Solo Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Ufff, a ja byłem przekonany że włosie mi się w nich wygina, bo coś źle robię. U mnie też po kilku sesjach było z nim bardzo źle. Dzięki, przetestuję w takim razie te 7-000. U nas są stosunkowo tanie do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Może spóźnione pytanie ,ale czy mógłbyś wytłumaczyć jak uzyskałeś te ładne przejścia kolorków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 25 Października 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Października 2015 Cieżko tak na raz wytłumaczyć, ale to jest miks technik nakładania farby gąbka do makijażu + mikro kropeczki robione pędzelkiem + suchy pędzel + glazury itd Pozdrawiam Christian [EDIT] Wiesz, filtrowanie/glazurowanie ma na celu ujednolicić barwy... czyli prześwietlić je jakoby kolorem zadanym. Dzięki temu trikowi, wydaje ci się, że kolory przechodzą miękko, bo przecież ton jest równy, pomiędzy zielenią a niebieskim itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Super wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Co to jest "glazurowanie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 26 Października 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Października 2015 Glazury to mocno nasycone pigmentem farby o konsystencji mleka (prawie fluorescencyjne). Podbijają bardzo kontrast, filtrują warstwy farb na spodzie i pięknie tonują przejścia miedzy kolorami. Uwaga, powłoki farb na które nakładamy glazury musza być kompletnie wyschnięte! Zazwyczaj po aplikacji należy dodatkowo wyostrzyć krawędzie bardzo jasnym odcieniem tła, tak aby ukazać odbicia świetlne (jeśli chcemy wydobyć tzw. detal - do tego polecam farby typu EDGE) Na koniec kilka słów.. jeśli model, figurka ma smutne kolory, chcesz je ożywić i spowodować ze barwy "wyskoczą" na widza - wtedy glazury bedą wręcz idealnym rozwiązaniem. Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Bardzo ladnie to opisalem,bede musial zaopatrzyc sie w te glazury.Jezeli chodzi o pedzle moge polecic Kozlowski 331,sa bardzo dobre i tansze od W&N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 26 Października 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Października 2015 Faktycznie ciekawe te pędzle i bardzo tanie. Zamówię na próbę, chętnie porównam. Znalazłem wersje tradycyjną 309 - chyba taki trzonek mi bardziej odpowiada. Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtr Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 W celu glazurowania sporo malarzy używa tuszy. Nie wiem do końca jak się sprawdzają... Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Faktycznie ciekawe te pędzle i bardzo tanie. Zamówię na próbę, chętnie porównam. Znalazłem wersje tradycyjną 309 - chyba taki trzonek mi bardziej odpowiada. Racja, ciekawe. Z tego co widzę, ta seria 309 ma nawet rozmiar 00000, ciekawe czy one faktycznie są mniejsze od tych Catmanów W&N 0000. Szkoda że pośpieszyłem się z zakupem tych z serii 7 które mi poleciłeś. No nic, trzeba będzie kupić przy innej okazji. Wracając do tematu glazurowania: nie do końca zrozumiałem na czym to wszystko polega (zdjęcia jakieś z przykładami byłyby mile widziane) więc dopytam się, czy to w ogóle ma sens w modelarstwie lotniczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 26 Października 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Października 2015 Nie rozumiem... Przecież napisałem chyba zrozumiale. GLAZE filtruje kolor, wysyca go, podbija kontrast, ożywia itp. Czy w lotnictwie się przyda? Pewnie w niektórych malowaniach tak. Ja w tym warsztacie nie jestem w stanie zrobić przykładów jak te kolory się zachowują (nie mam na to w tej chwili ani czasu ani możliwości) ale jestem pewien, że znajdziesz sporo materiałów na necie Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Nie rozumiem... Przecież napisałem chyba zrozumiale. GLAZE filtruje kolor, wysyca go, podbija kontrast, ożywia itp. Czy w lotnictwie się przyda? Pewnie w niektórych malowaniach tak. Ja w tym warsztacie nie jestem w stanie zrobić przykładów jak te kolory się zachowują (nie mam na to w tej chwili ani czasu ani możliwości) ale jestem pewien, że znajdziesz sporo materiałów na necie Pozdrawiam Christian Czyli podsumowując Glaze'y są do robienia przejść kolorów w figurkach etc..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 26 Października 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Października 2015 Podsumowując przeczytaj jeszcze raz co napisałem kilka postów wyżej - wszytko opisałem... pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 No właśnie opisałeś to tak, że ciągle się zastanawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 26 Października 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Października 2015 Hehehe.... ok to postaram się prościej. Glaze to rzadka farba. Kolory bardzo żywe. Maluje się nią na samym końcu. Dzięki temu, że jest rzadka i przeźroczysta uzyskuje się efekt ożywienia, nasycenia kolorów. Chyba prościej nie zdołam :-) :-) :-) pozdro Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 26 Października 2015 Share Napisano 26 Października 2015 Hehehe.... ok to postaram się prościej.Glaze to rzadka farba. Kolory bardzo żywe. Maluje się nią na samym końcu. Dzięki temu, że jest rzadka i przeźroczysta uzyskuje się efekt ożywienia, nasycenia kolorów. Chyba prościej nie zdołam :-) :-) :-) pozdro Christian Czyli farba filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 26 Października 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Października 2015 Tak, ale bardzo żywa. pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 27 Października 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 27 Października 2015 Witam Dotarłem właśnie do takiego punktu z moim warsztatem, że teoretycznie pozostało mi wymalować ofiary mojej bestii oraz nałożyć śnieg i lód. Tymczasem zanim "popsuję" moją papużkę :-) szybka sesyjka teoretycznie skończonej bestii. I kilka zbliżeń :-) Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Gratuluję, zwłaszcza że sam nie cierpię malować łusek :/ Trochę bym przyciemnił te głazy i kamulce...ale to twój wrak w końcu. Ciekawe, że to kolejny twój model związany z wodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 No chlopie... Poezja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Az szkoda klasc na nia snieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Przyszedłem tu tylko żeby powiedzieć że mi się bardzo podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Te żółte i zielone kropy to będziesz jeszcze jakoś "rozmiękczał" czy zostaną tak jak są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 27 Października 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 27 Października 2015 Te "kropy" są w rzeczywistości bardzo małe. Nie nie będę ich rozmiękczać, chce aby po nałożeniu śniegu choć cześć elementów kolorowych była widoczna (przebijała sie z pod śniegu, dlatego niektóre elementy są wymalowane na ostro inne na miękko). Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Cudnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi