Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie że tak.

Można czasem tam zajrzeć i podpatrzeć kilka rzeczy

PS

Przeciwwaga działa złożona ze śruby i nakrętek spisuje się znakomicie ;]

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
p><p><a href=http://i300.photobucket.com/albums/nn18/jonathanppc/isu11_zpsbjyuyarb.jpg' alt='isu11_zpsbjyuyarb.jpg'>

Na jaki kolor go w środku maznąć.

Na razie widziałem zdjęcia wnętrz brudno kremowych i jasno niebieskich. Chociaż wydaje mi się że Ruskie to malowały co im pod rękę wpadło i c było na magazynie.

Hej, a do czego posłużą Ci blaszki od ciągnika amerykańskiego M4 i lufa do PaK-a 44?

Napisano

Z lufą możeszspróbować mój stary patent i napchać plasteliny pomiędzy część ruchomą i nieruchomą jarzma, która zadziała jak bardzo gęsty i kleisty smar

Napisano

To dzisiaj też wykorzystałem chwilę wolnego czasu.

Tutaj mój obciążnik ;]

isu21_zpsq2r33pdj.jpg

Później w ruch poszło podwozie.

Zabawa z kółkami - nudna z reszta bo w większości rusków z II WŚ wygląda to bardzo podobnie.

isu22_zpsl1r7w244.jpg

Dalej poszły w ruch gąski.

Tak naprawde był to mój pierwszy kontakt z friulmodel

isu23_zpsl8g5u1lq.jpg

Trochę zabawy w obcinanie niedoróbek, przepychanie nie do końca wytłoczonych otworów na spinki.

I oto pojawił się w końcu jakiś efekt...

isu24_zpsujd5c4is.jpg

Tak patrzę na model...

"Kurde w ISU jakoś inaczej wyglądały gąski"

I rzeczywiście.

Po odjęciu 2 albo 3 ogniw...

isu25_zpsnkzfjb1q.jpg

isu27_zpsw6opmpf8.jpg

Teraz czeka mnie druga strona.

Muszę też poczytać jak postarzyć gąsienice.

Napisano
Właśnie się zastanawiam czy znaczenia tez nie miało to czy pojazd stoi czy jest w ruchu.

Oczywiście że miało, ale nie można generalizować i twierdzić że pojazdy bez "zwisów" to te uchwycone w ruchu , a te "ze zwisami" na postoju.

Jak tu już wspomniano napięcie gąsienic w tych sowieckich pojazdach było regulowane i zależało od wielu czynników.

Więc skoro nie budujesz konkretnego pojazdu na podstawie konkretnej fotografii to:

Jakkolwiek wybierzesz będzie prawidłowo.

A i tak znajdą się "wszystko wiedzący czepialscy" dla których zwisy będą za bardzo... lub za mało...

Napisano
A i tak znajdą się "wszystko wiedzący czepialscy" dla których zwisy będą za bardzo... lub za mało...

I to jest bardzo dobre wyjście dla modelarza, bo skoro są dowody na obie formy to można sobie wybrać co się chce Wszystkich i tak się nie uszczęśliwi ;)

Osobiście, jeśli autor przejmuje się zdaniem miliona doradców , sugerowałbym większy luz gąsienic. Duże zwisy wyglądają bardziej "sowiecko" i w grząskim, błotnistym terenie (a taka pewnie będzie zimowa podstawka?) będzie bardziej naturalne.

Napisano

Podstawek w życiu nie robiłem... Ale jak starczy czasu to czemu nie.

W sumie mam nawet pewien pomysł.

Kurcze dużo nowinek mi się zapowiada jak na jeden model.

Napisano
hiwis- Sleepwalker napisal,, Lepiej moim zdaniem wzorować się na pojazdach "w akcji" niż na muzealnych,, czyli odpowiedz prawie jak moja, nikt z nas oraz innych osob nie narzuca jonathanowi niczego oprocz, a mowienie ,, i tak znajdą się "wszystko wiedzący czepialscy" dla których zwisy będą za bardzo... lub za mało,, nie wnosi nic, jak Filip z konopi.

W pełni się zgadzam z kolegami i nie twierdzę że ktoś komuś coś narzuca, ani ja tego nie robię

A stwierdzenie o "czepialskich" nie odnosi się do nikogo konkretnie i nie ma nic wnosić, tylko zwraca uwagę na fakt że w 90% dyskusji o pojazdach na podwoziu KW, IS powtarzają się od lat dyskusje o "zwisach" i zawsze dla niektórych jest za mało a dla innych za dużo - więc luz kolego "Filipie z konopi"

Napisano

Dłubaniny ciąg dalszy...

Bliźniaki:

isu28_zpsup2dfy2b.jpg

isu29_zpscwaqu7de.jpg

Teraz trzeba będzie poprzycinać szpilki, no i jakoś zasklepić otwory w gąsienicach

Dodane jedno ogniwo a jaka różnica:

isu30_zpskptaly78.jpg

isu31_zpsnbwdruh3.jpg

Jeszcze trochę zabawy z budą. Włazy, uchwyty, skrzynki.

No i czas na podkładzik i pierwsze bazgroły.

Napisano

Jak masz zamiar moczyć gąsienice w miksturze octowo-domestosowej to mogą się jeszcze bardziej naciągnąć. Na razie jak na moje widzi mi się są idealne.

Napisano

Pomysł niezły.

Ja też już kilka nowych mam, tylko nie wiem jak z umiejętnościami ;]

W tym czasie dojechało kilka rzeczy które wkrótce będą mi potrzebne.

isu32_zps8n0x0noc.jpg

Weekend pewnie za dużo nie porobię, czeka mnie jutro wyjazd...

Ale może niedziela

Napisano

Na razie poszła warstwa podkładu.

isu34_zpsaqwgwgz0.jpg

Później troszkę wycieniowałem niektóre miejsca.

Czarna farba na metalowe elementy.

isu35_zpsxprfjkkn.jpg

Jutro pewnie położę pierwszą zieloną warstwę

W międzyczasie przygotować będę musiał wszelkie duperelki typu reflektory, narzędzia, peryskopy.