duju69 Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam Postanowiłem dołączyć do konkursu zimowego z modelem F-22A 1/48 Academy. Dlaczego F-22 ?? Większość modeli konkursowych to albo kamuflaż albo samolot związany z zimną wojną. Ja postanowiłem wykonać model samolotu który na co dzień stacjonuje w AFB Elmendorf na Alasce. Poza tym zainspirowała mnie niedawna wizyta tych samolotów w Polsce (nie jestem do końca przekonany czy jest to wystarczające powiązanie z zimą ale mam nadzieję że administracja to zaliczy ) Przepisowy inbox: Oraz dodatki: Jeszcze doją do tego żywiczne rakiety Edka AIM-9X oraz AIM-120C ale jeszcze ich nie zamówiłem Co o samym modelu, już troszkę wycinałem i pasowałem. Spasowanie jest na całkiem na dobrym poziomie, detal tez miły dla oka, nadlewek jest mało i pod tym względem model na plus, natomiast kalkomania to cartograf jakość pierwsza klasa. Natomiast duży minus za linie podziału, wiele z nich zanika, a są takie które wyglądają jakby je "rozepchał" ! Ale nie powinno być z tym większego problemu bo większość i tak zakryją blaszki edka surface panels. Na koniec, jest to mój pierwszy model z taką ilością dodatków (zwłaszcza żywicy). Nie wiem jak mi to wyjdzie, a tym bardziej ile czasu to zajmie ale mam nadzieję że dam radę. Edytowane 8 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Tematycznie bardzo zgrabnie wpasowuje się w zimowy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Boski samolot, ładnie wkręciłeś się w temat Kiedyś sobie takiego zlepię, z IronMan'em przyczepionym do kadłuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Rzadko widać (przynajmniej ja nie dostrzegam) modele tej maszyny. Bardzo chętnie popatrzę, chociaż ze mnie współczesny pancernika kołowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 8 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 8 Września 2015 Super! Bardzo ciekawy temat. Może byś go zawiesił nad sporym arkuszem z wydrukiem zdjęcia satelitarnego? ;-) Pozdrawiam i miłej zabawy! Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Temat ciekawy, samolot ciekawy a warsztat zapowiada się interesująco. Chętnie podpatrzę jak to jest z tymi żywicami może i ja zacznę używać powoli tych dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Ciekawe chętnie poobserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Super! Bardzo ciekawy temat. Może byś go zawiesił nad sporym arkuszem z wydrukiem zdjęcia satelitarnego? ;-) Pozdrawiam i miłej zabawy! Christian Pomysł fajny, ale jeżeli dobrze zrozumiałem to musiałby być w locie z zamkniętym podwoziem. Ja jeżeli czasu starczy to zamierzam dorobić podstawkę z lusterkiem w środku żeby było widać główną komorę z uzbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Witam Powili temat rusza do przodu. Dzisiaj zająłem się żywicami wycinaniem i szlifowaniem. I od razu zonk się trafił. Rama do której przykleja się owiewkę. Żywica: Zestawowa: I spasowanie z kadłubem: Tutaj niestety nie ma co kombinować bo nijak nie idzie tego przykleić do owiewki, bo nawet jak zrobię otwartą to ta rama "wpadnie" w szkło owiewki. Narzęście mam blaszki więc nie powinno być źle. Chyba że macie inne pomysły ?? Dodam żer na długość też jest spora różnica. Druga sprawa to wycięcie przedniej komory podwozia: Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, a nie chcę potem by podczas wklejania pozostały duże szpary, a tym bardziej boje się zniszczyć zewnętrzną cześć poszycia. Albo użyję blaszek edka oraz dorobię coś od siebie ?? Jeśli ktoś ma pomysł jak, to czekam na propozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Witaj w cudownym świecie Airesa. No niestety, Czesi tak bardzo często robią i niespecjalnie mnie to dziwi. Ja już się nauczyłem rezygnować z niektórych żywicznych części, jeśli miałyby zepsuć mi model albo trzeba by przy nich się bardzo narobić. Jeśli chodzi o tę ramę, zdecydowanie odrzuciłbym airesową i został przy zestawowej. To zbyt rzucający się w oczy element, żeby ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 Zależy, Aires jest nierówny. Może masz kokpit dedykowany do Revella. Mój kokpicik do Su-27 pasuje idealnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 Pewnie to zależy od kilku czynników ja miałem do Su-27 Trumpka kokpit Quickboost a to chyba jest Aires i pasował naprawdę dobrze. Jednak ja nie używam żywic i odsprzedałem to wraz z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 Zależy, Aires jest nierówny. Może masz kokpit dedykowany do Revella. Mój kokpicik do Su-27 pasuje idealnie ;) Na opakowaniu pisze że jest dedykowany pod Academy. Poza tym sam kokpit pasuje idealnie (lepiej niż zestawowy), ale już ta rama do której doklejasz owiewkę jest sporo za mała. Tak samo z komorami podwozia, tez pasują idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 Może da się ją rozepchnąć na ciepło? Utnij ramę przy jej zakończeniu, przedłuż polistyrenem, powinno pomóc, a robota nietrudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 Nie zaszkodzi spróbować, i tak mam w zapasie zestawową a do niej blaszki edka, jakby coś nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 Witam Prace idą do przodu. Niestety coś się pochrzaniło i nie działa host na którym mam zdjęcia iv.pl. Jak do środy nic się nie zmieni to zmieniam stronę. Tak pokrótce to głownie przygotowywałem elementy do malowania (wycinałem, kleiłem, szpachlowałem,blaszkowałem). -kokpit -komory podwozia -komory uzbrojenia -dysze Jeśli ktoś posiada zdjęcie kokpitu zrobione od góry to byłbym wdzięczny, za jego udostępnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Do hostowania zdjęć polecam Photobucket. Google wypluł mi takie rzeczy: O to chodziło, czy może zdjęcia wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Na ruskich serwerach jest (prawie) wszystko ;) http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=32247&page=12 I taka ciekawostka, plus kilka zdjęć ze szczegółami: http://www.spaceref.com/news/viewsr.html?pid=20396 I na koniec, może nie dokładnie o to kaman, ale zdjęcie niczego sobie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Ale ona stacjonowała na Hawajach zdaje się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Ale ona stacjonowała na Hawajach zdaje się... Solo, stalkowałeś, przyznaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Co robiłem?? To jest kadr z filmu "Witamy na Hawajach" ("Aloha") Camerona Crowe, a Emma gra tam pilota myśliwca, której jednostka stacjonuje na Hawajach zdaje się (bo tam dzieje się akcja filmu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Co robiłem?? To jest kadr z filmu "Witamy na Hawajach" ("Aloha") Camerona Crowe, a Emma gra tam pilota myśliwca, której jednostka stacjonuje na Hawajach zdaje się (bo tam dzieje się akcja filmu). Ah, sorki, nie widziałem tego filmu (jeszcze) i myślałem, że to prawdziwa pani pilot I chodziło mi o stalking ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Jeśli chodzi o Emmę, to bym chętnie postalkował trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 Jeśli chodzi o Emmę, to bym chętnie postalkował trochę... Hej solo to witaj w klubie , a film widziałem, bo z Bradleyem Cooperem jakoś po "Jesteś Bogiem" miałem do niego sentyment, taki artystyczny oczywiście, i oglądam z nim filmy wszystkie po kolei Mikele dzięki jakoś nie natrafiłem na to forum, a może po prostu źle szukałem A o tym cieciu owiewki czytałem mi by chyba serce pękło jakbym miał coś takiego pociąć Sinirlan i chyba rzeczywiście zmienię na photobucket Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Lepiej pociąć owiewkę niż zostawić pilota w środku na wieki wieków, ament ;) ps. Też polecam photobucket. Przeniosłem się tam, jak imageshack zaczął wywalać zdjęcia bez ostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi