jonathan Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Pewnie że tak. Można czasem tam zajrzeć i podpatrzeć kilka rzeczy PS Przeciwwaga działa złożona ze śruby i nakrętek spisuje się znakomicie ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 http://i300.photobucket.com/albums/nn18/jonathanppc/isu11_zpsbjyuyarb.jpg' alt='isu11_zpsbjyuyarb.jpg'> Na jaki kolor go w środku maznąć. Na razie widziałem zdjęcia wnętrz brudno kremowych i jasno niebieskich. Chociaż wydaje mi się że Ruskie to malowały co im pod rękę wpadło i c było na magazynie. Hej, a do czego posłużą Ci blaszki od ciągnika amerykańskiego M4 i lufa do PaK-a 44? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 28 Września 2015 Autor Share Napisano 28 Września 2015 Na blaszki miałem pewien plan... Ale chyba zrezygnuje Lufa posłuży mi do Jagtigera A do ISU i IS-3 użyje luf CKMów ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Z lufą możeszspróbować mój stary patent i napchać plasteliny pomiędzy część ruchomą i nieruchomą jarzma, która zadziała jak bardzo gęsty i kleisty smar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 28 Września 2015 Autor Share Napisano 28 Września 2015 Użyłem już śruby z nakrętkami. Wagę dobrałem tak by lufa zawsze zostawała w tej pozycji w jakiej sam ja zostawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Oryginalnie w muzealnym ISU pod jarzmem jest wsadzony tłok z silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 28 Września 2015 Autor Share Napisano 28 Września 2015 To dzisiaj też wykorzystałem chwilę wolnego czasu. Tutaj mój obciążnik ;] Później w ruch poszło podwozie. Zabawa z kółkami - nudna z reszta bo w większości rusków z II WŚ wygląda to bardzo podobnie. Dalej poszły w ruch gąski. Tak naprawde był to mój pierwszy kontakt z friulmodel Trochę zabawy w obcinanie niedoróbek, przepychanie nie do końca wytłoczonych otworów na spinki. I oto pojawił się w końcu jakiś efekt... Tak patrzę na model... "Kurde w ISU jakoś inaczej wyglądały gąski" I rzeczywiście. Po odjęciu 2 albo 3 ogniw... Teraz czeka mnie druga strona. Muszę też poczytać jak postarzyć gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Moim zdaniem pierwsza opcja była dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Moim zdaniem w pierwszej opcji ciut za duze zwisy, w drugiej za małe. Może jeszcze jedno ogniwo warto dołożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 No właśnie na większości fotek które oglądałem gąski są dość mocno napięte. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Isu152_Kubinka.jpg - specjalnie link bo zdjęcie duże http://img13.deviantart.net/a8fd/i/2012/087/4/e/isu_152_t_55_by_wolfenkrieger-d4u7okf.jpg A tu znowu luzy https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Soviet_tank_ISU-152,_%2235_years_-_Victory_Park%22,_Kineshma.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Właśnie się zastanawiam czy znaczenia tez nie miało to czy pojazd stoi czy jest w ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Właśnie się zastanawiam czy znaczenia tez nie miało to czy pojazd stoi czy jest w ruchu. Oczywiście że miało, ale nie można generalizować i twierdzić że pojazdy bez "zwisów" to te uchwycone w ruchu , a te "ze zwisami" na postoju. Jak tu już wspomniano napięcie gąsienic w tych sowieckich pojazdach było regulowane i zależało od wielu czynników. Więc skoro nie budujesz konkretnego pojazdu na podstawie konkretnej fotografii to: Jakkolwiek wybierzesz będzie prawidłowo. A i tak znajdą się "wszystko wiedzący czepialscy" dla których zwisy będą za bardzo... lub za mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 A i tak znajdą się "wszystko wiedzący czepialscy" dla których zwisy będą za bardzo... lub za mało... I to jest bardzo dobre wyjście dla modelarza, bo skoro są dowody na obie formy to można sobie wybrać co się chce Wszystkich i tak się nie uszczęśliwi ;) Osobiście, jeśli autor przejmuje się zdaniem miliona doradców , sugerowałbym większy luz gąsienic. Duże zwisy wyglądają bardziej "sowiecko" i w grząskim, błotnistym terenie (a taka pewnie będzie zimowa podstawka?) będzie bardziej naturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Podstawek w życiu nie robiłem... Ale jak starczy czasu to czemu nie. W sumie mam nawet pewien pomysł. Kurcze dużo nowinek mi się zapowiada jak na jeden model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 hiwis- Sleepwalker napisal,, Lepiej moim zdaniem wzorować się na pojazdach "w akcji" niż na muzealnych,, czyli odpowiedz prawie jak moja, nikt z nas oraz innych osob nie narzuca jonathanowi niczego oprocz, a mowienie ,, i tak znajdą się "wszystko wiedzący czepialscy" dla których zwisy będą za bardzo... lub za mało,, nie wnosi nic, jak Filip z konopi. W pełni się zgadzam z kolegami i nie twierdzę że ktoś komuś coś narzuca, ani ja tego nie robię A stwierdzenie o "czepialskich" nie odnosi się do nikogo konkretnie i nie ma nic wnosić, tylko zwraca uwagę na fakt że w 90% dyskusji o pojazdach na podwoziu KW, IS powtarzają się od lat dyskusje o "zwisach" i zawsze dla niektórych jest za mało a dla innych za dużo - więc luz kolego "Filipie z konopi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Dłubaniny ciąg dalszy... Bliźniaki: Teraz trzeba będzie poprzycinać szpilki, no i jakoś zasklepić otwory w gąsienicach Dodane jedno ogniwo a jaka różnica: Jeszcze trochę zabawy z budą. Włazy, uchwyty, skrzynki. No i czas na podkładzik i pierwsze bazgroły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Jak masz zamiar moczyć gąsienice w miksturze octowo-domestosowej to mogą się jeszcze bardziej naciągnąć. Na razie jak na moje widzi mi się są idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Ogniw zostało więc to nie problem. Może dzisiaj uda mi się położyć chociaż podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Chodziło mi raczej w drugą stronę - dostaną luzu i zwisa się powiększą. Źle to napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 To się wyjmie ogniwo albo dwa. Muszę znaleźć jakiś myk na sople Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Proponuje spróbować wystrugać je z przezroczystych ramek od modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Października 2015 Autor Share Napisano 1 Października 2015 Pomysł niezły. Ja też już kilka nowych mam, tylko nie wiem jak z umiejętnościami ;] W tym czasie dojechało kilka rzeczy które wkrótce będą mi potrzebne. Weekend pewnie za dużo nie porobię, czeka mnie jutro wyjazd... Ale może niedziela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Jak oceniasz te pędzle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 2 Października 2015 Autor Share Napisano 2 Października 2015 Najbardziej ciekaw jestem cienkiego. Nie używałem jeszcze pędzli AK. Cena przystępna, więc postanowiłem wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Na razie poszła warstwa podkładu. Później troszkę wycieniowałem niektóre miejsca. Czarna farba na metalowe elementy. Jutro pewnie położę pierwszą zieloną warstwę W międzyczasie przygotować będę musiał wszelkie duperelki typu reflektory, narzędzia, peryskopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi