Przemek Przybulewski Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Dzięki Solo. Oczywiście, że model ważniejszy. Pomnik ma go tylko pomóc wyeksponować. Zresztą w modelu czai sie niespodzianka. W podstawce zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Października 2015 Autor Share Napisano 10 Października 2015 Taa, to był chyba dobry dzień. Solo, 4 pierwsze zdjęcia specjalnie dla Ciebie Wysypałem drobnymi kamieniami ścieżki: Przykleiłem trawę: I zaczałem przygotowywać teren pod pomnik: Zrobiłem też pierwszą próbną formę z progelu: Wkleiłem silnik, oraz dolną płętwę, a że nie pasowała to musiałem przyszpachlować: Pomalowałem i powashowałem elementy dzięki którym łatwiej połączyć elementy kadłuba: Tak wyglądają po wklejeniu: A tak po złączeniu na sucho (stateczniki też włożone na sucho): Z bliska już trochę gorzej, szczególnie statecznik pionowy nie ma ochoty współpracować, ale pilnik go zmiękczy ;o) Domówiłem w Martoli odgromniki Mastera i koła od Armory (może na koniec miesiąca będą) bo zestawowe to bida: I dwie godziny preshadingu: No i w końcu wózek dostał kolorków: Nie bać się - komentować, pytać, podpowiadać, krytykować, zrzędzić, narzekać, doradzać, wyśmiewać itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Dzięki za zdjęcia. A wózek to po co na pomnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Ja uważam że pomniki ruchome byłyby fantastyczne dziś stoi tu jutro tam a wozisz to wszystko na wózku. Fajnie wychodzi bardzo mi się podoba ta twoja robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Października 2015 Autor Share Napisano 10 Października 2015 Dzięki za zdjęcia.A wózek to po co na pomnik? Nie ma problema. Wózek tak na wszelki wypadek. Mówiłem że w modelu czai się niespodzianka. Za parę dni pewnie się wyjaśni. Ja uważam że pomniki ruchome byłyby fantastyczne dziś stoi tu jutro tam a wozisz to wszystko na wózku. Fajnie wychodzi bardzo mi się podoba ta twoja robota. No coś w tym jest. Gdyby były z metalu to wysłać złomiarzy a pomogli by pomnik przesunąć.Dzięki KRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Fajne rzeczy pan tu strugasz...a wózeczek extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Ups, nie doczytałem o złomiarzach, mój pomysł jednak nie był taki świeży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Października 2015 Autor Share Napisano 12 Października 2015 Weekend był i się zmył, a model dalej w lesie. Szukam fotek goleni podwozia, jakby ktoś miał, znał, wiedział to poproszę o info. Pomalowałem uzbrojenie i na razie zrobiłem washa na tych co nie mają kalkomanii: Washa dostał też wózek: Dłubię też pomnik: I to wszystko. Wkrótce nowe odcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 http://www.primeportal.net/hangar/bill_spidle2/mig-23mld_44/index.php?Page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Października 2015 Autor Share Napisano 12 Października 2015 Super. Dziękuję Ci bardzo dobry człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 Korzystając ze zdjęć na Primeportal.net udało mi się okablować golenie podwozia: Poprzyklejałem też praktycznie wszystkie duperelki, antenki, rurkę Pitota, światełka, czujniki itd: Model jest praktycznie gotowy do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Zastanawiam się czy przyklejać przed malowaniem jeszcze klapopodobne elementy na górze skrzydeł i na krawędzi natarcia dlatego prosiłbym o pomoc czy ktoś wie na jaki kolor pomalowane są te elementy - wgłębienia na skrzydłach: oraz ta krawędź natarcia: Na zdjęciach które znalazłem wydają się być szare ale może ktoś ma dostęp do lepszych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Trochę nie podoba mi się ta wystająca blaszka na wlocie powietrza, ale chyba nie za bardzo jest jak ją wpuścić w plastik, co? Te elementy na skrzydłach to zdecydowanie kleiłbym już po pomalowaniu, bo to bardzo wdzięczne obiekty do odrywania ich w trakcie prac nad modelem. Takie mam zasady: powierzchnie sterowe, podwozie i podwieszenia kleję już po pomalowaniu i pobrudzeniu modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Trochę nie podoba mi się ta wystająca blaszka na wlocie powietrza, ale chyba nie za bardzo jest jak ją wpuścić w plastik, co? Te elementy na skrzydłach to zdecydowanie kleiłbym już po pomalowaniu, bo to bardzo wdzięczne obiekty do odrywania ich w trakcie prac nad modelem. Takie mam zasady: powierzchnie sterowe, podwozie i podwieszenia kleję już po pomalowaniu i pobrudzeniu modelu. Dzięki Solo. Ta blaszka jest prawie równo z plastikiem ale faktycznie na zdjęciu wygląda jakby odstawała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Na goleniach podwozia głównego są takie prostokątne części wklejone na blaszkach w polskich wersjach one zawsze są szare a nie w kolorze goleni. Nie wiem jaki będziesz robił kamuflaż ale upewnij się czy srebrny to właściwy kolor tego elementu. W kwestii koloru pod klapami w zależności od kamuflażu jest tam kolor szary taki jak we wnękach podwozia lub dominujący kolor kamuflażu. Ja zwykle nie licząc modeli w których pozostawiam elementy ruchome w pozycji otwartej zawsze wklejam wszystko przed lakierowaniem, często po nałożeniu powłoki elementy trzeba delikatnie pod szlifować a to później niestety widać i trzeba robić spoty. Jednak jak widać to już kwestia indywidualnego podejścia, mogę napisać jak to się robi w samolotach w skali 1:1 i to też zależy czy mamy do czynienia z nakładaniem powłoki OEM czy Refinish. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Dzięki KRL. Te elementy na goleniach jeszcze będą przemalowane - ale ponieważ nie mam jeszcze kolorów na spód samolotu więc na razie zostały srebrne. Z tego też powodu nie pomalowane są też podwieszane zbiorniki paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Pomnik gotowy do malowania: Model popsikany podkładem i przeszlifowany i znowu popsikany. Malowałem bardzo rozrzedzonym Sufracerem 1000 aby nie zalać linii podziału bo niektóre są dosyć delikatne: I przymiarka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Ta trwa to jakaś taka... hmmm... no mało trawiasta, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 Faktycznie, na zdjęciach wygląda kiepsko. Co jeszcze pokombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Ta trwa to jakaś taka... hmmm... no mało trawiasta, nie? Trochę taki zielony dywan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2015 Autor Share Napisano 24 Października 2015 Uzbrojenie gotowe a że zmieniła się w międzyczasie koncepcja to trochę tego jest: Pomnik poszedł najpierw na czarno a później pionowe elementy na niebiesko: A poziome na pomarańczowo: W rzeczywistości pomarańcz jest ciemniejszy i żywszy i wygląda trochę tak: No i ostatnie prace nad podstawką, najpierw tak: Aby skończyło się tak: Cały górny element jest zdejmowany tak aby podstawka mogła być wykorzystana w zależności od potrzeby. A sam model dostał preshading: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Października 2015 Share Napisano 24 Października 2015 Teraz zauważyłem. Toto takie skrzydełko pod kabiną masz wklejone przód na tył. Znając chinczyków kazali tak w instrukcji, ale w przyrodzie występuje to w takiej postaci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2015 Autor Share Napisano 24 Października 2015 Dziękuję. Już poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Października 2015 Share Napisano 24 Października 2015 Fajna ta amunicyja, tylko po co ona skoro to pomnik? Czyżby nielot ze ślepakami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2015 Autor Share Napisano 24 Października 2015 Sam samolot i podstawka to dwa w jednym. Samolot może stać na podstawce pomniku. W razie potrzeby / kaprysu odczepiam pomnik i zakładam w różnej konfiguracji uzbrojenie i stawiam jako samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi