Skocz do zawartości

Merwyrm...do szpiku kości - Forge World

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Super Moderator
Napisano

Dziękuje za wszystkie komentarze. Malowanie jest specjalnie tak mocno żarówiaste aby było coś widać z pod warstwy śniegowej. Zdaję sobie sprawę, że to troszkę ruletka z tymi kolorami, ale po Zofiji, miałem ochotę na kolorowego stwora :-)

Dziękuje jeszcze raz i do usłyszenia!

Christian

• Super Moderator
Napisano

Witam

Telford już tuż tuż więc w warsztacie prace pełną parą do przodu :-) Dziś na tapetę wziąłem zrobienie lodowej pokrywy. Temat wydawać by się mogło prosty, a jednak spędziłem nad nim prawie cały dzień (z przerwami krótkimi). Acha - foty robione na szybko ;-)

Krok pierwszy, wyżarzenie drutu i zdjęcie kształtu podstawki oraz przerysowanie na papier i wstępna przymiarka

IMG_1431.JPG

IMG_1433.JPG

Drobne korekty z taśmy i można powiedzieć, że mustro papierowe prawie gotowe :-)

IMG_1434.JPG

IMG_1435.JPG

Następnie rozpocząłem żmudne wycinanie kształtu - generalnie wystarczyło naciąć żywicę i potem delikatnie z wyczuciem łamać ją obcęgami. Użyłem produktu firmy Krycell o którym wspominałem na początku. Wrażenia z pracy bardzo pozytywne, tafla jest dobrze odlana, ma warstwę zieleni i zanieczyszczeń oraz jest podklejona solidną taśmą, dzięki temu łamane elementy nie fruwają wszędzie - zdecydowanie polecam!

IMG_1437.JPG

Następnie rozpocząłem żmudny proces formowania lodowej powłoki. Za dystans posłużył mi dodatkowy fragment lodu - dzięki temu zabiegowi miałem pewność poziomowania lodu.

IMG_1438.JPG

IMG_1439.JPG

Następnie przyszedł moment na wyłożenie dziur małymi fragmentami, oraz pozalewanie szczelin płynną żywicą kolorowaną washem Citadel o kolorze zielonym.

IMG_1440.JPG

IMG_1441.JPG

A tutaj efekt finalny

IMG_1443.JPG

IMG_1444.JPG

IMG_1445.JPG

IMG_1446.JPG

IMG_1447.JPG

I jeszcze wgląd na spód podstaweczki

IMG_1449.JPG

IMG_1450.JPG

Teraz całość czeka do jutra wieczora (mam masę zajęć, więc nie dam rady nic podciągnąć). Następny krok, to będzie śnieżny wash oraz formowanie muld śnieżnych i na końcu śnieg który spadł na winietkę... już ostatnia prosta :-)

pozdrawiam

Christian

• Super Moderator
Napisano

Myślę, że chyba nie, chociaż nie wykluczam - na razie głęboki oddech i jutro sypię śniegiem :-) Potem ewentualne korekty.

pozdrawiam

Christian

Napisano

Nie ma to jak presja czasu. Sam kiedyś Mitchella kończyłem w czwartek, a w piątek na Telford jechałem.

Bardzo mi się to wszystko podoba.

Napisano

Lód pierwsza klasa. Nie wiedziałem, ze takie cuda sa w sprzedaży i czytając posta liczyłem na samoróbstwo . Z drugiej strony w ramach lenistwa tez skorzystałbym z gotowca .

Napisano

Ten nieszczęśnik w kawałkach robi wrażenie... Fotki wydają mi się za ciemne, taki klimat. Najpierw pomyślałem, szkoda, takie ładne łuski pod śniegiem ukryte, no ale fakt:

śnieg padał już bardzo mocno

więc trudno. Czy sypałeś go po całości przez sitko, czy jakiś inny sposób masz? Zmarznięta siateczka na korpusie trupa bardzo udana.

• Super Moderator
Napisano

Więc tak... śnieg używałem pierwszy raz w życiu- generalnie wszystko sypałem przez dedykowane sitko, ale miałem problem z wyborem medium klejącego. Otóż najpierw używałem lakieru bezbarwnego i śnieg nie chciał "rosnąć"... zrobiłem tak chyba z 6-7 warstw i nadal było bardzo niewiele białego. Potem użyłem lakieru do włosów i nagle śniegu było sporo (miejscami troszkę zbyt wiele). Więc trzeba bardzo uważać. Za to wash śniegowy jest rewelacyjny - trzeba długo czekać aż wyschnie - ale daje bardzo ładny efekt (siateczka na trupie) no i jak zbyt dużo się wyleje, to bez problemu można ściągnąć nadmiar suchym lub mokrym pędzelkiem. Następnym razem będzie pewnie lepiej - ot learning curve ;-)

pozdrawiam

Christian

P.S.

Fotki troszkę podkręciłem przed chwilą

Napisano

I tylko tyle mogę powiedzieć. Ale powinieneś zrobić dwa modele : jeden wersja letnia i drugi wersja zimowa.

• Super Moderator
Napisano

Hehe - no mnie też troszkę żal, ale taki był zamysł od początku - a to co pomalowałem i uwieczniłem na zdjęciach to moje i wasze :-)

pozdrawiam

Christian