem przełączniki powinny być ukryte, więc umieściłbym je wewnątrz podstawki, wprowadzając jedynie dźwigienkę gdzieś w mało widocznym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 4 Lipca 2015 Share Napisano 4 Lipca 2015 Wg mnie opcja pierwsza jest najlepsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 13 Lipca 2015 Autor Share Napisano 13 Lipca 2015 Mała aktualizacja ze względu na brak czasu, brak weny oraz wiele zniechęceń dlatego tak to się przeciągnęło. Mianowicie przełączniki będą w wymiarach "micro". Podsunięto również pomysł by silniczki wibracji w telefonie wykorzystać w silnikach Boeing'a. Wiele porażek nastąpiło, za każdym razem coś szło nie tak jak powinno. Rezygnacji z tego pomysłu również było kilka ale udało się! Najprostszy sposób zamontowania okazał się skuteczny a oto efekty pierwszego silnika: Teraz zaczęło się nakręcanie na dodanie efektu dźwiękowego i/lub potencjometru by regulować prędkość obrotów czterech silników. Co z tego wyniknie? Okaże się niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matee Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 A może by tak mu zrobić ruchome lotki, klapy itp. ? Albo wogóle RC ? A co do opcji to zgadzam się z kolegą - opcja "a". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Jak szaleć to proponuję tak (pewnie znane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Efekt silniczkow rewelacyjny. Tam wibracji nie ma? Przelacznik zdecydowanie w wersji mikro, np. takiej: (to pudelko po bateryjkach AAA), ten przelacznik ma ok. 5x5mm i dwa pstryczki zamykajace dwa obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 15 Lipca 2015 Autor Share Napisano 15 Lipca 2015 Zdjęcia przełączników wstawię później wraz ze zrobionymi wszystkimi silnikami. Łącznie będzie 4 lub 6 przełączników: 2 od oświetlenia oraz dwa (jeśli silniki podzielę na wewnętrzne/zewnętrzne) lub 4 (jeśli każdy silnik będzie miał osobny włącznik). Co do pytania kolegi kret69: wibracji nie ma ponieważ ciężarek który je powodował został odłączony. milczacy aż tak nie bawmy się w drobiazgi PS. końcowa scena mnie załamała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 15 Lipca 2015 Share Napisano 15 Lipca 2015 Czy podstawka to samoróbka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Lipca 2015 Share Napisano 15 Lipca 2015 W tym konkretnym modelu Revell'a jest ona w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 16 Lipca 2015 Autor Share Napisano 16 Lipca 2015 Silnik już poskładany "na sucho". Pozostały jeszcze trzy. Również załączam zdjęcie mikro przełącznika jak wcześniej obiecałem. Pozostało pomalowanie silników, przykleić na stałe i zabrać się za oświetlenie. Mam małą zagwozdkę czy robić odczepiane skrzydła w razie transportowania modelu. Jeśli tak to nie wiem w jaki sposób to zrobić. :( Slash tak, to jest oryginalna z pudełka podstawka. Mnie się podoba więc pozostanie. PS. Przepraszam za jakość ale byłem pewny, że jest lepsza (przynajmniej tak wydawało się na kalkulatorze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 17 Lipca 2015 Share Napisano 17 Lipca 2015 Mnie też się w sumie podoba. Mam do dawna zaczętego 747-400, ale tam akurat podstawki niestety nie ma, a jakiejś potrzebuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 18 Lipca 2015 Autor Share Napisano 18 Lipca 2015 Ryzykuję i malowanie silników wzorowane będzie tym zdjęciem: I mam dylemat przy podłączaniu silników do Boeing 747-8. Mianowicie chodzi o fakt którą opcję wybrać przy włączaniu silników: 1) jeden przełącznik - wszystkie silniki włączane od razu; 2) dwa przełączniki - pierwszy przełącznik włącza zewnętrzne silniki, a drugi wewnętrzne; 3) cztery przełączniki - każdy przełącznik do osobnego silnika. Gdyby ktoś robił ten sam model polecam stronę z prezentacją: http://747-8.lufthansa.com/pl/#/b747/experience/exterior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Ja bym dał jeden wspólny włącznik + potencjometr regulacji obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Też bym dał potencjometr ale nie mam gdzie go umiejscowić już... W podstawce nie będzie miejsca niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 A jak postępy prac nad samym modelem? Masz się czym 'pochwalić'? Ciekaw jestem jak Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Prace idą bardzo powoli ale w tygodniu postaram się skończyć silniki całkowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 A mi wreszcie udało się dolutować do diód SMD przewody, wreszcie będę mógł się zabrać za wykańczanie skrzydeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 A zdradzisz, czym lutujesz i skad brales diody SMD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Diody i inne części elektroniczne kupuję w tme.eu - mają ogromny wybór. Lutuję natomiast lutownicą grzałkową z dość mocno zaostrzonym grotem. Miałem obawy czy się to uda, ale poszło dość dobrze. Diód kupiłem sporo na zapas, bo wiedziałem że kilka na pewno "zaginie w akcji" i faktycznie, chyba ze 2 szt. spadły na podłogę i 'zniknęły'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Ja mam patencik że sobie SMD przyklejam na superglue bokiem do kawałka szyby i dopiero lutuję Temperaturę mam bodajże 340 stopni -> cyna ledwo się topi i jest taka fajna "gęsta", i topnik się długo utrzymuje. Najpierw pobielam końcówki drucika i pady w smd, potem przykładam drucik, lekkie dotknięcie z odrobiną cyny na grocie i gotowe. Po lutowaniu wystarczy pyknąć diodkę nożykiem i odkleja się od szkła bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi