Skocz do zawartości

Boeing 747-8 1:144 Revell + oświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to zaczynam bardziej zaawansowany projekt. Na początku wspomniany Boeing wraz z oświetleniem a drugi model również duży będzie oraz również samolot pasażerski ;)

Chwilowo tylko jedna fotka dla uzmysłowienia wielkości modelu (52,5cm długości i 47,6cm rozpiętości). Dzisiaj rozpocząłem więc aktualizacja oraz kolejne fotki będą po zmontowaniu układu oświetlenia. Może w tym miesiącu się wyrobię ;)

0932608e377bd4abgen.jpg

PS.

Jeśli ktoś z Trójmiasta znający się na elektronice to bardzo proszę o kontakt w celu małej pomocy przy montowaniu układu

Napisano

No proszę :-) Będę robił podobny projekt ale Boeing transportowy w wersji 8F. Twoje świetlenie będzie "mrugające"?

Mi kolega z forum Modelarzy RC pomógł bardzo w tym zakresie. Będę instalował mrugające beacony, strobo na końcówki skrzydeł i na ogon. W razie pytań służę pomocą. I przede wszystkim trzymam kciuki za powodzenie :-)

Napisano

Spadłeś mi z niebios więcej info na priv

Razem będzie zamontowanych 17 diod na dwóch przełącznikach:

- standard (10 diod w tym dwie czerwone mrugające)

- podczas lądowania w nocy (7 diod)

Napisano

Zacząłem dziś swojego 747-8F. Oświetlenie na końcówkach skrzydeł będzie faktycznie wyzwaniem. Będę musiał zastosować światłowody. Jest bardzo mało miejsca - jest mało plastiku w tym miejscu.

Napisano

Mam dylemat co do umiejscowienia przełączników. 3 możliwości:

a) przełączniki pod lekkim skosem z boku podstawki,

b) przełączniki na górze podstawki (dalszy przełącznik) ale wysokość taka jak pierwszy,

c) pod białą podstawką będzie jeszcze pudełko kartonowe po galaretkach w którym będzie bateria oraz na górze tego pudełka dwa przełączniki pionowo (pierwszy przełącznik pokazuje wysokość a drugi umiejscowienie)

Oczywiście pudełko będzie pomalowane, prawdopodobnie na czarno.

11651248_10204247047366630_865667828_n_zpsdrdg4ljj.jpg

11653285_10204247047326629_1074645414_n_zps2jbxds5y.jpg

11651202_10204247069647187_170659764_n_zpsfzoc18xe.jpg

Napisano

Moim zdaniem przełączniki powinny być ukryte, więc umieściłbym je wewnątrz podstawki, wprowadzając jedynie dźwigienkę gdzieś w mało widocznym miejscu

• 2 weeks later...
Napisano

Mała aktualizacja ze względu na brak czasu, brak weny oraz wiele zniechęceń dlatego tak to się przeciągnęło. Mianowicie przełączniki będą w wymiarach "micro". Podsunięto również pomysł by silniczki wibracji w telefonie wykorzystać w silnikach Boeing'a. Wiele porażek nastąpiło, za każdym razem coś szło nie tak jak powinno. Rezygnacji z tego pomysłu również było kilka ale udało się! Najprostszy sposób zamontowania okazał się skuteczny a oto efekty pierwszego silnika:

Teraz zaczęło się nakręcanie na dodanie efektu dźwiękowego i/lub potencjometru by regulować prędkość obrotów czterech silników. Co z tego wyniknie? Okaże się niebawem

Napisano

A może by tak mu zrobić ruchome lotki, klapy itp. ? Albo wogóle RC ? A co do opcji to zgadzam się z kolegą - opcja "a".

Napisano

Efekt silniczkow rewelacyjny. Tam wibracji nie ma?

Przelacznik zdecydowanie w wersji mikro, np. takiej:

P3052126.JPG (to pudelko po bateryjkach AAA), ten przelacznik ma ok. 5x5mm i dwa pstryczki zamykajace dwa obwody.

Napisano

Zdjęcia przełączników wstawię później wraz ze zrobionymi wszystkimi silnikami. Łącznie będzie 4 lub 6 przełączników: 2 od oświetlenia oraz dwa (jeśli silniki podzielę na wewnętrzne/zewnętrzne) lub 4 (jeśli każdy silnik będzie miał osobny włącznik).

Co do pytania kolegi kret69: wibracji nie ma ponieważ ciężarek który je powodował został odłączony.

milczacy aż tak nie bawmy się w drobiazgi

PS.

końcowa scena mnie załamała...

Napisano

Silnik już poskładany "na sucho". Pozostały jeszcze trzy. Również załączam zdjęcie mikro przełącznika jak wcześniej obiecałem. Pozostało pomalowanie silników, przykleić na stałe i zabrać się za oświetlenie. Mam małą zagwozdkę czy robić odczepiane skrzydła w razie transportowania modelu. Jeśli tak to nie wiem w jaki sposób to zrobić. :(

Slash tak, to jest oryginalna z pudełka podstawka. Mnie się podoba więc pozostanie.

11737021_10204348328018583_83020645_n_zpsicxqbsxb.jpg

11737097_10204348327898580_13707018_n_zpsdebybe7a.jpg

PS.

Przepraszam za jakość ale byłem pewny, że jest lepsza (przynajmniej tak wydawało się na kalkulatorze).

Napisano

Ryzykuję i malowanie silników wzorowane będzie tym zdjęciem:

20120531122-Lufthansa-Boeing-747-8-Engine1.jpg

I mam dylemat przy podłączaniu silników do Boeing 747-8. Mianowicie chodzi o fakt którą opcję wybrać przy włączaniu silników:

1) jeden przełącznik - wszystkie silniki włączane od razu;

2) dwa przełączniki - pierwszy przełącznik włącza zewnętrzne silniki, a drugi wewnętrzne;

3) cztery przełączniki - każdy przełącznik do osobnego silnika.

Gdyby ktoś robił ten sam model polecam stronę z prezentacją:

http://747-8.lufthansa.com/pl/#/b747/experience/exterior

Napisano

Też bym dał potencjometr ale nie mam gdzie go umiejscowić już... W podstawce nie będzie miejsca niestety.

Napisano

Prace idą bardzo powoli ale w tygodniu postaram się skończyć silniki całkowicie

Napisano

A zdradzisz, czym lutujesz i skad brales diody SMD?

Napisano

Diody i inne części elektroniczne kupuję w tme.eu - mają ogromny wybór.

Lutuję natomiast lutownicą grzałkową z dość mocno zaostrzonym grotem. Miałem obawy czy się to uda, ale poszło dość dobrze. Diód kupiłem sporo na zapas, bo wiedziałem że kilka na pewno "zaginie w akcji" i faktycznie, chyba ze 2 szt. spadły na podłogę i 'zniknęły'.

• 3 weeks later...
Napisano

Ja mam patencik że sobie SMD przyklejam na superglue bokiem do kawałka szyby i dopiero lutuję

Temperaturę mam bodajże 340 stopni -> cyna ledwo się topi i jest taka fajna "gęsta", i topnik się długo utrzymuje.

Najpierw pobielam końcówki drucika i pady w smd, potem przykładam drucik, lekkie dotknięcie z odrobiną cyny na grocie i gotowe.

Po lutowaniu wystarczy pyknąć diodkę nożykiem i odkleja się od szkła bez problemu