Solo Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Nie jest to kwestia braku zainteresowania, tylko priorytetów. Model konkursowy ma teraz pierwszeństwo i muszę go skończyć przed upływem terminu. Brak zainteresowania nie ma tu nic do rzeczy. Możliwe zresztą, że uda mi się i Huntera równocześnie skończyć, bo przecież zostały teraz tylko przyjemne rzeczy do zrobienia, czyli malowania. Gdybym robił oba modele równocześnie, co nie jest zdrowe, mógłbym nie wyrobić się z Jaguarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Jaguar Gr.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2015 Jaguar skończony i choć po nim należy mi się urlop na Seszelach, to jednak pracuję dalej. Po kilku miesiącach wracam do mojego Huntera i prę ostro do przodu. Model gotowy do malowania, maskowanie wlotów powietrza to niezła zabawa, nie życzę nikomu. Miło tak wrócić do modelu po takim długim okresie i od razu zacząć od malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2015 Panowie, może ktoś wie jak się nazywają elementy uzbrojenia widoczne na zdjęciu poniżej? 1 - mała bomba 2- duża bomba 3- wyrzutnia rakiet niekierowanych. Szukam zdjęć tego uzbrojenia, ale nie za bardzo mogę coś sensownego znaleźć, bo nie znam nazw tychże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 26 Grudnia 2015 Share Napisano 26 Grudnia 2015 również nie znałem, ale już znam , zajęło mi to ok. 2 minut. Dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Co jest Panie kolego? Malować się nie chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2016 Taki mały kryzys. Mam nadzieję niedługo skończyć ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Stycznia 2016 Share Napisano 13 Stycznia 2016 Działaj, dużo Ci nie zostało. Chyba samo przyjemne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Działam. Wreszcie ruszyłem tyłek i wziąłem się do roboty. Dziś na razie tylko podkład. Po raz pierwszy po położeniu tegoż w zasadzie praktycznie nie ma co szlifować i poprawiać. Jedynie tak w zasadzie to dla pewności położyłem odrobinę szpachlówki w miejscu osadzenia skrzydeł w kadłubie, bo były tam delikatne nierówności. Tak więc teraz delikatna polerka i mogę brać się za preshading. Przy okazji mam pytanie: po Jaguarze to jest mój drugi model, który maluję Surfacerem 1500 z puszki (spuszczam do aerografu) i z efektu nie jestem zadowolony. Kładzie się to łatwo, ale w wielu miejscach mam bardzo szorstką powierzchnię, tak jakby tworzył się odkurz i od razu zasychał na powierzchni. Czyżby taki surfacer z puszki był zbyt rzadki (w porównaniu z rozrabianym ze słoiczka) i to jest przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 A na jakim ciśnieniu podkładujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Tak mniej więcej 0,7 - 0,8 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Działam. Wreszcie ruszyłem tyłek i wziąłem się do roboty.Przy okazji mam pytanie: po Jaguarze to jest mój drugi model, który maluję Surfacerem 1500 z puszki (spuszczam do aerografu) i z efektu nie jestem zadowolony. Kładzie się to łatwo, ale w wielu miejscach mam bardzo szorstką powierzchnię, tak jakby tworzył się odkurz i od razu zasychał na powierzchni. Czyżby taki surfacer z puszki był zbyt rzadki (w porównaniu z rozrabianym ze słoiczka) i to jest przyczyną? Według mnie Surfacer schnie Ci w locie. Musisz poeksperymentować z rozcieńczaniem i ewentualnie dodać opóźniacza Mr Hobby Retarder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 To że schnie to się sam domyśliłem, pytanie tylko dlaczego - w końcu mieszanka jest optymalna, bo to z puszki w sprayu. Coś mi się wydaje, że to kwestia ciśnienia, muszę spróbować malować na niższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 widzę że powstaje kolejny fajny model ze stajni "Solo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 W międzyczasie był jeszcze SEPECAT Jaguar, ale teraz powolutku kończę tego brytola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 A kluczowe słowo to "powolutku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 W międzyczasie był jeszcze SEPECAT Jaguar, ale teraz powolutku kończę tego brytola. tego widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Cześć. Fajnie idzie, pomimo tego zonka ze skrzydłami. Mam prośbę, pochwal się jakich farb użyłeś /użyjesz do kamuflażu? Bo ja ma wg. katalogu revlla, a oni tam jakis miksów oczekują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Przepraszam, nie zauważyłem tego posta. Kamuflaż to: (zieleń) Gunze H309, (szary) Gunze H305, spód to jasny szary H332. Ten ostatni dobrałem na logikę: taki kolor był używany przez inne brytyjskie maszyny w tym okresie, do malowania właśnie spodów samolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Planuję rondle i fin flashe (tak się toto chyba nazywa) pomalować od szablonów. Wczoraj szukałem, ale nie udało mi się znaleźć numerów farb Gunze albo Tamiya, które byłyby najbliższe granatowi i czerwieni jakich trzeba użyć to tych oznaczeń - okres Zimnej Wojny. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Kwietnia 2016 Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Niebieski możesz spróbować FS 35044 albo FS 15044. Z czerwonym dopasowanym w punkt jest kłopot. EDIT. 6 -> 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Bardzo dziękuję za ten niebieski. Czerwony dobiorę na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi