laskonogi Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 nie ze sie czepiam bo fajnie ci idzie, ale jak dajesz zdjęcie oryginału + model to wszyscy bawimy sie w znajdź różnice - środkowy bulaj po prawej (ten w linii trzech) powinien otwierać sie w bok a nie w dół ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 8 Lipca 2016 Autor Share Napisano 8 Lipca 2016 tak, powinien, niestety po montażu bulajów zostaje tak nie wiele miejsca na przyklejenie drzwiczek (sorrki, nie wiem jak to się nazywa :( ) że bałem się, że się będą odrywać stąd taka decyzja :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 ...drabinka, która nie ma nawet 2cm nie jest tak prosta do zrobienia idealnie prosto... 2 cm??? Toż to jakiś kolos!! A poważniej, to wystarczyło zrobić odrobinkę krótsze szczeble i wkleić je pomiędzy słupki drabinek, zamiast naklejać na nie Słupki zrobiłeś przyzwoicie, ale szczeble potraktowałeś "po macoszemu"... Aktualnie wygląda to tak: Spróbuj poprawić, bo na prawdę warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 a to juz nie lepiej wykorzystać gotową fototrawionkę ? wiem ze koszt ale przy drabinkach to strasznie dużo ... a faktycznie błąd potrafi zniweczyć ogrom pracy bo cos nie równo bo coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 8 Lipca 2016 Autor Share Napisano 8 Lipca 2016 ...drabinka, która nie ma nawet 2cm nie jest tak prosta do zrobienia idealnie prosto... 2 cm??? Toż to jakiś kolos!! No wiesz, że tak powiem... Drabinki robię sposobem następującym: 2 prowadzące belki, na to naklejam szczeble i ucinam po bokach. Nie ma szans, że wkleję szczeble między belki, CA ledwo łapie i w tym momencie, z takim wklejaniem 1mm szczebelków powiesiłbym się na pasku zadań :( już teraz robię 2-3 zanim którąś przykleję :/ a to juz nie lepiej wykorzystać gotową fototrawionkę ? wiem ze koszt ale przy drabinkach to strasznie dużo ... a faktycznie błąd potrafi zniweczyć ogrom pracy bo cos nie równo bo coś ... Tylko skąd w zestawach eduarda brakuje dużej ilości drabinek niestety, gotowców pod te skale nie widziałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 Tylko skąd w zestawach eduarda brakuje dużej ilości drabinek niestety, gotowców pod te skale nie widziałem? Są, 5 minut szukania ;) http://www.mojehobby.pl/products/Drabinki-szerokie.html http://www.mojehobby.pl/products/Drabinki-waskie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 (edytowane) Dziuba oczywiście że powklejasz bez żadnego problemu, pzy użyciu echnologii kartonikowej.... zaraz znajdę link i edytuję posta TECHNOLOGIA KARTONIKOWA i jeszcze tu: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=13759&start=130 Edytowane 9 Lipca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 9 Lipca 2016 Autor Share Napisano 9 Lipca 2016 Dziuba oczywiście że powklejasz bez żadnego problemu, pzy użyciu echnologii kartonikowej.... zaraz znajdę link i edytuję posta Czekam ;) w między czasie kolejna fotka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 Już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 9 Lipca 2016 Autor Share Napisano 9 Lipca 2016 A widzisz, ja stosowałem metodę, że 2 belki, na to szczeble i ucinanie po sklejeniu...spróbuję Twoją metodą, choć jak teraz się rozklejało a była większa powierzchnia styku.. albo ja używać kleju ni umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 11 Lipca 2016 Autor Share Napisano 11 Lipca 2016 Przyszła dostawa żywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 11 Lipca 2016 Autor Share Napisano 11 Lipca 2016 Mam pytanie, widziałem na paru relacjach, że ludzie kładą el fototrawiony na plastik, a potem za pomocą cienkiego pędzla nakładając odrobinę CA. Moje pytanie brzmi jak potem usunąć klej z pędzla pomiędzy częściami zakładając, że schnie dość szybko i jakim cudem ów elementy trzymają się plastiku przed zaaplikowaniem kleju? Przykład klejenia bulajów w relacji podanej przez biegacz90: viewtopic.php?p=726666#p726666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Z tego, co widzę, to części są kładzione na kadłub leżący na burcie, zadziałała grawitacja A klej to żaden super glut, tylko klej akrylowy, rozpuszczalny w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 11 Lipca 2016 Autor Share Napisano 11 Lipca 2016 utrzymać by chyba nie utrzymał tyle bulajów, powierzchnia jest jednak małym łukiem a położone ma wręcz idealnie... a może dał tam ciutke wody, potem klej skoro mówisz, że to akryl i takoż się złapało? W sumie nie używałem nigdy takiego, jakie różnice z CA? ten mnie niestety trochę denerwuje, raz łapie raz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 11 Lipca 2016 Autor Share Napisano 11 Lipca 2016 Apropo żywicy, niestety kompletnie nie polecam. Więcej nadlewek niż części, żeby w kole ratunkowym z zaczepem nadlewka się wylała na koło i wypełniła cały środek to już są jakieś jaja...i to nie ta cieniutka, ktora mozna latwo odciac Większe części, które mają mniejsze nadlewki ok, ale te maleństwa to nonsens, próba odcięcia elementu mniejszego niż odlewka to masochizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Użyj igieł lekarskich, aby delikatnie rozwiercić nadlewki wewnątrz elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 utrzymać by chyba nie utrzymał tyle bulajów, powierzchnia jest jednak małym łukiem a położone ma wręcz idealnie... a może dał tam ciutke wody, potem klej skoro mówisz, że to akryl i takoż się złapało? W sumie nie używałem nigdy takiego, jakie różnice z CA? ten mnie niestety trochę denerwuje, raz łapie raz nie jest taki twór co się nazywa papier milimetrowy. Wytnij pasek, przyklej na burcie taśmą i masz wzornik ułożenia bulajów ... Podlej CA lub użyj PVA (zwykły wikol) - daje dostatecznie mocne połączenie - pozwala na swobodną korektę. Resztę zrobi farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 No i taka średnia sytuacja, bo malowanie dwoma czerwonymi dało w wyniku...brązowy edit:// chciałem wstawić foto, ale na zdjęciu wychodzi...czerwony, i to taki jaki chciałem :v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Hmm, kurde, niezła orka z Tobą Dobra, czym malowałeś i jak? Zapodaj jakieś zdjęcie poglądowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 Vallejo model air, najpierw ciemniejszy czerwony, po wyschnięciu ciut jaśniejszy. Oczywiście na podkład. Zdjęcie nic nie da bo wygląda ok ^^ ogólnie sprawdzałem pod różnymi światłami i najwidoczniej pod jakąś temperaturą światła tak wygląda Jest ok lecę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Lepszych niestety nie będzie, zwykły aparat nie radzi sobie z taką skalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Lipca 2016 Share Napisano 23 Lipca 2016 Wybacz mocne słowa, ale malowanie przedniej części kadłuba, mniej więcej 1/4-1/3 spier...oliłeś... Od rufy trzymałeś ładny poziom, nagle na dziobie pojechałeś z linią wodną mocno w górę Przemaluj, bo paskudnie to wygląda... Górna część czarnego pasa na dziobie powinna być w okolicach, a nawet poniżej, dołu tej białej kalkomanii pokazującej zanurzenie... Sama kalkomania też powinna być mocno niżej... Mniej więcej od czerwonej krechy ku dziobowi skopałeś sprawę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 23 Lipca 2016 Autor Share Napisano 23 Lipca 2016 Nie wybacze Wiem o tym, choć ta linia jest skopana ciut dalej, mniej wiecej od podstawy barbety, na dziobie powinna być mniej więcej o szerokość paska niżej, niestety nie było tego tak widać przed pozrywaniem taśmy. Kwestia tego, że dziób się lekko podnosi, czego nie wziąłem pod uwagę przy odliczaniu odległości od pokładu zamiast od :/ Nadal myślę czy to poprawiać, nie wiem czy nie skopię bardziej w momencie, gdzie przemalować trzeba tylko ćwiartkę kadłuba Chociaż dodatkowym "za" jest fakt tych brzydkich zacieków od washa/spirita, nie mogę dojść skąd one, ale skoro wash jest raczej ciemny to wychodzi na to, że white spirit zostawia po sobie taki brzydki ślad. Z innych ciekawostek: pokład bardzo fajny, na dystansie połowy długości jest jakiś 1mm przekłamania, może mniej, może to wynikać nawet z wilgotności drewna czy innych, sam pokład 3 dni poprawiałem gdyż miejscami się odklejał i powstawały fale, aktualnie jest prawie ok, w 2-3 miejscach małe przesunięcie, ale jestem zadowolony. A na dziobie kalkomanii nie ma, z palucha malowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 12 Września 2016 Autor Share Napisano 12 Września 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi