Skocz do zawartości

"Zima w muzeum" - Ił 28 1/72 Trumpeter

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Specjalna 4 - Najlepszy model w barwach Polski

Cześć,

Ja spróbuję swoich sił w konkursie z modelem Ił 28 1/72 Trumpetera.

Model planuję zrobić jako egzemplarz muzealny, który był wyeksponowany w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Samolot z nr bocznym 65 planuję zrobić w scenerii zimowej na podstawce, tak jak na fotce poniżej. Zresztą na tej fotce jestem też ja około 1980 r.

Nie mam pojęcia jak zrobić śnieg na podstawkę i ślady eksploatacji na takim samolocie ale spróbuję powalczyć .

Iła robię prosto z pudła bez żadnych przeróbek, użyję tylko masek do oszklenia.

Zacznę robić dopiero jak skończę Spitfajera Mk 22 którego jeszcze mam na warsztacie.

Mam nadzieję, że się wyrobię do Grudnia, a jak nie to trudno.

Jakby ktoś dysponował jakimiś fotkami Ila z okresu jak był w MWP przy Al. Jerozolimskich to chętnie skorzystam. Oczywiście jak będzie taka możliwość.

Fotki zestawu

PICT0003.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

PICT0010.JPG

A to zimowa sceneria którą chcę zrobić

DSC00304.JPG

Myślę że mój warsztat będę rzadko aktualizował ze względu na brak czasu.

Postaram się jednak w miarę możliwości dłubać coś przy modelu.

• Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Na taki samolot czekałem siadam w pierwszym rzędzie i czekam z niecierpliwością na postępy.

Jakby ktoś dysponował jakimiś fotkami Ila z okresu jak był w MWP przy Al. Jerozolimskich to chętnie skorzystam. Oczywiście jak będzie taka możliwość.
Mam trochę fotek (około 100) Iła, ale nie tego i nie z tego muzeum. Ił-28R (69) - Muzeum Marynarki Wojennej. Edytowane przez Gość

A ja mam trochę fotek tego egzemplarza. Z tym,że ze Sadyby....W tym komorę bombową i chyba wnęki kół.

Obecnie stoi na Sadybie w opłakanym stanie,z pękniętym oszkleniem bombardiera.

Jakbyś potrzebował tych zdjęć to daj znać to wkleję je .

Ps...

Dobrze przymierz gondole silników z połączeniem ze skrzydłem. U mnie były zapadnięte ...sporo szpachli poszło.

Wnęki kół nijak mają się do rzeczywistości. Są dwukrotnie za głębokie. Ił-28 miał obracające się golenie,tj płasko leżały we wnękach. Trumpek zrobił je jakby wchodziły w linii prostej.

Komora bombowa też wymagała by nieco przeróbek bo w muzeum na Sadybie stoi już z otwartą komorą.

Dziękuję Panowie za chęć pomocy. Interesują mnie zdjęcia Iła jak był przy Al. Jerozolimskich.

To że jest na Sadybie to wiem, ale pewnie jego wygląd troszkę się zmienił od czasów jak stał przy Al. Jerozolimskich . Co do wnęk to chyba nic nie będę kombinował bo wtedy na pewno nie zdążę. Zresztą zobaczę jak będzie szło.

ciekawy wybór ale powiem Ci że wyzwaniem będzie zrobienie tych zmęczonych wiekiem przeszkleń

Piekny pomysl. Jedt tez taki w Gdyni ale nie wiem czy Cie interesuje?

Podstawka bedzie wyzwaniem - te barierki... ;)

Barierki fakt, będą wyzwaniem . Dlatego nie wiem czy się wyrobię.

ciekawy wybór ale powiem Ci że wyzwaniem będzie zrobienie tych zmęczonych wiekiem przeszkleń

Pewnie tak, jeszcze nie wiem jak to zrobić. Spróbuję coś wymyślić.

Jedt tez taki w Gdyni ale nie wiem czy Cie interesuje?
Był. Teraz znajduje się (teoretycznie tylko wypożyczony) w Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie. Tak samo zresztą jak i numer "65".

Był. Teraz znajduje się (teoretycznie tylko wypożyczony) w Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie. Tak samo zresztą jak i numer "65".

kolega widzę nie w temacie il-28 65 to Dębliński egzemplarz, ten na sadybie ma fikcyjne numery i stoi sobie dalej w stolicy - powinien mieć chyba nr 22 oryginalny

Może być i tak :) Nie wgłębiałem się w historię tych egzemplarzy, a po prostu widziałem numer "65" w Dęblinie.

Postanowiłem jednak już dzisiaj coś zacząć dłubać.

Na początek kabina pilota i nawigatora.

Wstępnie powycinałem i skleiłem główne elementy. Strasznie ubogi ten zestawowy kokpit . Korciło mnie przez chwilę aby zamówić i zakupić blaszki oraz kokpit żywiczny. Jednak myślę, że przez te podstarzałe oszklenie będzie słabo widoczny środek i lepiej zaoszczędzić kaskę.

Teraz muszę zastanowić się jakich kolorów użyć do pomalowania wnętrza. W internecie znalazłem fotki, gdzie widać, że fotele są szare a reszta zielona.

PICT0001.JPG

Dobrze przymierz gondole silników z połączeniem ze skrzydłem. U mnie były zapadnięte ...sporo szpachli poszło.

Wnęki kół nijak mają się do rzeczywistości. Są dwukrotnie za głębokie. Ił-28 miał obracające się golenie,tj płasko leżały we wnękach. Trumpek zrobił je jakby wchodziły w linii prostej.

Komora bombowa też wymagała by nieco przeróbek bo w muzeum na Sadybie stoi już z otwartą komorą.

Ba, żeby tylko tyle.....

Niestety, na razie nie doczekaliśmy się poprawnego modelu IŁ-28 1/72. Wszystkie do tej pory opracowania tj Italeri/Bilek, Airfix, Trumpeter, posiadają multum błędów, w tym rażące błędy geometryczne bryły samolotu...

Modele są bardzo podobne, choć części w ramkach rozłożone są inaczej, więc podejrzenie o kopiowanie Italeri przez Trumpetera jest całkiem słuszne. Dodatkowo trampek jest słabiej zdetalowany.

Ciężki sobie model Grzesiu wybrałeś, ale po Twoich Limach o Iła jestem spokojny

Zdaję sobie sprawę, że model nie należy do najlepszych i trzeba by było w nim dużo przeróbek, aby zrobić idealną replikę. Ja nie będę się w to bawił, ponieważ traktuję ten warsztat jako poligon doświadczalny w brudzeniu i postarzaniu modelu. Sam nie wiem, czy nie porwałem się z motyką na słońce i czy coś mi z tego wyjdzie, ale jak nie spróbuję to się nie dowiem .

Dziś oglądałem na Sadybie Twój konkursowy egzemplarz.

Zrobiłem też klka zdjęć kabiny bombardiera. Na pewno jest kolor zielono niebieski .

Ale czy to ten sam egzemplarz ?. Jakbyś miał fotki wnętrza kabiny pilota oraz bombardiera i mógłbyś użyczyć to byłbym wdzięczny.

Niestety w środku , oprócz różnego rodzaju owadów, raczej dawno nie było.

Ot po prostu ma rozbite szyby kabiny bombardiera i zupełnie przypadkiem obok stoi ławka to poniekąd skandaliczne ale w dobrej wierze zrobiłem 3 zdjęcia tej kabiny.

th_20150906_115305_zpsoqow0nv2.jpg th_20150906_115409_zpsof97xfif.jpg th_20150906_115621_zpspxexqogn.jpg

th_20150906_120126_zpscxqnupej.jpg th_20150906_120132_zpse4d35cjm.jpg th_20150906_120141_zpsob1wlehn.jpg

sorki za ciemne zdjęcia...musisz sam je sobie rozjaśnić bo prosto z komórki wrzuciłem na photobucketa

Nie wiem czy dobre kody bo dziwnie mi się otwierają na tablecie.....w razie czego wkleję już z komputera...

Dziękuję za zdjęcia. Jednak myślę, że ponad 30 lat temu był chyba w lepszym stanie.

Czyli ścianki są zielono niebieskie, a fotele chyba jakoś szaro niebieskie ?.

Najlepiej chyba będzie jak sam się wybiorę na Sadybę .

Rzeczywiście fotel różni się od ścianek.

W razie czego ławeczka jest obok ;) więc możesz podjeżdżać. Choć ostrzegam... Mam 187 cm wzrostu a i tak z ledwością mogłem dosięgnąć telefonem robiąc fotki na oślep . I tak super wyszły bo myślałem ,że nic nie będzie widać.

Nie wiem kiedy go ostatnio widzialeś ale teraz serce żal ściska....krawędzie spływu postrzępione niczym znaczki pocztowe.,tyłek podparty na stelażu bo pewnie by się dawno złamał ...ale to tylko polskie muzea...unikaty starzeją się na naszych oczach.

tyłek podparty na stelażu bo pewnie by się dawno złamał ...
Ten "tyłek", to był chyba zwyczajowo podpierany na postoju (tak jak np. dzisiejsze Bryzy), bo gdyński egzeplarz miał to samo, ale tam podpórka wyglądała na oryginalną.