KrzychuP Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Jeśli kamo dyskowe to wnętrze raczej standard ale 100% pewności nie mam.Pierwsze malowanie to bardziej Hinterhalt lub wariacja Hansa.Zważywszy na fakt że kamo dyskowe stosowane było dość krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Dragon nie odnosi się w instrukcji w żaden sposób do kolorystyki wnętrza. Wzorowałem się na informacjach dot. Mardera III ausf. M na tym samym podwoziu. Domyślam się, że wersja z '44 roku szczególnie na tym typie podwozia to już była loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Kolorystyka wnętrz też się zmieniała przez okres wojny.Nie był to tylko kolor "kość słoniowa". Szaro-zielone pokryte prawie wszystko,drążki dźwignie,wał napędowy,panele podłogowe też jednolicie szaro zielony. Skrzynki i inne moduły produkowane przez podwykonawców też dostarczano w tym kolorze. Pod koniec 1942 wszedł w życie rozkaz nakazujący pozostawiać podłogę w kolorze podkładu, a reszta tak jak poprzednio szaro-zielony. H.Doyle znalazł mnóstwo pojazdów potwierdzających iż ten rozkaz był przestrzegany. Przez pewien czas malowano całość wnętrza tylko podkładem.(Od września 1944 są ocalałe Pantery i Hetzery w tym kolorze wnętrza.) 15-02-1945 wprowadzono ponownie malowanie wnętrz na kolor kość słoniową (zawieszone 25-08-1944 roku). Siedzenia zawsze w czarnej skórze lub gumie (mniejsze elementy),grubsze przewody elektryczne nie malowane (kolor izoacji - szary), komora silnikowa zawsze tylko malowana podkładem, silnik nie malowany itd. Łączenie kolorów na "ostro".Inna kolorystyka używana była w wieżach czołgowych. Malowanie wnętrz tak samo jak zewnętrznego kamo uzależnione od okresu działań. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Pod koniec 1942 wszedł w życie rozkaz nakazujący pozostawiać podłogę w kolorze podkładu, a reszta tak jak poprzednio szaro-zielony. H.Doyle znalazł mnóstwo pojazdów potwierdzających iż ten rozkaz był przestrzegany. Pozdrawiam Krzysztof Czyżby wzorowali się na admirale Nelsonie, który kazał malować pokłady okrętów na czerwono żeby w czasie bitwy krew nie rzucała się w oczy tak jak dotychczas obniżając morale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Kolejne małe kroczki przy budowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Po odebraniu przesyłki mogłem ruszyć z budową mojego Grilla H , a o to efekty kilku godzin pracy nad modelem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Widzę, że blachy poszły w ruch. Dobrze że w wersji H ten wał łączący silnik z tylna ścianą przedziału kierowcy jest długi i mało skomplikowany. W mojej wersji Dragon zrobił wszystko na styk i bywało nieciekawie mimo przymiarek. Malujesz na taką sama kolorystykę jak ja, czy inny wariant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Te blachy są z zestawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Widzę, że blachy poszły w ruch. Dobrze że w wersji H ten wał łączący silnik z tylna ścianą przedziału kierowcy jest długi i mało skomplikowany. W mojej wersji Dragon zrobił wszystko na styk i bywało nieciekawie mimo przymiarek. Malujesz na taką sama kolorystykę jak ja, czy inny wariant? Malowanie planuje trochę w innej kolorystyce niż ty . Te blachy są z zestawy? Do budowy wykorzystałem zestaw Griffon Model BPL 35007 - BONUS PACK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Ja zająłem się nieco wnętrzem. Sporo jeszcze do zrobienia w tym domalować trzeba tu i tam, ale generalnie zmierzam do zamknięcia całości. Piszcie czy wszystko kolorystycznie jest ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Witajcie, Kolejna odsłona budowy. Tym razem wnętrze dostało washa. Jeszcze nie kończyłem pracy z nim, gdyż czekam na etap kiedy będę malował całość pancerza i wtedy skomponuje brudzenie wewnętrzne z zewnętrznym. Ku przestrodze, przednia płyta pancerna budy w moim zestawie była lekko zwichrowana tak jak tylna płyta. Trzeba było się sporo namęczyć by jakotako to poskładać. Widać minusy technologii razor edge, która sprawia, że elementy się okształcają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Września 2015 Autor Share Napisano 15 Września 2015 Witajcie. Powalczyłem z klamrami przy narzędziach. Niestety moim zdaniem 3-częściowe Dragona są dużo mniej ergonomiczne niż np. 1 częściowe Eduarda. \ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Wyglada zacnie, czekam na ciag dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Ma ktoś jakiś konkretny patent na te Dragonowskie klamry może i się podzieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Ma ktoś jakiś konkretny patent na te Dragonowskie klamry może i się podzieli? Tak-polubić ich składanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Lubić to ja blaszki lubię. Tylko miałem na myśli jakieś bardziej "techniczne" rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Po woli do przodu z budową Geschützwagen 38 H bo wraz z nim powstaje Elefant od Tamyij , Jak widać na zdjęciach pomalowałem wnętrze przedziału kierowcy i załogi , ale patrząc na instrukcję myślę że sie z tym trochę pospieszyłem . Teraz kolej na brudzenie tego co jest już w kolorze , Jak widać również zacząłem montować błotniki .Do dałem także dodatkowe pociski i karabin by wnętrze nie było takie puste . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Kamilu, ładnie wykonane błotniki! Wnętrze też niczego sobie. Swoją drogą w twojej wersji kierowca miał dużo więcej miejsca wewnątrz niż w wersji M. Dawaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 Witajcie Panowie Szlachta. W weekend trochę popracowałem przy modelu. Efektem tego wysiłku są pierońsko złośliwe klamry przy skrzynce na błotniku składające się z trzech elementów. Nie dość że to małe to jeszcze złośliwe. Po godzinnej walce wyszło coś na ten wzór. Tak to wygląda już po zamontowaniu: Doszły też blaszki z tyłu pojazdu - w tym stopień do wgramolenia się do środku Swoją drogą, to analizując malowanie znalazłem na planszach barwnych u MIG-a informacje dot. Grille występującego w "Lutlampe Batalion" powiązanego z Joahimem Peiperem. Czy ktoś coś wie więcej na temat tego batalionu? Należał do LSAH to pewne, ale pytanie czy to kwestia oznakowania w Normandii czy jakas podgrupa specjalna? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Budowa zasadnicza ukończona. Teraz podkład i malowanie na całego. Trzymać kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Witam, Trzy godziny malowania i interpretacji kamuflażu. Musze jeszcze filtry ponakładać, lekką korektę plam, washa i oleje i powinno być cacy. Próbowałem także zmodulować plamy lekko, ale niezbyt to wyglądało więc obwódki ujednoliciłem, a środki nieco rozjaśniałem. zdjęcie cienkie jak odbyt węża, ale nic lepszego póki co nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Fota tak słaba że trudno coś powiedzieć. Z grubsza wygląda interesująco, choć wydaje się że w tylnej części brąz dał odkurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Listopada 2015 Autor Share Napisano 29 Listopada 2015 Foty cienkie jak odbyt węża, ale na lepsze musicie poczekać. Koła już widze, ze będą wymagały poprawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2015 Zapraszam do komentowania w galerii: viewtopic.php?f=68&t=51739 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi