Tomek Mroczkowski Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 4 - Najlepszy model w barwach Polski Witam! Prace nad MiG'em muszą stanąć tak czy siak gdyż blaszki potrzebują czasu do "wytrawienia się" więc ruszam z... ... Zenitnaja samochodnaja ustanowka, na nasze przeciwlotnicze działo samobieżne kryjące się pod nazwą ZSU 23-4, liczby 23-4 to po prostu podany kaliber 4 sprzężonych ze sobą działek przeznaczonych do zestrzeliwania śmigłowców i samolotów wroga, ale skuteczne również przeciwko lekko opancerzonym pojazdom i piechocie. Co ma wspólnego z zimą? Zimna wojna (jak większość modeli w tym konkursie ) jest wyznacznikiem tego ze to z nim stratuje. Pojazd wprowadzony do uzbrojenia LWP od połowy lat 60 (dawno nie?) i używany... Do dziś Istnieje wersja ZSU 23-4M Biała nie mniej ja zajmę się wersją bardziej podstawową czyli Szyłką. Słów trochę o malowaniu, większość wie, że unikam jak ognia II-wojennych zabawek także i tu nie ma niespodzianki, wielu też wie, że namiętnie uzupełniam dział Walkaround sprzętem z 16PDZ dlatego idąc za ciosem - pojazd jest współczesny i będzie w malowaniu Wojska Polskiego. Tutaj jest ofiara (to są moje starsze fotki które powinny użyć rutinoscorbinu): Skorzystam z kalkomanii które dawno dawno temu zamówiłem na zlecenie, nb 1791, malowanie trójkolorowe, jednostka jedyna "prawilna" 9 Braniewska Brygada Kawalerii Pancernej w Braniewie im. króla Stefana Batorego Model jest symbolicznie napoczęty przez poprzedniego właściciela, przyklejone są dosłownie 3 elementy. Nie będę ładować w niego dodatków za wyjątkiem linek Eureki. Można oczywiście dodać friule, lufy Rb-Modelu ale mnie biednego studenta po ostatnim zakupie aerografu no nie stać (szukam dofinansowania bezzwrotnego ) Malowanie będzie swego rodzaju wyzwaniem, myślę że szybko go zbuduję a malować będę do skutku, czyli końca listopada Na razie nie ruszyłem z budową, czekam na farby które powinny dojść w tym tygodniu i ruszam z tym koksem Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2015 Ale potwór!!! :-) Wyczesana bryła! Oj będzie oglądanie pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Tomku, masz moje dobre myśli Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 I ja chętnie popatrzę - chociaż planowałem inne malowanie to Twój wybór jest bardzo ciekawy. A co do dodatków to proponuję lufy RBModel. W porównaniu do zestawowych to nieba a ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Konstrukcja zaiste ciekawa. Planujesz jaką małą podstaweczkę do niego? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Skala nie moja, ale model to jeden z tych, które chciałbym mieć w zbiorach, oczywiście w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 Dziękuje za dobre słowo wszystkim I ja chętnie popatrzę - chociaż planowałem inne malowanie to Twój wybór jest bardzo ciekawy. A co do dodatków to proponuję lufy RBModel. W porównaniu do zestawowych to nieba a ziemia. Lufy wiem, że są dużo lepsze, zobaczymy co wyjdzie ze sprzedaży moich starszych produkcji to wtedy może i blaszki dokupię bo trochę mnie skręca na widok imitacji siatek. Wyjaśni się w niedziele Planujesz jaką małą podstaweczkę do niego? Tzn podstaweczkę chcę zrobić sobie uniwersalną, będzie to kawałek placu z trylinki. Zobaczymy czy mi wyjdzie Czas na malutką aktualizację, jak zwykle zabrałem się za koła, jezdne uważam że są ładne, próbowałem powalczyć ze zbyt wystającymi kapslami i trochę je mocniej powpychałem i myślę że jest w miarę jak na moje krzywe zdolności Oczywiście, musiałem coś zepsuć, koła napędowe mają otwory ulgowe czego Dragon nie ma. Jest 6 otworów, niestety jeden mi krzywo się wywiercił. Na drugim kole podobna historia ale tam na razie są tylko 2 otwory i ten zły zatkany. Będę starał się naprawić. Szukałem czy nie ma przypadkiem kół Friula samych ale no niestety. Też jeszcze się przypatrzę czy nie zrobiłem za małych tych otworów, na razie nie mam większego wiertła dlatego z tym na spokojnie. Reszta bez szkód, usuwam miejsca łączenia z ramką i oczywiście szwy. Dalej trochę przerażają mnie gąski, jest to prawie 200 pojedynczych ogniw, każde ładnie przyozdobione śladem po wypychaczu Myślę, ze obróbka każdego doprowadziłaby mnie do załamania nerwowego dlatego przeprowadzę jak już dojdę do etapy gąsek analizę widoczności, tam gdzie wewnętrznej części ogniwa śladu nie będzie widać to obróbkę oleje No i powolutku działam też przy wannie, usunąłem dwie wypukłości które w sumie nie wiem czym miały być (nie ma ich nawet na rysunku na pudełku) plastik jest strasznie twardy i ciężki w obróbce przez co trochę nabroje zawsze pilnikiem, ale od czego jest szpachlówka cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 3 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 3 Września 2015 Elegancko! A jak poprawisz kółka to będzie już w ogóle super! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Walcz, dobrze będzie. Koła ale tylko jezdne ma PanzerArt w ofercie: http://panzerart.pl/index.php/welcome/produkt/211 Natomiast napędowe ma Friul w ofercie ale tylko z gąskami: http://www.friulmodel.hu/en/atl-103-sam-6-kub-buk-tor-zsu-23-shilka-i163/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Mmmm Szyłka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Pawle, bez dziwnych wydźwięków i ekstazy proszę Przemku, koła jezdne nie są takie złe, gorzej wypadają z nowszego modelu SAM-6 Trumpetera... Co do kół Friula, no własnie. Doszła od Wampir Lestat (polecam!) podstaweczka i będę kombinował, trylinka czy może jednak bruk, a może wielka płyta? Co polecacie jako imitacje terenu jednostki? Trylinka przyznam trochę mała w porównaniu do pojazdów, ale taka jest. Z dobrych newsów, znalazły się środki finansowe, do modelu w przyszłym tygodniu zamówię lufy i liny od PT-76 gdyż uchwyty zestawowe... No także ten. Nie wiem czy blaszki warto, tzn że warto to wiem, ale czy nie zepsuje ich. No to jest pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Zrób mieszany. Zjazd z trylinki na polną drogę albo na odwrót. Ewentualnie taki przejazd czołgowy - kawałek drogi asfaltowej przeciętej brukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Doszła od Wampir Lestat (polecam!) podstaweczka i będę kombinował, trylinka czy może jednak bruk, a może wielka płyta? Co polecacie jako imitacje terenu jednostki? Trylinka przyznam trochę mała w porównaniu do pojazdów, ale taka jest. Info z pierwszej ręki: u mnie w jednostce na całym parku była wielka płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Chyba zmienię koncepcję na kostkę brukową jak tu: https://picasaweb.google.com/104099381440432591746/BWP102#6027819139033634002 Mógłbym połasić się o cały garaż ale to może kiedyś Koncepcja taka, ew wywale trawę Dziś zamawiam dodatki do Szyłki i myślę praca ruszy z impetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Nie rób pod kątem prostym płyty ani trylinki tylko na skos. Roboty więcej ale efekt o wiele lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Przemku wiem o tym, nie mniej chyba zrezygnuję z trylinki na rzecz asfaltu z papieru ściernego. Lecz to jeszcze się okaże. Tymczasem przedłużyła się przesyłka z farbami, lufami i blachami do poniedziałku Nie zdecydowałem się ostatecznie na liny, można spotkać szyłki z linami z przodu jak i bez. Pozostaje tuptać małymi kroczkami, a raczej ogniwkami (to na 1 stronę): Z lepszych (czyt. dobrych) wiadomości dostałem większe wiertła i powiększyłem otwory ulgowe, myślę, że jest lepiej. Idealnie wiadomo, że nie ale każdy model to tylko podwyższenie poprzeczki dla samego siebie. A tak w oryginale: Ach ta samowystarczalność materiałowa W weekend postaram się coś pogrzebać, póki co, czekamy na pana listonosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Blachy doszły, ostrzegam - to moje pierwsze zderzenie z taką ilością fototrawionek także nie wszystko będzie idealnie. Jakieś zdjęcia z blachami jutro, dziś też zacząłem walkę z lufami, jest dosyć ciężko: Nie pomaga brak instrukcji. Mniejsze pręty pozaginałem, powinno być ok. Jutro ciąg dalszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Wygląda OK. Ale fakt - brak instrukcji w lufach RB to trochę wstyd. Czasami naprawdę trzeba się nagłowić co i jak złożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 A i zauważyłem że tak kolorowo z lufami nie będzie, ale to później. Zapowiadana drobnica. Czasochłonne to okropnie, trzeba się wysilić a efekt... a efekt mizerny. Łopaty tak sobie wyszły, trzeba uważnie przeyglądać się zdjęciom naszych Szyłek bo nie wszystko od Edka się montuje. Na kratce z prętów plastikowych ułożyłem kratkę i powgniatałem siatkę tak żeby nie była idealnie prosta: https://lh3.googleusercontent.com/-sdDHGmmZtG8/TJONxXJgKfI/AAAAAAAALtA/jlNqQbjZwjc/s720-Ic42/P9170393.JPG Nad tym badziewiem ubolewam, wygląda to tak sobie, podpory są przeskalowane, źle wymierzone (za krótkie przez co blaszka nie sięga plastiku od tyłu) i daszek, Edek proponuje zwykły prostokątny a to co daje Dragon jest bliższe tego co w pojeździe dlatego wyszlifowałem i wkleiłem plastikowy daszek, który i tak idealny nie jest. Lampy ledwo się mieszczą. Oszlifuję i zostawię do ostatecznego montażu. Wracam do walki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 Witam późną porą, dziś zabrałem się za wieżę, zaczynając od samej góry zabrałem się za bardzo charakterystyczną część ZSU, czyli antenę RPK-2 "Tobol". To czy będzie rozłożona czy złożona jeszcze zobaczę, dlatego nie ma w niej siłowników 2 oraz kabli. To wszystko dorobię gdy będę ją montował na stałe. Przy okazji zaczałem bawić się w wymianę zaczepów oraz wszelkiej drobnicy na wieży. Wspomniany RPK-2 I decyzja pomiędzy rozłożony a złożony: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Bardzo fajnie to wygląda. Ja bym zrobił rozłożony - bardziej efektownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Rozłożone jest wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 Zgodnie z wolą ludu będzie rozłożony Tymczasem zabrałem się za to co wydaje mi się najtrudniejsze czyli duże blaszki, wyszło mi to tak sobie myślę. Ale jak na pierwszy raz? No sami oceńcie. Dalej pokleiłem wieże i trochę kadłuba, jak widać siatka lekko za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 Szyłka w prawie pełnym wydaniu, pracy jeszcze sporo, jakość starych dragonów nie powala. No ale trzeba walczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Antena w tej pozycji wygląda ciekiawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi