Messer Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witajcie, Kiedyś zakupiłem złom modelarski, w którym prócz modeli samochodów był w/w model - nowy, zafoliowany. Długo zastanawiałem się co z nim zrobić, aż w końcu natknąłem się w sieci na ciekawe zdjęcia, ale o tym poniżej. Dlaczego "zimny śledź"? Otóż ów samolot ( z czasów zimnej wojny na dodatek ) nazywany był "owdawiaczem" lub "śledziem" z racji trudności przy lądowaniu ( wysoka prędkość lądowania ). Określenie śledzia odnosiło się do jego tendencji wbijania się w ziemię, niczym śledź od namiotu. Tyle tytułem wstępu. In box: Inspiracja: Rzecz jasna model i okolica będzie pokryta śniegiem Części z nodelu nie są duże, wszystkie mi potrzebne mieszczą się w malutkim pojemniczku po sosie z KFC. Pierwsze prace, jakie wykonałem to przeróbka fotela pilota. To co daje producent jest ciekawe jak na tą skale, ale ja robię maszynę lekko zdewastowaną, więc musiałem ogołocić co się da z kabiny. Fotel oryginał: I moje wypociny - jeszcze dojdą pasy i kilka rurek. Zdaję sobie sprawę, że szału nie ma, ale też i szkło kabiny ( w moim wariancie zamknięte ) jest dość grube, więc i tak za wiele widać nie będzie. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Podziwiam zacięcie do dłubania przy czymś tak maleńkim. Tego fotela nie łatwiej było wydłubać z kawałków polistyrenu? Fajnie że wybrałeś germańskie malowanie, chyba najładniejsze jakie nosił ten samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 W tej skali polistyren 0,25 jest jak płyta pancerna, więc zdecydowałem się na folie od kwiatków ( 0,15mm). Malowanie niemieckie, gdyż innego producent nie przewiduje, a i oryginał na którym się zwozuje nosi takie barwy ( zdjęcie w kolejnych aktualizacjach ). Dzięki za doping Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Warto mieć w zapasie polistyren 0,13 mm, trudniej go dostać, ale jednak można, robota wtedy dużo łatwiejsza. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić jak robiłeś to z tej metalowej folii, że wyszło Ci tak elegancko i równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Będzie jeszcze kilka rzeczy do dorobienia z tej folii to postaram się zrobić zdjęcia " krok po kroku", choć wielkiej filozofii w tym nie ma - linijka i skalpel Z tak cienkim polistyrenem się jeszcze nie spotkałem - gdzie można takowy znaleźć? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Z tak cienkim polistyrenem się jeszcze nie spotkałem - gdzie można takowy znaleźć? http://www.m-zone.pl/plytka-biala-grubosc-0-13-mm.html ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Dlaczego "zimny śledź"? Otóż ów samolot ( z czasów zimnej wojny na dodatek ) nazywany był "owdawiaczem" lub "śledziem" z racji trudności przy lądowaniu ( wysoka prędkość lądowania ). Określenie śledzia odnosiło się do jego tendencji wbijania się w ziemię, niczym śledź od namiotu. No 170 węzłów z klapami i 240 bez klap przy przyziemieniu dawało mały margines błędu Fajny brzdąc i niezły pomysł na scenkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 Dzięki Panowie Tymczasem zabrałem się za kokpit. Przerobiłem wanienkę dodając jej kilka kabelków, zdjęte panele, ogołoconą deskę kontrolną ( czy jak to się zwie ). Fotel też dostał kilka detali Tak wyglądało przed malowaniem: A tak po pomalowaniu: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 I jak rozumiem te kabelki to pod mikroskopem przyklejałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 No skila do tych kabelków przyjacielu to Ty masz... Powodzenia z drugim modelem, chociaż prawdę mówiąc dopinguję klasę 3 . Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Dzięki Panowie Tymczasem zabrałem się za nos - nos modelu oczywiście Dodałem stelaż do mocowania radaru ( chyba, na samolotach niestety się nie znam ). Muszę jeszcze tu i tam zdjąć nadmiar kleju, który pokazał się na powiększonych zdjęciach - ach to macro... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Ostro idziesz, nie spodziewałem się takiej waloryzacji w takim maleństwie. Albo masz oczy na szypułkach, albo... sam nie wiem co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Waryat! Że dopiero teraz ten warsztat zauważyłem...no ale teraz trza będzie śledzić uważnie . To zgrabny modelik, ale ty nadajesz mu zupełnie nową jakość. W życiu bym nie wpadł na podobny pomysł...a nawet gdybym wpadł, odrzuciłbym jako niemożliwy do zrealizowania :/ Cóż to za druciki cieniuchne stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Mniam, mniam Ładnie to się prezentuje, a co do dyskusji blaszka vs polistyren to tutaj wg mnie blaszka wygrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Września 2015 Autor Share Napisano 28 Września 2015 Bardzo dziękuje Panowie Samoloty nie są moją mocna stroną, więc tym bardziej jestem wdzięczny za Wasz doping Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Bardzo dziękuje Panowie Samoloty nie są moją mocna stroną, więc tym bardziej jestem wdzięczny za Wasz doping Pozdrawiam Messer Aż sam chce zbudować coś w małej skali i już mam plan . Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Września 2015 Autor Share Napisano 28 Września 2015 Dziękuje Odpowiadając na poprzednie pytanie - druciki w kokpicie są z kabli komputerowych ( z wiązki z szerokim złączem do płyty głównej ), a te przy stelażu radaru - z jakiejś cewki. Nazbierało mi się różnych drucików,cewek, kabli przez lata Tymczasem zabrałem się za złączenie "śledzia" w całość. Nie obeszło się bez szpachlowania, a to jeszcze nie koniec ( muszę łączenie kokpitu ze skrzydłami poszpachlować ). Zmieniłem też pokrywy luków na koła. Zestaw startowy tj blaszka alu, drucik i plastikowa część jako kopyto. Tak wygląda zamontowane na swoim miejscu: Oraz całokształt: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Dosyć długi jak na 1/144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Dosyć długi jak na 1/144. W ogóle dość długi był jak na latacza o takich skrzydłach Messerze, nie za wcześnie podpiłowałeś opony? Przecież jeszcze pasowanie do podstawki cię czeka....Roślinność , panie, i takie tam ...I dzięki za info o kablach, tera wiem, czemu mi poprzedni laptop padł Modelarze -serwisanci ;) PS- nie zrobiłes waćpan za dużo tych foteli? może jakieś prototypy odstąpisz? Albo wyprodukujesz seryjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 No, no ciekawie się zaczyna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Dzięki Panowie Lordzie, jak zobaczysz w pierwszym poście, na zdjęciu oryginału, widać, że sam samolot stoi na płytach betonowych, natomiast roślinność je tylko dookoła obrasta Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Messer, jesteś pewien tych klap podwozia a blaszek? Te od przedniej wnęki wyglądają trochę nierówne, jakby zwichrowane. Może tam jednak lepiej wymienić je na polistyren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Przednie klapy są wklejone na chwile - są tak delikatne, że każde obracanie samolotu powoduje ich urywanie, więc trochę oberwały, co słusznie zauważyłeś na zdjęciach Na sam koniec, tj po malowaniu, wkleję je na stałe - proste i trzymające kształt ;) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Odnośnie moich niepokojów- masz świętą rację. Niedopatrzenie z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 1 Października 2015 Autor Share Napisano 1 Października 2015 Tam od razu świętą... po prostu wpatruje się w to zdjęcie od paru dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi