dziuba Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2016 Ok, rzuciłem okiem do wspomnianego przez M.A.V.a czytadła i śmiem się zgodzić Reasumując czeka mnie jeszcze dodatkowe wycinanie pokładu na dziobie i rufie. Btw. jakby ktoś był ciekaw postępów prac skoro już piszę: Otwory powycinane, siatka wklejona, podwyższenie burt usunięte, bulaje przewiercone, porobione otwory pod schodki na wylot (jak zakleję folią to od strony wewnątrz igłą zrobię dziury w folii i mam gotowe), aktualnie jestem na etapie wyrównywania niedociągnięć konstrukcyjnych, następnie naklejam folię, bulaje, schodki na burcie, wklejam pokład, maluję całość, wash, naklejam drewniany pokład. Jakby ktoś polecił jak zrobić szyby w bulajach i w którym momencie będę wdzięczny. Planowałem od wewnątrz wkleić folię przezroczystą i od tejże strony pomalować ją na czarno, ale wyjdzie za głęboko schowane w burcie... można by wyciąć z tej folii koła o średnicy tych 2mm i podkleić od spodu bulaja, natomiast nie mam pojęcia czym powycinać takie małe kółka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 Ja bym raczej proponował jakiś płyn przeźroczysty typu Clearfix lub Klej Uniwersalny Dragonowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 Prace trwają...wiem, wiem, brzydko i krzywo ale "I do my best" ;) Na to polecą 2 warstwy podkładu (+odrobina wypełnienia bo w niektórych miejscach nie byłem w stanie dobrze spasować kawałków folii) no i oczywiście farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 mmm....folijka, paskudna robota Powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 11 Lutego 2016 Autor Share Napisano 11 Lutego 2016 dzięki, przyda się najgorzej jest na dużych krzywiznach, za cholerę nie chcą się zgrać kolejne elementy potem Niemniej jednak po tygodniu klejenia jestem w połowie...połowy :3 I jestem bardzo zadowolony, że się tego podjąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Jeśli już chcesz się bawić w cuś takiego, to kładź pasy albo po skosie, albo naprzemiennie, na "iksa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Skala dość konkretna więc tą folijkę robisz na zakład czy na styk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 12 Lutego 2016 Autor Share Napisano 12 Lutego 2016 Robię na styk, układam piramidkę tj. 6-4-2 i dokładam po jednym, podług prób tak mi wychodziło najdokładniej. Co jakiś czas się zdarzają małe luki, musi to wynikać z różnych krzywizn bo tnę 5cm kawałki z taśmy o tejże szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Ta folia to jakiś mur ? Na tej stronie jest zdjęcie (małe ale jest) planóf :-) poszycia http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=13&t=57213&start=540 wygląda to całkiem inaczej :-) Swoją drogą szkoda że nie idzie rozszyfrować o co biega z tymi planami , czy są do kupienia czy ktoś ma i nie da ?, jakoś nie po naszemu tam piszą :-) U mienia też dwusmark jest w skali 200 ale jeszcze nie czas na niego :-) Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Robię na styk, układam piramidkę tj. 6-4-2 i dokładam po jednym, podług prób tak mi wychodziło najdokładniej. Co jakiś czas się zdarzają małe luki, musi to wynikać z różnych krzywizn bo tnę 5cm kawałki z taśmy o tejże szerokości No ale Bismarck był w większości spawany i w tej skali szwów nie powinno być widać. Onegdaj zrobiłem poszycie przy pancerniku ale to był pierwszowojenny nitowany na zakładkę. I tam to robiło"robotę". A zrobiłem to z papieru samoprzylepnego do drukarek atramentowych. Po pomalowaniu efekt jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 6 Marca 2016 Super Moderator Share Napisano 6 Marca 2016 Plany poszycia znajdziecie tutaj: http://bismarck-tirpitz.com/ Tzn - w książce, która trzeba najpierw kupić... Tak na marginesie - to jaki jest sens nakładania tego z kawałków folii? Nie lepiej by było wyryć połączenia poszycia jakimś delikatnym skrobakiem? Mnie też czeka ta 200-tka za jakiś czas dlatego pytam.... ewentualnie - może należało by wytrawić takie poszycie w blaszce? pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Oooo, blaszki 0,1mm to było by to !. To te same plany co w moim linku :-) Ta książka to cz. II czy na pewno są w niej rysunki poszycia ? A może w cz. I ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 2 Maja 2016 Autor Share Napisano 2 Maja 2016 Olaboga, a kiedy Wy tu tyle napisali? Ułożenie pancerza brałem ze swojej książki: Co prawda nie idealnie oczywiście, ponieważ nie czułem się na siłach ale w uproszczeniu. //edit: czyli ten kawałem z dzioba powieliłem na całość Co więcej, pokrywa mi się to z foto: To z linku natomiast nijak nie pasuje. @Reflect: może można, ja się bawię a ta folia mi się niezmiernie spodobała @Iron Duke: na zdjęciach widać więc stwierdziłem, że w 1:200 też raczej powinno być widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 7 Maja 2016 Autor Share Napisano 7 Maja 2016 Orientuje się ktoś może jakiej farby z palety vallejo powinienem użyć jako czerwony pod linię wody? Producent podaje 70.985 "cocoa brown" natomiast wydaje mi się, ze jest ona zbyt brązowa.. Mam 70.908 i 70.934 ale znowuż te wydają się zbyt jaskrawe... Niedługo czas na pierwsze przymiarki malowania a tego wolałbym nie poprawiać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 Zdecydowanie zbyt ciemna, jak dla mnie... Spróbuj 70.982, jest nieco jaśniejsza i bardziej w czerwonym odcieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 7 Maja 2016 Autor Share Napisano 7 Maja 2016 Znalazłem te 70.985, musiałem ją jedna kupić i zrobiłem próbkę na sterze... i tak jak nadal mam wrażenie, że to zly kolor to porównując z tym... Jak myślisz? Czy jednak lecieć kupić te 70.982, które proponujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 Wujek Google mówi, że 982 wygląda tak: Przy tej skali, na twoim miejscu skorzystałbym z obu, 985 jako baza i 982 jako rozjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Niech i tak będzie, dzięki ps. obklejanie ukończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 Poszły pierwsze 3 warstwy podkładu i muszę powiedzieć, że efekt mnie bardzo zadowala. Łączenia widać dobrze -choć nadal za bardzo, ale jeszcze 2 warstwy podkładu i malowanie czeka - z bliska i ledwo z daleka. Mam nadzieję, że widać to na zdjęciach, niestety i aparat słaby i tło dla takiego wymiaru ciężko zrobić... z daleka: z bliska: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Zadam głupie pytanie - nie masz usztywnionego tego kadłuba poprzecznie? Może gadam głupoty ale to trochę ryzyko przy takich gabarytach Wszystko może się zwichrować i wypaczyć - tym bardziej jak już oklejone to ciężko będzie prostować. Na fotkach nic nie widać, a chyba przydałoby się wkleić (nawet czasowo) co jakiś czas jakieś rurki z wyprasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 nie głupio a i trumpeter to przewidział ;) dołączone są 3 grube poprzeczki, które wciskamy w gotowe otwory, całość powinna odpowiednio usztywnić kadłub edit:// a nie są jeszcze wklejone, gdyż czeka mnie jeszcze klejenie bulajów itd., zostawiam to sobie na koniec przed kładzeniem pokładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 6 Lipca 2016 Autor Share Napisano 6 Lipca 2016 Hej, hej zdecydowałem się na małe dodatki widoczne poniżej (pewnie i po woli dokupię resztę), lecą do mnie też dodatki żywiczne od CMK. Poniżej też efekty dalszych prac wraz z fotkami porównawczymi. Ogólnie jestem zadowolony z efektów Brakuje torped i kół ratunkowych, ale rzeczone znajdują się we wspomnianych już el. żywicznych i zostaną zamontowane już po pomalowaniu. Balkoniki są odcięte, a miejsce po cięciu przyszpachlowane, zamontuje je na sam koniec jako, że wydają się być dość wątłe. Jakby ktoś pytał o kadłub, to czeka gotowy na więcej miejsca do malowania ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Przy tak "gargantuicznej" skali wskazane byłoby nieco więcej precyzji Niestety,ale te drabinki spaprałeś, a będą widoczne, oj będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Masz fotografię, a mimo to jedną z "fajek" przykleiłeś odwrotnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 7 Lipca 2016 Autor Share Napisano 7 Lipca 2016 Przy tak "gargantuicznej" skali wskazane byłoby nieco więcej precyzji Niestety,ale te drabinki spaprałeś, a będą widoczne, oj będą Nie są może idealnie prosto ale jednak nie skłoniłbym się przy stwierdzeniu, że są spaprane Skala może i duża niemniej dla mnie drabinka, która nie ma nawet 2cm nie jest tak prosta do zrobienia idealnie prosto a wychodzę z założenia, że lepiej je zrobić niż zostawić drzwi, do których można wejść jedynie poprzez teleportację Masz fotografię, a mimo to jedną z "fajek" przykleiłeś odwrotnie.... kurde, faktycznie ta skrajna się odkleiła i musiałem przyklejać na nowo ale już nie spojrzałem na foto, dzięki ^^ P.S. szukam kogoś kto robił ten model z dodatkami eduarda, ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi