Skocz do zawartości

[W] MiG-23MLD Flogger-K - Trumpeter 1:32.

Przemek Przybulewski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Słowem wstępu:

A-10 był moim szóstym samolotem w skali 1:32 i czwartym amerykańskim - nadszedł więc czas na kolejny produkt jednka tym razem chciałem coś z bloku wschodniego. W 1:32 mam tylko:

- Su-27 (którego się trochę boję tak samo jak F-14)

- Su-25 ale jakoś nie chciałem kolejnego szturmowca

- i MiG-23.

Wybór był więc taki, że nie było wyboru.

Pudło z modelem jest sporawe, ale po bliższych oględzinach okazuje się, że połowa to wypraski z uzbrojeniem. Niektóre na ramkach mają adnotację MiG-29. Niestety to nie A-10 gdzie można podwiesić bóg wie co i ile. Tu trzeba się dobrze zastanowić co umieścić na 7 pylonach a w zasadzie na 4 bo na skrajnych dwóch i centralnym mogą być tylko zbiorniki paliwa.

Analizując to co dostępne, Trumpeter zadbał abyśmy z ogromnego wyboru nie mogli za wiele wybrać. Większość bomb, zasobników z rakietami jest niby w zestawie, instrukcji i na schematach malowania ale pousuwane są kluczowe części tak abyśmy nie zbudowali czegoś czego nie mogło być przenoszone przez samolot. Tu na przykład brakuje statecznika do bomby RBK-500:

IMG_2766.JPG

A tu przednich elementów do wyrzutnik niekierowanych rakiet UA-32A i B-8M1:

IMG_2767.JPG

Mała dygresja - jaki jest sens pchać w pudło kupę wyprasek i gratów, których się nie da wykorzystać?

Bezsensowne podbijanie ceny i zajmowanie miejsca.

Zostaje głównie uzbrojenie mysliwskie, rakiety R-23 (R i T), R-24 (R i T), R-3, R-13 (M i M1) oraz R-60.

Także po głębszym zastanowieniu i przepatrzeniu internetu stanęło na:

001.jpg

Czyli od lewej:

- zbiornik paliwa

- R-24R

- 2x R-60

- PTB-800

- 2x R-60

- R-24R

- zbiornik paliwa.

To na tyle. Malowania jeszcze nie wybrałem - szukam jakiegoś ciekawego.

Na koniec jeszcze tylko wspomnę, że zastanawiam się też nad takim zestawem AIRES:

image.php?object=product-photo&id=2287

cena nie jest z kosmosu (sama dysza kosztuje 110zł a tu cały zestaw 225zł) a jest tam kokpit z fotelem, wnęki podwozia, dysza, jakieś luki inspekcyjne, elementy owiewki itp. Problem w tym, że nie wiem dokładnie co tam jest i nie mogę znaleźć nigdzie dokładnego opisu. Ktoś się spotkał z takim zestawem?

No i druga sprawa on jest niby do wersji Flogger-G a ja mam Flogger-K. Z tego co czytałem pasowało by to do mojego samolotu ale niech może wypowiedzą się specjaliści.

Z dodatków na pewno dojdzie rurka Pitota Master, może wloty powietrza i spadochron Quickboost - ale to jak obejrzę zestawowe.

• Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przemek Przybulewski napisał:
Pudło z modelem jest sporawe, ale po bliższych oględzinach okazuje się, że połowa to wypraski z uzbrojeniem. Niektóre na ramkach mają adnotację MiG-29. Niestety to nie A-10 gdzie można podwiesić bóg wie co i ile.

To akurat typowe dla Trumpetera, że uzbrojenie do swoich zestawów wrzuca byle jak i byle gdzie, byle dużo

Cytat
Mała dygresja - jaki jest sens pchać w pudło kupę wyprasek i gratów, których się nie da wykorzystać?

Bezsensowne podbijanie ceny i zajmowanie miejsca.

Jaki kraj, taki markieting Chiny to kraj bylejakości nie od dziś.

A pod MiG-23MLD wbrew pozorom podwiesić można całkiem sporo, choć jeśli chodzi o uzbrojenie p-z to tylko niekierowane. Zestaw podwieszeń wybrałeś dość standardowy. ;)

MiG23armas.jpg

Tylko jedno pytanie zanim zacniesz budowę - czemu nie w konkursie zimowym? Zdążysz chyba do grudnia.

Dzięki. Z tego schematu co rzuciłeś to w zestawie brakuje w ogóle elementów do AS-7, UB-16, FAB-100, FAB-250, FAB-500 i ZAB-500. A są wybrakowane/niekompletne do UB-32, B-8, RBK-500.

Oprócz wymienionych wcześniej (R-23 (R i T), R-24 (R i T), R-3, R-13 (M i M1) oraz R-60), są cześci do rakiet S-24 i zasobników UPK-23.

Nie ma z czym szaleć za bardzo - tym bardziej, że udźwig samolotu nie pozwala na zabieranie dużej ilości uzbrojenia.

Wybrałem konfigurację czwartą od góry bo najwięcej jest rakiet (łącznie 6) a reszta konfiguracji albo ma mniej uzbrojenia albo wyklucza używanie niektórych pylonów.

A'propos konkursu. Raczej nie zdążę. To po pierwsze. A po drugie - konkurencja jest taka, że nie mam z czym startować, po co się zbłaźnić.

Już czekam na postępy i przenoś się do konkursu nie zdążysz trudno jak zdążysz będzie na kogo głosować bo model już zapowiada się dobrze.

Solo napisał:
Nie namawiać go, będzie mniejsza konkurencja!

Oj, Solo, kogo Ty się boisz? Mnie? Daj spokój.

Nużek napisał:
Zestaw Airesa piękny ja bym brał o ile wszystko będzie pasować. Jakie malowanie przewidujesz? Jakieś kolorowe malowanie będzie?
Własnie zamawiam te graty. Malowania jeszcze nie mam - cały czas szukam. Ale pewnie będzie kolorowo.

KRL napisał:
Już czekam na postępy i przenoś się do konkursu nie zdążysz trudno jak zdążysz będzie na kogo głosować bo model już zapowiada się dobrze.
No to pewnie poczekasz, bo ja dopiero przeszlifowałem uzbrojenie i zbiorniki. Nawet nie ma czego na zdjęciach pokazać.

arek napisał:
...wszystko jest na zdjęciu, zdecydowanie warto kupić

Wloty powietrza są zwalone kompletnie jeśli chodzi o kształt - tak jak w F-14

...

Różnice pomiędzy wersjami to głównie wyposażenie a co za tym idzie rozłożenie paneli i przyrządów w kokpicie ale MLD jest z remontów więc trudno znaleźć dobre i wiarygodne fotki. Jak włożysz kabinke z Airesa to nikt i tak nie wie DOKŁADNIE jakie były różnice więc po co się stresować?

Zdjęcie zdjęciem ale chciałem poczytać co i jak w zestawie, żeby mieć pewność co tam zapodali. A co do wersji to wyszedłem z podobnego założenia, że w kokpicie i tak niewiele będzie widać więc już zamówiłem - mam nadzieję, że wkrótce dotrze.

Przemek Przybulewski napisał:
Malowania jeszcze nie mam - cały czas szukam. Ale pewnie będzie kolorowo.

MLD to aż się prosi jakieś zębate

Afganiec, kalki powinny być dostępne:

1_3_b1.jpg

1_39.jpg

Czy taki wynalazaek:

1_35_b1.jpg

Może też być z zęboma, ale bez gwiazd:

154_5.jpg

Albo z rozmachem, zdobyczny izraelita ;)

89_1.jpg

Jest w czym przebierać Kubańczycy mieli bardzo ciekawe i oryginalne kamulfaże, ale oni zdaje się MLD nie mieli w linii.

Dzieki Mikele za podpowiedzi.

Malowań jest od groma i ciężko coś znaleźć ciekawe bo dużo jest albo podobnych albo w dziwnych kolorach.

Na chwilę obecną przyjrzałem się uważnie zestawowym propozycją i są całkiem fajne.

Znalazłem też takie zdjęcie:

Monument_Mig-23.jpg

Zdjęcie pobrane z Wikipedii.

Ciekawe malowanie a'la Su-27 no i fajny pomysł na scenkę. Jakby to połączył z czymś takim:

77_big.jpg

Zdjęcie pobrane z Wikipedia Street.

W międzyczasie znalazłem brakujące elementy do uzbrojenia i muszę zwrócić honor Trumpeterowi:

IMG_2773.JPG

Tak czy siak, uzbrojenie już mam wybrane (chociaż chodzi mi po głowie pewien pomysł - ale o tym na razie sza).

Zbiorniki i rakiety z pylonami sklejone, przeszlifowane, przeryte niektóre linie na nowo, pomalowane podkładem i znowu przeszlifowane:

001.jpg

No i w oczekiwaniu na żywicę (sklep MojeHobby na razie spisał się na medal - dzisiaj rano kupione i już wysłane, może jutro przyjdzie) zacząłem ciąć i szlifować i kleić co w łapy wpadło:

001.jpg

Co do malowania to jest jeszcze chwila ale też to niebieskie mi się bardzo podoba - na razie jest na szczycie listy.

MojeHobby.pl uwinęło się błyskawicznie i już dzisiaj mogłem cieszyć się paczuszką z żywicą:

IMG_2776.JPG

No i zaczęło się cięcie i przymierzanie.

Na początek komory podwozia głównego, trochę trzeba ściąć z kadłuba ale pasują bardzo dobrze, jedyny minus to taki że przy kostkach wlewowych są milimetrowej średnicy słupki/piny służące jako punkty mocujące - oczywiście przy odcinaniu nadlewki poszły się je.... znaczy się niechcący je ściąłem. Druga sprawa to zestawowe komory są o góry puste dochodząc do elementu zawierającego mechanizm poruszania skrzydłami, żywiczne są pełne, więc kostki na elemencie z prawej trzeba usunąć inaczej nie da się dobrze złożyć kadłuba:

IMG_2777.JPG

Później zacząłem dopasowywać dysze i niestety trzeba sporo wyciąć bo żywiczna dysza ma znacznie większą średnicę niż zestawowa:

IMG_2779.JPG

Tu próba jak pasuje:

IMG_2778.JPG

IMG_2780.JPG

Sama dysza ma minimalnie mniejszą średnicę niż końcówka kadłuba:

IMG_2783.JPG

A tak wyglądają elementy które znajdą się w środku dyszy:

IMG_2781.JPG

Ja także bardzo polubiłem ten model, postanowiłem poza moimi kilkoma sztukami w wersji MF skleić też MLD i wykonać go w jakimś nie typowym kamuflażu.

Czekam na twój wybór w kwestii kolorów.

Ja kurde nie wiem czy te żywice projektują w paintcie czy w czym, bo jak przeglądam rożne wątki warsztatowe to zawsze są jakieś problemy. To za duże/małe, to coś wystaje itp. Przecież można po zaprojektowaniu i odlaniu elementu sprawdzić czy pasuje do modelu.

A tak zawsze to jest loteria.

Witaj w cudownym świecie Airesa.

Ja też nie wiem jak oni to projektują, bo jak mi się zdarzy że coś od razu pasuje do dedykowanego modelu, to jest święto.

Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że w przypadku dodatków do modelu danego samolotu oni zmieniają tylko opakowanie z info o dedykowanym modelu.

Tak zdaje się zrobili z kabiną i wnękami do F-16 Tamki w 1:48, zdaje się że te części są takie same i do Tamki i do Kinetica i chyba jeszcze do jakiegoś modelu.

Czasami, mam wrażenie, że oni tam w tych Czechach nie mili modelu w ręku, do którego robią takie rzeczy.

KRL napisał:
Ja także bardzo polubiłem ten model, postanowiłem poza moimi kilkoma sztukami w wersji MF skleić też MLD i wykonać go w jakimś nie typowym kamuflażu.

Czekam na twój wybór w kwestii kolorów.

Na razie stanęło na czterokolorowym kamo z pomnika.

duju69 napisał:
Ja kurde nie wiem czy te żywice projektują w paintcie czy w czym, bo jak przeglądam rożne wątki warsztatowe to zawsze są jakieś problemy. To za duże/małe, to coś wystaje itp. Przecież można po zaprojektowaniu i odlaniu elementu sprawdzić czy pasuje do modelu.

A tak zawsze to jest loteria.

Kiedyś kupiłem dysze do F-18. Po kupieniu pasowały idealnie. Później leżały w pudełku ze dwa lata. Po wyjęciu już nie pasowały - były za małe. Wychodzi, że skurczyły się o jakieś 2-3%. Może teraz Aires wział to pod uwagę. Nowe elementy są za duże bo wiadomo że się skurczą - a po jakimś czasie za małe bo ciężko przewidzieć o ile się skurczą.

Solo napisał:
Witaj w cudownym świecie Airesa.

Ja też nie wiem jak oni to projektują, bo jak mi się zdarzy że coś od razu pasuje do dedykowanego modelu, to jest święto.

Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że w przypadku dodatków do modelu danego samolotu oni zmieniają tylko opakowanie z info o dedykowanym modelu.

Tak zdaje się zrobili z kabiną i wnękami do F-16 Tamki w 1:48, zdaje się że te części są takie same i do Tamki i do Kinetica i chyba jeszcze do jakiegoś modelu.

Czasami, mam wrażenie, że oni tam w tych Czechach nie mili modelu w ręku, do którego robią takie rzeczy.

Raczej tak jest - robienie tych samych części od nowa do kilku różnych modeli to strata zasobów typu czas, praca, materiały itp.

A wracając do modelu.

Dzisiaj rano usiadłem i próbowałem zwizualizować pomnik i ustawienie samolotu. Na razie stanęło na czymś takim:

MiG-23.jpg

Kąt nie jest zbyt duży, ponieważ chciałbym aby wysokość podstawki z samolotem nie przekraczała 25cm.

A później psucia ciąg dalszy tym razem trochę zdemolowałem przód, żeby wpasować, no włąśnie nie pamiętam jak to sie nazywa:

IMG_2785.JPG

Wyszlifowałem też wlot powietrza, choć raczej mało będzie go widać:

001.jpg

Pomalowałem wnęki podwozia, na razie bez washa:

001.jpg

I popsikałem na próbę kokpit, co by sprawdzić kolor:

001.jpg