Skocz do zawartości

Geschützwagen 38 M für s.I.G.33/2 - Drsgon - 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli kamo dyskowe to wnętrze raczej standard ale 100% pewności nie mam.Pierwsze malowanie to bardziej Hinterhalt lub wariacja Hansa.Zważywszy na fakt że kamo dyskowe stosowane było dość krótko.

Napisano

Dragon nie odnosi się w instrukcji w żaden sposób do kolorystyki wnętrza.

Wzorowałem się na informacjach dot. Mardera III ausf. M na tym samym podwoziu.

Domyślam się, że wersja z '44 roku szczególnie na tym typie podwozia to już była loteria.

Napisano

Kolorystyka wnętrz też się zmieniała przez okres wojny.Nie był to tylko kolor "kość słoniowa".

Szaro-zielone pokryte prawie wszystko,drążki dźwignie,wał napędowy,panele podłogowe też jednolicie szaro zielony.

Skrzynki i inne moduły produkowane przez podwykonawców też dostarczano w tym kolorze.

Pod koniec 1942 wszedł w życie rozkaz nakazujący pozostawiać podłogę w kolorze podkładu, a reszta tak jak poprzednio szaro-zielony.

H.Doyle znalazł mnóstwo pojazdów potwierdzających iż ten rozkaz był przestrzegany.

Przez pewien czas malowano całość wnętrza tylko podkładem.(Od września 1944 są ocalałe Pantery i Hetzery w tym kolorze wnętrza.)

15-02-1945 wprowadzono ponownie malowanie wnętrz na kolor kość słoniową (zawieszone 25-08-1944 roku).

Siedzenia zawsze w czarnej skórze lub gumie (mniejsze elementy),grubsze przewody elektryczne nie malowane (kolor izoacji - szary), komora silnikowa zawsze tylko malowana podkładem, silnik nie malowany itd.

Łączenie kolorów na "ostro".Inna kolorystyka używana była w wieżach czołgowych.

Malowanie wnętrz tak samo jak zewnętrznego kamo uzależnione od okresu działań.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Pod koniec 1942 wszedł w życie rozkaz nakazujący pozostawiać podłogę w kolorze podkładu, a reszta tak jak poprzednio szaro-zielony.

H.Doyle znalazł mnóstwo pojazdów potwierdzających iż ten rozkaz był przestrzegany.

Pozdrawiam

Krzysztof

Czyżby wzorowali się na admirale Nelsonie, który kazał malować pokłady okrętów na czerwono żeby w czasie bitwy krew nie rzucała się w oczy tak jak dotychczas obniżając morale

Napisano

Kolejne małe kroczki przy budowie.

DSC05000_zpsuheurbkk.jpg

DSC05004_zpstwgq7qsr.jpg

DSC05003_zps1ctfhsc1.jpg

DSC05006_zpsbg4a0ypo.jpg

DSC05009_zpsfpeuvtee.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Widzę, że blachy poszły w ruch.

Dobrze że w wersji H ten wał łączący silnik z tylna ścianą przedziału kierowcy jest długi i mało skomplikowany. W mojej wersji Dragon zrobił wszystko na styk i bywało nieciekawie mimo przymiarek.

Malujesz na taką sama kolorystykę jak ja, czy inny wariant?

Napisano
Widzę, że blachy poszły w ruch.

Dobrze że w wersji H ten wał łączący silnik z tylna ścianą przedziału kierowcy jest długi i mało skomplikowany. W mojej wersji Dragon zrobił wszystko na styk i bywało nieciekawie mimo przymiarek.

Malujesz na taką sama kolorystykę jak ja, czy inny wariant?

Malowanie planuje trochę w innej kolorystyce niż ty .

Te blachy są z zestawy?

Do budowy wykorzystałem zestaw Griffon Model BPL 35007 - BONUS PACK

Napisano

Ja zająłem się nieco wnętrzem. Sporo jeszcze do zrobienia w tym domalować trzeba tu i tam, ale generalnie zmierzam do zamknięcia całości.

DSC_0334_zpsmmgq4q32.jpg

DSC_0336_zpshkshat4f.jpg

DSC_0337_zpsm9bijof2.jpg

DSC_0338_zpsvthghvxp.jpg

DSC_0340_zpskonk056e.jpg

DSC_0341_zpsnge4o8ld.jpg

Piszcie czy wszystko kolorystycznie jest ok.

Pozdrawiam

Napisano

Witajcie,

Kolejna odsłona budowy.

Tym razem wnętrze dostało washa. Jeszcze nie kończyłem pracy z nim, gdyż czekam na etap kiedy będę malował całość pancerza i wtedy skomponuje brudzenie wewnętrzne z zewnętrznym.

DSC_0348_zpsr2ithyhg.jpg

DSC_0349_zpsiexhqkoo.jpg

DSC_0350_zpsrgh8tvq0.jpg

DSC_0351_zpsbmix1h1h.jpg

DSC_0352_zps6zlievsa.jpg

Ku przestrodze, przednia płyta pancerna budy w moim zestawie była lekko zwichrowana tak jak tylna płyta. Trzeba było się sporo namęczyć by jakotako to poskładać. Widać minusy technologii razor edge, która sprawia, że elementy się okształcają.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Napisano

Witajcie.

Powalczyłem z klamrami przy narzędziach.

Niestety moim zdaniem 3-częściowe Dragona są dużo mniej ergonomiczne niż np. 1 częściowe Eduarda.

DSC05024_zps4edk10yz.jpg

DSC05025_zpshq2ymsfh.jpg

DSC05027_zpsojnsojvz.jpg

\DSC05026_zpsesntqe4d.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Ma ktoś jakiś konkretny patent na te Dragonowskie klamry może i się podzieli?

Napisano

Lubić to ja blaszki lubię.

Tylko miałem na myśli jakieś bardziej "techniczne" rozwiązanie

Napisano

Po woli do przodu z budową Geschützwagen 38 H bo wraz z nim powstaje Elefant od Tamyij , Jak widać na zdjęciach pomalowałem wnętrze przedziału kierowcy i załogi , ale patrząc na instrukcję myślę że sie z tym trochę pospieszyłem . Teraz kolej na brudzenie tego co jest już w kolorze , Jak widać również zacząłem montować błotniki .Do dałem także dodatkowe pociski i karabin by wnętrze nie było takie puste .

DSC_0540-001.jpg

DSC_0541.jpg

DSC_0543.jpg

DSC_0542-001.jpg

Napisano

Kamilu, ładnie wykonane błotniki!

Wnętrze też niczego sobie. Swoją drogą w twojej wersji kierowca miał dużo więcej miejsca wewnątrz niż w wersji M.

Dawaj dalej!

Napisano

Witajcie Panowie Szlachta.

W weekend trochę popracowałem przy modelu. Efektem tego wysiłku są pierońsko złośliwe klamry przy skrzynce na błotniku składające się z trzech elementów. Nie dość że to małe to jeszcze złośliwe. Po godzinnej walce wyszło coś na ten wzór.

DSC05074_zpsje2csvdl.jpg

DSC05075_zps39qy1llq.jpg

Tak to wygląda już po zamontowaniu:

DSC05079_zpsckg1ttbn.jpg

DSC05080_zpsmbh5zgzd.jpg

DSC05081_zpsei7akhuj.jpg

Doszły też blaszki z tyłu pojazdu - w tym stopień do wgramolenia się do środku

DSC05084_zpsjlnrrres.jpg

Swoją drogą, to analizując malowanie znalazłem na planszach barwnych u MIG-a informacje dot. Grille występującego w "Lutlampe Batalion" powiązanego z Joahimem Peiperem. Czy ktoś coś wie więcej na temat tego batalionu? Należał do LSAH to pewne, ale pytanie czy to kwestia oznakowania w Normandii czy jakas podgrupa specjalna?

DSC05072_zpsgywftcrh.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Budowa zasadnicza ukończona. Teraz podkład i malowanie na całego.

DSC_0378_zpsgkmqc2q2.jpg

DSC_0382_zpswvfgswr0.jpg

Trzymać kciuki!

Napisano

Witam,

Trzy godziny malowania i interpretacji kamuflażu.

Musze jeszcze filtry ponakładać, lekką korektę plam, washa i oleje i powinno być cacy.

Próbowałem także zmodulować plamy lekko, ale niezbyt to wyglądało więc obwódki ujednoliciłem, a środki nieco rozjaśniałem.

12074589_1043337465697433_1631032648519588694_n_zpsycuqkwto.jpg

zdjęcie cienkie jak odbyt węża, ale nic lepszego póki co nie mam...

Napisano

Fota tak słaba że trudno coś powiedzieć. Z grubsza wygląda interesująco, choć wydaje się że w tylnej części brąz dał odkurz.

• 1 month later...
Napisano

Foty cienkie jak odbyt węża, ale na lepsze musicie poczekać.

Koła już widze, ze będą wymagały poprawy.

DSC_0459_zpsdwalxli4.jpg

DSC_0461_zpsjbguy6e6.jpg

DSC_0462_zpsgcu09b3c.jpg

DSC_0463_zpsbkhmjabm.jpg

Pozdrawiam