Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok, rzuciłem okiem do wspomnianego przez M.A.V.a czytadła i śmiem się zgodzić:)

Reasumując czeka mnie jeszcze dodatkowe wycinanie pokładu na dziobie i rufie.

Btw. jakby ktoś był ciekaw postępów prac skoro już piszę:

Otwory powycinane, siatka wklejona, podwyższenie burt usunięte, bulaje przewiercone, porobione otwory pod schodki na wylot (jak zakleję folią to od strony wewnątrz igłą zrobię dziury w folii i mam gotowe), aktualnie jestem na etapie wyrównywania niedociągnięć konstrukcyjnych, następnie naklejam folię, bulaje, schodki na burcie, wklejam pokład, maluję całość, wash, naklejam drewniany pokład.

Jakby ktoś polecił jak zrobić szyby w bulajach i w którym momencie będę wdzięczny. Planowałem od wewnątrz wkleić folię przezroczystą i od tejże strony pomalować ją na czarno, ale wyjdzie za głęboko schowane w burcie... można by wyciąć z tej folii koła o średnicy tych 2mm i podkleić od spodu bulaja, natomiast nie mam pojęcia czym powycinać takie małe kółka?

• Odpowiedzi 171
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja bym raczej proponował jakiś płyn przeźroczysty typu Clearfix lub Klej Uniwersalny Dragonowski

• 3 weeks later...
Napisano

Prace trwają...wiem, wiem, brzydko i krzywo ale "I do my best" ;)

Na to polecą 2 warstwy podkładu (+odrobina wypełnienia bo w niektórych miejscach nie byłem w stanie dobrze spasować kawałków folii) no i oczywiście farba.

2wly54y.jpg

Napisano

dzięki, przyda się

najgorzej jest na dużych krzywiznach, za cholerę nie chcą się zgrać kolejne elementy potem

Niemniej jednak po tygodniu klejenia jestem w połowie...połowy :3

I jestem bardzo zadowolony, że się tego podjąłem

Napisano

Jeśli już chcesz się bawić w cuś takiego, to kładź pasy albo po skosie, albo naprzemiennie, na "iksa".

Napisano

Robię na styk, układam piramidkę tj. 6-4-2 i dokładam po jednym, podług prób tak mi wychodziło najdokładniej. Co jakiś czas się zdarzają małe luki, musi to wynikać z różnych krzywizn bo tnę 5cm kawałki z taśmy o tejże szerokości

• 4 weeks later...
Napisano

Ta folia to jakiś mur ?

Na tej stronie jest zdjęcie (małe ale jest) planóf :-) poszycia

http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=13&t=57213&start=540

wygląda to całkiem inaczej :-)

Swoją drogą szkoda że nie idzie rozszyfrować o co biega z tymi planami , czy są do kupienia czy ktoś ma i nie da ?, jakoś nie po naszemu tam piszą :-)

U mienia też dwusmark jest w skali 200 ale jeszcze nie czas na niego :-)

Pozdrawiam :-)

Napisano
Robię na styk, układam piramidkę tj. 6-4-2 i dokładam po jednym, podług prób tak mi wychodziło najdokładniej. Co jakiś czas się zdarzają małe luki, musi to wynikać z różnych krzywizn bo tnę 5cm kawałki z taśmy o tejże szerokości

No ale Bismarck był w większości spawany i w tej skali szwów nie powinno być widać. Onegdaj zrobiłem poszycie przy pancerniku ale to był pierwszowojenny nitowany na zakładkę. I tam to robiło"robotę". A zrobiłem to z papieru samoprzylepnego do drukarek atramentowych. Po pomalowaniu efekt jak diabli.

• Super Moderator
Napisano

Plany poszycia znajdziecie tutaj:

http://bismarck-tirpitz.com/

Tzn - w książce, która trzeba najpierw kupić...

Tak na marginesie - to jaki jest sens nakładania tego z kawałków folii? Nie lepiej by było wyryć połączenia poszycia jakimś delikatnym skrobakiem? Mnie też czeka ta 200-tka za jakiś czas dlatego pytam.... ewentualnie - może należało by wytrawić takie poszycie w blaszce?

pozdrawiam

Christian

Napisano

Oooo, blaszki 0,1mm to było by to !.

To te same plany co w moim linku :-)

Ta książka to cz. II czy na pewno są w niej rysunki poszycia ?

A może w cz. I ?

• 1 month later...
Napisano

Olaboga, a kiedy Wy tu tyle napisali?

Ułożenie pancerza brałem ze swojej książki:

2rojk79.png

Co prawda nie idealnie oczywiście, ponieważ nie czułem się na siłach ale w uproszczeniu. //edit: czyli ten kawałem z dzioba powieliłem na całość

Co więcej, pokrywa mi się to z foto:

jfxlpl.jpg

To z linku natomiast nijak nie pasuje.

@Reflect: może można, ja się bawię a ta folia mi się niezmiernie spodobała

@Iron Duke: na zdjęciach widać więc stwierdziłem, że w 1:200 też raczej powinno być widać

Napisano

Orientuje się ktoś może jakiej farby z palety vallejo powinienem użyć jako czerwony pod linię wody?

Producent podaje 70.985 "cocoa brown" natomiast wydaje mi się, ze jest ona zbyt brązowa..

Mam 70.908 i 70.934 ale znowuż te wydają się zbyt jaskrawe...

Niedługo czas na pierwsze przymiarki malowania a tego wolałbym nie poprawiać )

Napisano

Zdecydowanie zbyt ciemna, jak dla mnie... Spróbuj 70.982, jest nieco jaśniejsza i bardziej w czerwonym odcieniu

Napisano

Znalazłem te 70.985, musiałem ją jedna kupić i zrobiłem próbkę na sterze... i tak jak nadal mam wrażenie, że to zly kolor to porównując z tym...

bism40.gif

ci8ly.jpg

Jak myślisz?

Czy jednak lecieć kupić te 70.982, które proponujesz

Napisano

Wujek Google mówi, że 982 wygląda tak:

_vyr_2584vmc137.jpg

Przy tej skali, na twoim miejscu skorzystałbym z obu, 985 jako baza i 982 jako rozjaśnienie

Napisano

Poszły pierwsze 3 warstwy podkładu i muszę powiedzieć, że efekt mnie bardzo zadowala.

Łączenia widać dobrze -choć nadal za bardzo, ale jeszcze 2 warstwy podkładu i malowanie czeka - z bliska i ledwo z daleka.

Mam nadzieję, że widać to na zdjęciach, niestety i aparat słaby i tło dla takiego wymiaru ciężko zrobić...

z daleka:

28iajq8.png

z bliska:

15plmdu.png

Napisano

Zadam głupie pytanie - nie masz usztywnionego tego kadłuba poprzecznie?

Może gadam głupoty ale to trochę ryzyko przy takich gabarytach

Wszystko może się zwichrować i wypaczyć - tym bardziej jak już oklejone to ciężko będzie prostować.

Na fotkach nic nie widać, a chyba przydałoby się wkleić (nawet czasowo) co jakiś czas jakieś rurki z wyprasek

Napisano

nie głupio a i trumpeter to przewidział ;) dołączone są 3 grube poprzeczki, które wciskamy w gotowe otwory, całość powinna odpowiednio usztywnić kadłub

edit:// a nie są jeszcze wklejone, gdyż czeka mnie jeszcze klejenie bulajów itd., zostawiam to sobie na koniec przed kładzeniem pokładu

• 1 month later...
Napisano

Hej, hej zdecydowałem się na małe dodatki widoczne poniżej (pewnie i po woli dokupię resztę), lecą do mnie też dodatki żywiczne od CMK.

sgki93.jpg

27y7a0.jpg

Poniżej też efekty dalszych prac wraz z fotkami porównawczymi. Ogólnie jestem zadowolony z efektów Brakuje torped i kół ratunkowych, ale rzeczone znajdują się we wspomnianych już el. żywicznych i zostaną zamontowane już po pomalowaniu. Balkoniki są odcięte, a miejsce po cięciu przyszpachlowane, zamontuje je na sam koniec jako, że wydają się być dość wątłe. Jakby ktoś pytał o kadłub, to czeka gotowy na więcej miejsca do malowania ;)

zk3ms7.jpg

2up4rqx.jpg

244aafs.jpg

a9x1fs.jpg

Napisano

Przy tak "gargantuicznej" skali wskazane byłoby nieco więcej precyzji Niestety,ale te drabinki spaprałeś, a będą widoczne, oj będą

Napisano

Masz fotografię, a mimo to jedną z "fajek" przykleiłeś odwrotnie....

Napisano
Przy tak "gargantuicznej" skali wskazane byłoby nieco więcej precyzji Niestety,ale te drabinki spaprałeś, a będą widoczne, oj będą

Nie są może idealnie prosto ale jednak nie skłoniłbym się przy stwierdzeniu, że są spaprane Skala może i duża niemniej dla mnie drabinka, która nie ma nawet 2cm nie jest tak prosta do zrobienia idealnie prosto a wychodzę z założenia, że lepiej je zrobić niż zostawić drzwi, do których można wejść jedynie poprzez teleportację

Masz fotografię, a mimo to jedną z "fajek" przykleiłeś odwrotnie....

kurde, faktycznie ta skrajna się odkleiła i musiałem przyklejać na nowo ale już nie spojrzałem na foto, dzięki ^^

P.S. szukam kogoś kto robił ten model z dodatkami eduarda, ktoś coś?